Бруно Акрапович влиза в историята на българския футбол

Бруно Акрапович влиза в историята на българския футбол

Novsport

24-11-2020, 08:11

В четвъртък вечерта Бруно Акрапович ще запише за пореден път името си срещу уникално постижение в българския футбол. 

След като спечели две купи на България с Локо (Пд), босненецът ще стане първият треньор, който в рамките на един сезон ще води два различни наши отбора в Европа. 

При това в идентичен турнир, пише „Мач Телеграф“.

С „черно-белите“ той елиминира Искра (Даниловград) от Черна гора, за да отпадне в паметен мач с Тотнъм в предварителните кръгове на Лига Европа, а сега с ЦСКА ще дебютира в груповата фаза на състезанието.

Мачът срещу Йънг Бойс ще бъде едва четвъртият, в който „армейците“ приемат противник от Швейцария, отчита „Тема спорт“. 

В досегашните три домакинства балансът на „червените“ е 1 победа, 1 равенство и 1 загуба при голова разлика 2:3, като опоненти от страната на банките и шоколадите са били три различни тима, а „жълто-черните“ от Берн ще са четвъртият.

За първи път жребият отрежда армейско-швейцарски сблъсък през сезон 1977/78 в 1/32-финалите за Купата на УЕФА.

Първото препятствие за ЦСКА се казва Цюрих, но то се оказва непреодолимо за тима на треньора Никола Ковачев-Тулата. На "Летцигрунд" съперникът печели с 1:0 с гол на Ризи още в 4-ата минута. 

Реваншът на "Армията" на 28.09.1977 г. тръгва добре и Пламен Марков бележи в 32-ата минута, а до края ново попадение не пада и битката влиза в продължения. Там в 105-ата Кучинота е точен за 1:1 и праща швейцарците напред. 

Трябва да се отбележи, че извън статистиката остава победата в София с 2:0 над Цюрих от юни 1986-а в групите на Интертото, тъй като турнирът се води неофициален (като гости „червените“ падат 1:3).

През есента на 1998 година ЦСКА елиминира Сервет в първия кръг на Купата на УЕФА след паметен успех с 1:0 в София. 

Първата среща е загубена с 1:2, след като Вальо Станчев открива. В реванша пак той вкарва с глава скъпоценния гол и класира тима напред.

Третата среща е отпреди 11 лета - с Базел, в групите на Лига Европа. Там швейцарците печелят с 3:1, а в София два гола на Алекс Фрай носят нов успех за „синьо-червените“, а ЦСКА остава последен в група Е.

Източник: Novsport

Последни новини