В РАЗГРАД: Лудогорец и Спортист откриват футболната пролет

В РАЗГРАД: Лудогорец и Спортист откриват футболната пролет

Novsport

11-02-2021, 07:29

Купата на България не е любимият турнир на Лудогорец.

Ако по отношение на шампионската титла разградчани са абсолютен хегемон - гонят десета поред, която ще е рекорд за България, то за втория по сила трофей нещата са коренно различни.

Орлите имат само 2 купи - в първата година в елита (2012-а) и през 2014-а.

В следващите години зелените остават на сухо. В последните три сезона Лудогорец отпада все на четвъртфиналите - два пъти от ЦСКА и веднъж от Левски.

През 2017-а тимът загуби битката за отличието от Ботев Пловдив.

1/16-финалите, какъвто е днешният двубой със Спортист Своге, не минават особено безпроблемно за разградчани, както и срещите с тимове от втория ни ешелон. През есента на 2017-а в първия кръг от надпреварата бе отстранен Оборище Панагюрище след драма с продължения - 3:2. Тогава се наложи Кешерю с два гола да измъква Лудогорец. През септември 2018-а друг втородивизионен тим - Несебър, поведе на орлите, но после бе обърнат за 1:3. Година по-късно друг морски отбор от Втора лига - Нефтохимик, също подразни орлите, като им дръпна в резултата, но след почивката рухна и падна с 1:4. Интересното е, че мачът се игра в Созопол.

Днешният двубой със Спортист, с който официално се дава старта на футболната пролет у нас, няма да е в Своге. След договорка между двата клуба срещата ще е в Разград.

Официалната версия бе наводненият терен в Своге. Той обаче вече е наред и не пречеше срещата да остане в близкото до София градче.

Лудогорец вече е отпадал от тим от Втора лига. През октомври 2015-а Локо ГО шокира разградчани. 

Железничарите биха именития си съперник като домакин с 1:0, а малко след това треньорът на зелените Едуард Ераносян бе освободен. Тогава Едо смени няколко месеца по-рано недоразумението Бруно Рибейро.

Сега обаче Лудогорец е домакин и фактът, че от 7 години не успява в турнира, ще даде допълнителна мотивация на новия наставник Валдас Дамбраускас, за когото това ще е официален дебют начело на тима.

Литовецът заяви, че Жозе Мауриньо, който сега е начело на Тотнъм, е отворил вратите към футбола за много треньори като него. Такива, които не са играли на професионално ниво и нямат опита от терена, преди да седнат на пейката. В родината му го наричат "Литовският Моуриньо".

"Няма как да бъда съпоставен с Моуриньо, дори като литовския такъв. Не е възможно, няма нужда да изброявам какво е спечелил той. Ще отнеме много време. Той е един от най-великите мениджъри за всички времена. Това е като да говорим за земята и някоя друга планета на светлинни години разстояние. Много треньори ще са му благодарни за начина, по който той влезе във футбола - без да е имал професионална кариера. Когато се подготвях, винаги се питах какво мога да предложа аз като специалист, който никога не е играл футбол професионално. Аз имах план за всяка година къде да се подобря и какво да развия от себе си и да се усъвършенствам в тактически и технически план. Нещо, което сега е на мода. Много треньори стартират своя път като анализатори или четящи и пишещи за футбола. Моуриньо отвори вратите за много хора като мен", каза специалистът пред Диема спорт. За това, кои специалисти харесва и са променили възгледите му, той отговори:

"Обичам да играя шах. Харесвам няколко треньори като Микелс и книгата му "Тимбилдинг". Марсело Биелса, Гуардиола, Мауриньо и новата генерация като Нагелсман и Тухел".

Колегата на Дамбраускас - младият наставник на Спортист (Своге) Ивайло Василев пък заяви, че в тима има респект от днешния съперник, но не и страх.

"Готови сме за двубоя. Има настроение. Психически сме освободени. Нямаме кадрови проблеми. Всички момчета са здрави. В оптимален състав сме. Добра възможност да си сверим часовника. Това е мач преди началото на сезона, който е бонус за нас. Както и в последната ни контрола срещу Левски на Терена", срещу такива противници виждаме най-добре къде са ни грешките и къде трябва да работим, за да подобрим облика и стила ни. Началото на втория дял е доста полезно за нас", каза треньорът на „шоколадите“ пред "Тема Спорт".

"Да, има респект от Лудогорец - шампиона на България, но в никакъв случай не се страхуваме. Това е игра на надлъгване, на максимална концентрация, на мобилизация за дадената среща. Ще дадем всичко от нас. Продълженията влизат в плановете ни. Всичко влиза в сметките ни до последния съдийски сигнал. Подготвени сме физически, само самочувствие и увереност да имат момчетата и ще се получи", изрази оптимизъм бившият защитник на ЦСКА.

Източник: Novsport

Последни новини