Българските съдии с последен семинар преди да започнат работа с ВАР в елита

Българските съдии с последен семинар преди да започнат работа с ВАР в елита

Novsport

26-02-2021, 14:32

Българските елитни съдии от efbet Лига ще имат само още един онлайн-семинар преди да започнат същинската работа със системата ВАР.

Както е известно, в момента те са на базата на БФС в Бояна където имат практическа работа, както на терена, така и зад мониторите.

Въпросният онлайн-семинар е планиран точно преди началото на мачовете от втората фаза на първенството, което би трябвало да бъде в третата седмица на април. Първата фаза в efbet Лига приключва с мачовете от 26-ия кръг на 17-и април.

"Няма повече време за нов практически семинар, така че това е същинският им трети етап от подготовката", обясни мениджърът за въвеждането на ВАР в България Петър Петров.

Той изрази изрази оптимизма си от работата, която е свършена до момента и заяви, че българските съдии се справят за момента много добре. Единствено проблеми може да дойдат при тайминга, бързината на реакцията и на взимане на решението.

"Грешки вероятно ще има, както при всяко нововъведение. Единственото, което смятам, че е нормално, е с тайминга. Но не може да вървим назад. ВАР е бъдещето и ние трябва да сме в крак с развитието на футбола, обясни Петър Петров.

Вчера стана ясен и графикът за инспектиране на готовността на стадионите от Петър Петров, неговия екип и експертите от Hawk eye. Целта на инспекцията е да установи степента на готовност на спортните съоръжения за въвеждането на системата VAR у нас.

В края на миналата година всеки от клубовете получи конкретни указания за условията, на които стадионът трябва да отговаря. На 4-и март в рамките на целия ден ще бъдат посетени петте стадиона в София, като най-напред е заявен Националния стадион "Васил Левски".

В петък продължава с Велико Търново, Разград и Варна. На 6-и ще се огледат съоръженията в Южна България, а на 7-и в Северозападна.

Максимално бързото вкарване в употреба на системата ВАР в българския футбол ще даде нови възможности за нашите футболни съдии за назначения в Европа. Това със сигурност ще се случи, ако през лятото Георги Кабаков бъде промотиран в категория Елит на международното съдийство.

Влизането на Кабаков в категория Елит на европейското съдийство означава почти ежеседмични назначения за мачове в Шампионска лига или Лига Европа. Което пък след себе си води до назначението на българи като четвърти съдия или ВАР-рефери.

Подобен пример имаше преди 10 дни, когато Георги Кабаков получи назначение за мача Антверпен (Белгия) - Глазгоу Рейнджърс (Шотландия), а четвъртият съдия изведнъж се оказа не българин, а Иван Бебек (Хърватия).

Източник: Novsport

Последни новини