Валентин Найденов: ЦСКА плува в свои води в Европа

Валентин Найденов: ЦСКА плува в свои води в Европа

Topsport.bg

16-08-2021, 15:03

Бившият краен бранител на ЦСКА Валентин Найденов продължава да следи случващото се в Борисовата градина. Той винаги е сред феновете, когато червените играят. В момента Найденов е на почивка на родното Черноморие заедно с бившите футболисти на армейците Георги Антонов и Петър Станев - Царицата, но отдели от времето си, за да коментира пред "Тема Спорт" случващото се на "Българска армия".

Г-н Найденов, хареса ли ви играта на ЦСКА срещу Осиек и изненадан ли сте от това, което се случи?

- Когато ЦСКА печели, няма как да съм изненадан. Няма фен на отбора, който да не е доволен от представянето срещу хърватите. ЦСКА продължава напред и това е най-хубавото. Хареса ми играта главно в първия мач, но и в реванша футболистите демонстрираха характер и спазваха тактическа дисциплина, което също е похвално. Момчетата заслужават поощрение и за представянето срещу Лиепая, които бяха силов и труден опонент, който срещнахме в края на подготовката, а в същото време съперникът бе навлязъл в по-сериозен игрови ритъм. Латвийците бяха отстранени и това бе най-важното. Виждате колко изненади стават в тази фаза на евротурнирите. ЦСКА обаче почти не е допускал такива в историята си. На пръстите на едната ръка се броят случаите, когато ЦСКА е бил отстраняван от по-слаб от него опонент. Това е белег на непреходна класа и традиции. ЦСКА изключително рядко допуска изненади в такива мачове. С успеха срещу Лиепая бе направена първата крачка. Нека не обръщаме толкова внимание на детайлите, а да се съсредоточим върху крайния резултат. Сега никой не си спомня за мъките миналата година срещу Сиренс, но говорим за победите над Базел и Рома. Тях обаче нямаше да ги има, ако не бе отстранен малтийският отбор. ЦСКА плува в свои води в Европа. Така е било и така ще бъде. Тази година при малко късмет може да бъде направено по-силно представяне от миналогодишното. Има предпоставки това да се случи.

Има ли сили ЦСКА да отстрани и Виктория Пилзен?

- Напълно реално е ЦСКА да се справи с чехите. Те са сериозен отбор, който в последното десетилетие изигра много мачове в Европа, а и са един от най-стойностните тимове в тяхното първенство. Поглеждайки статистиката на Пилзен от последните 17-18 мача, показва, че имат една загуба и едно или две равенства, а всичко останало са победи. Това е атестат за качество. Нека не се заблуждаваме от загубата им в първия мач с ТНС. Трябва да се подходи с респект и концентрация, но в никакъв случай със страх. ЦСКА показа, че има своите футболни аргументи срещу Осиек и сега само трябва да ги затвърди, изчиствайки някои пропуски.

Какви ще са най-солидните аргументи на ЦСКА срещу чехите?

- Историята, самочувствието... Срещу Осиек ЦСКА показа, че може да действа като отбор. Харесва ми Греъм Кери, който демонстрира съвсем друго лице. Йомов се включи много силно и показва, че престоят на пейката му се е отразил мотивиращо и го е събудил. Видяхме, че тимът израства тактически с всеки мач, а това е обнадеждаващо.

Нямате ли опасения, че защитата допуска колебания?

- В защита ЦСКА разполага с много класни футболисти. Не вярвам, че срещу Пилзен Стойчо Младенов ще направи ротации в отбрана и смятам, че с всеки изминал мач Матей и Антов ще действат все по-сигурно заедно, а Кох ще е една добра алтернатива и това дава спокойствие и сигурност. Иван Турицов показва израстване. Надявам се голът срещу Осиек в София да извади Мазику от летаргията, в която бе изпаднал напоследък. На мен специално ми се иска да виждам крайните защитници малко по-активни във фаза атака, но тук всичко зависи от указанията на треньора.

Как приехте завръщането на Стойчо Младенов?

- Това е решение на ръководството и на този етап резултатите са положителни. Тъжно е, когато една легенда трябва да напусне, за да дойде друга. Получава се едно противопоставяне, което не е в полза на клуба. Искрено се надявам под ръководството на Стойчо Младенов тимът да продължава да печели. Сигурно е, че когато той е начело на тима, футболистите ще са максимално мобилизирани и мотивирани.

Любо Пенев нападна остро Стойчо Младенов...

- Няма как да коментирам действията на Любо Пенев. Той е легенда на клуба и мястото му ще е винаги на "Българска армия". Пожелавам си да няма конфликти между най-големите имена в историята на ЦСКА.

Как ще коментирате смяната на част от ръководството и напрежението след мача с Лиепая?

- Стискам палци промените да са за добро. Радвам се, че Филип Филипов-Фичо е част от клуба. Знам колко обича тази емблема. Надявам се след всеки мач феновете да изпращат с аплодисменти играчите и да не се стига до напрежение. Преживявал съм го и знам колко боли. То е двустранно. Разбирам и привържениците, от чиято страна в момента съм и аз. Тях ги боли, когато отборът играе слабо, но съм убеден, че и на футболистите не им е по-приятно. От трудните моменти се излиза, когато всички са сплотени.

Източник: Topsport.bg

Последни новини