Българският футбол чака завръщането на две големи легенди - Локо (Сф) и Пирин (ОБЗОР)

Българският футбол чака завръщането на две големи легенди - Локо (Сф) и Пирин (ОБЗОР)

Novsport

30-12-2020, 13:45

Есенното класиране на Втора лига е ясно - Локомотив (Сф) и Пирин са заели челните места и отсега мислят само за едно - промоция в елита на българския футбол. А той се нуждае от завръщането на тези две огромни легенди! Два клуба, безкрайно много обичани от своите фенове, дали безброй футболни герои на България през годините. И Локомотив, и Пирин са сред отборите от които се интересуват почти всички фенове у нас, защото носят нещо специфично, нещо от романтиката на отминалите футболни времена.....

Но да се върнем в настоящето, което е доста по-прозаично и предвидимо. От лятото на 2015 година славният "железничарски" тим не е играл в елитната група. Тръгвайки по своята Голгота, Локото започна от четвърта дивизия, риташе по села и паланки и търсеше своя път обратно към футболната карта на България.

А мястото сред големите беше толкова болезнено близко в онази майска вечер на 2018-а на стадиона в пловдивския квартал "Лаута".....Хиляди "червено-черни" сърца на стадиона и пред телевизорите тръпнеха в очакване и отмерваха последните секунди до края на баража с Витоша (Бистрица), предвкусвайки голямата радост......Е, Господ беше решил друго и изравнителния гол 18 секунди преди края и последвалото фиаско при дузпите потопи в мъжки сълзи малки и големи локомотивци. Явно е било писано страданието да продължи и "А" група да остане само мираж.

Е, това сега е на път най-сетне да се случи. Благодарение на упоритостта, хъса и ако щете, спортната злоба на президента Иван Василев, Веско Стоянов и останалите, които помагат, Локомотив е на първо място във Втора лига. Направи го с поредица от победи, някои лъкатушения срещу по-слаби отбори, но в крайна сметка е на полпозишън за завръщане в елита.

И Василев и компания не стоят със скръстени ръце - продължаващата и към този момент грандиозна селекция от доказани имена говори само за едно - феновете на отбора ще гледат още по-силен Локомотив напролет. Няма как в пъзела "промоция" да пропуснем изключително важна фигура - тази на треньора Иван Колев. Макар и работил дълги години в чужбина, без да е в светлината на прожекторите, той си е изградил имиджа на един от най-добрите български специалисти. И го доказва и с работата си в "Надежда".

За Локомотив предстои сравнително по-трудна програма на пролет, включваща тежки гостувания на Пирин, Хебър, Миньор, Септември Симитли. Но най-важен засега се очертава първия мач със Спортист (Своге). Амбициозният тим от Искърското дефиле направи фурор в края на есенния дял на първенството и завърши само на 6 точки от лидерите Локо (Сф) и Пирин. Една победа на домакините в "Надежда" ще отвори още по-широк вратата към промоция в елита и затова всички в клуба още отсега мислят за този мач. 

Другият отбор, който се е запътил към елита е Пирин. "Орлетата" разполагат с най-големия бюджет в групата, привклякоха много сериозни имена в състава си и всички очакваха да мачкат наред. Е да, ама това така и не се случи в първата половина от есенния дял на първенството.

Играта на Пирин не вървеше, натрупаха се и някои загуби, а ексцентричният ирландски треньор Уорън Фийни си спечели омразата на феновете. За капак на всичко се стигна и до внезапни сътресения в клуба, довели до напускането на "силната фигура" Ива Уорън и мнозина помислиха, че надеждите в Благоевград за силен Пирин за пореден път са се изпарили. 

За щастие на всички, които обичат тима, обаче на хоризонта се появи Таско Тасков. Бившият ни топрефер пое на гърба си огромната тежест и отговорност да стабилизира представянето на отбора в този труден момент и той го направи по блестящ начин. Натрупал ценен опит като футболен ръководител в ЦСКА 1948, той успя да го приложи и в новия си клуб. Таско обедини футболисти, треньорски щаб и фенове, за да може Пирин да бъде като истински юмрук. И "орлетата" се завърнаха на победния път, за да финишират с равни точки с Локо (Сф) на върха в класирането.

На пролет тимът от Благоевград има сравнително благоприятна програма и ако не се случи някакво чудо, Пирин би трябвало да се завърне там, където му е мястото.

Като евентуални съперници на Локо и Пирин за влизането в елита се очертават само два клуба - Спортист и Хебър. В Своге и Пазарджик подсилват съставите си по време на зимната пауза, но по всичко личи, че "таванът" им е третото място и участие на бараж за "А" група. Енигма засега остава столичният Септември, но по-скоро целта там ще бъде обиграване на талантливите млади футболисти, с които клубът безспорно разполага.

Оттук-нататък всички останали отбори във Втора лига може да бъде сложени под един знаменател - "живуркане". Това е така, защото вероятно никой от тях няма да бъде застрашен от изпадане при аматьорите. До момента първенството бе напуснато от Дунав, Витоша Бистрица и екзотичната Кариана, Нефтохимик е на "командно дишане" и едва ли ще довърши сезона. При това положение всички останали тимове ще имат за цел само да доиграят мачовете си и най-много да се "хвърлят" на някои срещу обещани премии.....

Това, разбира се, не е добре за българския футбол като цяло. Но както вече казахме основното е това - завръщането на картата на легендите - Локо (Сф) и Пирин...    

Източник: Novsport

Последни новини