Бразилски специалист: С Лудогорец се докоснах до най-високото ниво в Европа

Бразилски специалист: С Лудогорец се докоснах до най-високото ниво в Европа

Novsport

23-05-2020, 16:23

Бившият помощник-треньор на Лудогорец Бруно Пивети разказа за периода си в България пред бразилския сайт pressfut.com. Бразилският специалист бе поканен от Пауло Аутуори при разградчани и остана в клуба след напускането на опитния треньор.

„Лудогорец за осма поредна година стана шампион на България. Деветата титла вече е много близо и през този сезон. Това е най-добрият в структурно отношение отбор в България. Не е учудващо, че често играе срещу най-големите в Шампионската лига и Лига Европа. Когато получих поканата да се присъединя към клуба, проучих много сериозно числата през последните сезони на тима и имах погрешното усещане, че вътрешната конкуренция в първенството е много слаба. Но приетото предизвикателство беше оправдано. Даде ми се възможност да опитам от най-високото ниво на европейския футбол. Работейки всеки ден в Лудогорец разбрах, че бюджетът е пряко свързан с парите идващи от УЕФА за участието в евротурнирите и това е пропорционално на представянето на отбора във вътрешния шампионат. Така че, за бюджета на клуба нямаше друга алтернатива, освен да се стреми да е първи всяка година. Всяка година става все по-трудно да се спечели титлата и това изисква от тима да се представя още по-добре с всяка изминала година. Всеки иска да наруши хегемонията на Лудогроец“, каза Пивети.

„Този начин на работа ме принуди да давам максимума от себе си. Алтернативата да си само първи, те кара да подхождаш с внимание във всеки детайл – идеи за тактиката, анализ на противниците и методиката на обучението. Трябва да се създава постоянна атмосфера на конкуренция, защото всяко отпускане води до лоши резултати. Най-високото ниво усетих по време на квалификациите за Шампионската лига и Лига Европа. С Лудогорец играхме в групите на втория турнир. Успях да попия от немското училище Байер Леверкузен, мачовете с швейцарския Цюрих, както и от испанската методология в АЕК Ларнака. Бях поразен от интензивността показана от тези отбори и способността им за тактически вариации по време на мачовете“, допълни още той.

Бруно Пивети се изказа ласкаво и за човекът, който го доведе в Лудогорец – Пауло Аутуори. В момента в Бразилия се появиха информации, че двамата отново ще работят заедно в Ботафого.

„Професор Пауло Аутуори е един най-големите ми ментори в моята кариера, както в практически, така и в теоретичен план. Той е страхотен лидер и мениджър. Идеите му за играта са в съответствие с това, което виждаме като най-актуално във футбола“, каза бразилецът.

„След като Пауло напусна Лудогорец, собственикът на клуба ме покани да поема методическата работа във всички отбори – от Академията до първия тим. Функциите ми бяха много еднакви с тези, които в момента изпълнявам във Витория. По предложение на Пауло приеха работата. Вярвам, че оставих важно наследство в клуба, тъй като насърчавах периодични срещи с всички треньори и специалисти в Лудогорец. Разговаряхме по най-разнообразни теми свързани с футбола. Спомням си, че някои наставници ми благодариха, че до сега никой не е наблягал толкова на обучението на професионалистите. Постигнахме добро ниво в прилагането на игровия модел. За съжаление това продължи само една година. Но има признаци, че наследството е останало и считам това за успешен проект в моята кариера. Не само за тази обща работа в клуба, но и за удовлетворението, което играчите показаха в еволюцията си в този период по отношение на игрович модел и тренировъчния процес. Вярвам, че с хегемонията на Лудогорец в българския шампионат, ще се остави някакво наследство за страната“, каза Пивети.

Източник: Novsport

Последни новини