В ЦСКА е време за ротации

В ЦСКА е време за ротации

Topsport.bg

09-11-2021, 12:55

От 20 ноември до 22 декември ЦСКА трябва да изиграе 10 мача. За сравнение, през целия пролетен сезон ще са 13, плюс евентуални два полуфинала за Купата на България и финал. Защо БФС направи така програмата, че и трите отложени срещи на "червените" да са през последния месец на 2021 година, всеки сам да си отговори. Наситената програма с мачове през три-четири дни е факт, а ЦСКА няма право на грешки. Защото вече направи три в първенство, в което загуба или дори равен на Лудогорец е сравнимо с... живот на Марс.

Ясно е, че съперниците на ЦСКА ще се хвърлят здраво, на кръв срещу "армейците". Винаги ще е така. Ясно е, че ще има и съдийски грешки. Може да не сте любители на конспиративни теории като тази, че ни пръскат от самолети, но виждаме какво става, след като официално (поне за момента) Борислав Михайлов остана начело на БФС. Спомняме си пресиления червен картон за Жеферсон в мача срещу Царско село и този на Брадли Мазику срещу Арда. А снощи Железов много тънко пускаше наострена секира срещу ЦСКА. В крайна сметка отборът на Стойчо Младенов стигна до трите точки срещу този на Белия.

И пак не мина без контузии - наболяла тема на "Армията" през този сезон. Очаква се "червените" да загубят за дълго време нападателя си Ахмед Ахмедов. С оглед сгъстения цикъл и натрупаната умора в отбора, за да има свежест и травмите да спрат, пътят е само един - ротации на състава! Постоянни такива! Няма как ЦСКА да изиграе на ниво тези 10 мача с 13-14 човека. Не съм съгласен, че "червените" разполагат само с толкова класни, много повече са. Но трябва да им се даде шанс за изява. Даже шансове - както на Яник-Сони Вилдсхут, който продължава да е титуляр всеки мач. Определено има футбол в него, но липсата на гол и секналите асистенции му натежават психологически.

Димитър Евтимов е вратар, който може да замени Густаво Бусато във всеки един момент. Процентът "сухи" мрежи, който има Митко в ЦСКА, доказва това. Към вратарския пост добавяме и защитата. Универсалният Жеферсон винаги може да бъде използван като ляв бек. Всъщност, той дойде именно като такъв при "армейците". При нужда, когато Брадли Мазику е изморен, наказан или контузен. От дясно нещата изглеждат по-добре. Иван Турицов продължава да е титуляр, а алтернатива, и то добра, е Тибо Вион. Както и младият Асен Дончев. Изобилие има в центъра на отбраната, където са капитанът Юрген Матей, Филип Лам, Карол Метс и Пламен Гълъбов.

Феновете продължават да се питат какво става с Хамза Чатакович и Жуниор Нзила. Крайно време е да ги видим в игра. Кога, ако не сега - в момент, в който мачовете ще бъдат през три-четири дни. Особено Чатакович ще бъде добра алтернатива зад нападателя, където титуляр е Греъм Кери. Той пък може да се върне на крилото, където ЦСКА няма много алтернатива, особено по левия фланг на атаката. Федерико Варела също продължава да не играе. При него е видимо, че се страхува доскта от единоборства след контузията. Жеферсон и Амос Юга са перфектната двойка в центъра на терена и го доказват всеки път, когато играят. За разлика от Карло Мухар, който е доста колеблив в изявите си.

Отиваме в по-предни позиции. Георги Йомов, Яник-Сони Вилдсхут и Йоан Баи са хората по крилата, както и Кери, вече споменахме това. Не е нелогично с връщането на Бисмарк Чарлс на терена и той в някой мач да бъде използван по крилото. ЦСКА изглежда най-подсигурен като опции на поста централен нападател. Голмайсторът Жорди Кайседо може да бъде заменен при нужда от Калоян Кръстев, Ахмед Ахмедов, стига наистина да не е трайно контузен и Чарлс.

Само ротации могат да съхранят силите на ЦСКА и да намалят контузиите в отбора в предстоящия месец с 10 мача. "Червените" са длъжни да останат в борбата за титлата, да побеждават и да подобряват играта си. Големият проблем си остава пропиляването на чисти положения за гол с лека ръка.

В крайна сметка, решенията се взимат от старши треньора Стойчо Младенов. Каквито и съвети да дават журналисти и фенове, решенията са само негови. Ще има ли ротации, ще има ли победи и най-сетне онзи футбол, който ЦСКА показа срещу Осиек и Виктория в София, скоро ще разберем...

Източник: Topsport.bg

Последни новини