БОЯТ НАСТАНА! "Лъвовете" на Ясен в битка срещу Швейцария

БОЯТ НАСТАНА!

Novsport

25-03-2021, 07:27

Нови световни квалификации, нов национален селекционер, нов опит за рестарт на националния отбор - всичко започва тази вечер от 19:00 часа на стадион "Васил Левски", когато Ясен Петров ще изведе България срещу Швейцария.

Заради епидемичната обстановка няма как да бъде проверен какъв е интересът на феновете към този мач и състав, но това донякъде е добре.

Футболната ни общественост обаче ще е вперила поглед в игрището с надеждата, че нещичко се е променило към по-добро. У нас сме царе на приказките, но дойде моментът на действията.

Последната ни победа в официален мач е 17 ноември 2019-а -1:0 над Чехия, а в следващите 8 двубоя стигнахме само до 1 успех (3:0 над Гибралтар в контрола) и 1 равенство.

България ще има срещу себе си съперник, който излезе от групата си на последното световно първенство в Русия, а след това се класира за европейското.

Тоест ще трябва да се надскочим срещу отбор, който в такива двубои знае какво иска и как да го постига. Ясен Петров включи доста нови имена в списъка си, но надали ще експериментира с пускането им в стартовите 11 тази вечер.

На вратата ще е Пламен Илиев, който ще бъде предпочетен пред Караджов и Наумов. Най-големите дилеми на селекционера са свързани със защитата.

Заради контузията на Антон Недялков най-вероятно като ляв бек да бъде преквалифициран съотборникът му в Лудогорец Сисиньо. Другата опция е капитанът на ЦСКА Петър Занев.

Опитният играч обаче е най-сериозният кандидат за партньор на Васил Божиков в центъра на отбраната. Валентин Антов има само един мач за Болоня през пролетта и затова почти сигурно ще е резерва.

Ясен Петров ще насити халфовата линия и ще разчита на бързаци в нападение. Двойка опорни полузащитници ще бъдат Георги Костадинов и Кристиян Малинов, а пред тях ще е Ивайло Чочев.

По фланговете ще атакуват Кирил Десподов и Спас Делев. На върха ще е Димитър Илиев, но в отбора много ще разчитат на организаторските му качества. Националите ще опитат да хванат съперника на контри, но няма да се отказват и от по-продължително владеене на топката.

Селекционерът така ще трябва да разпредели силите на тима, че да стигнат за предстоящия спринт от 3 мача за 7 дни. Швейцарците пристигнаха у нас с огромно самочувствие.

Наставникът им Владимир Петкович няма да може да ползва Фабиан Шер, Бечир Омерагич и Ренато Щефен, които са с травми, но се завръщат Денис Закария, Кевин Мбабу и Йонас Омлин.

20 от 23-мата футболисти бяха в отбора и при последните повиквателни. Това говори колко сработен тим са гостите. Очаква се Владимир Петкович да заложи на Сеферович и Гавранович в атака, а зад тях да действа Джердан Шакири от Ливърпул.

Швейцарците ще ни покажат къде се намираме в момента. Хората от страната на часовниците, известни с педантичната си точност, ще ни ги сверят. След 3 дни ни гостува и Италия, а на 31 имаме визита на Северна Ирландия.

И може да се окаже, че новото начало ще трае по-малко от седмица. А след това всичко ще си е по старому и ще играем за здраве, както става в последните десетина година. Ясен Петров и избраниците му трябва да произведат искра, а след това и да запалят огън от нея - това, за което не спряха да говорят.

Източник: Novsport

Последни новини