Велизар Димитров: ЦСКА може да бие Клуж, не са някакъв европейски гранд

Велизар Димитров: ЦСКА може да бие Клуж, не са някакъв европейски гранд

Novsport

21-10-2020, 12:57

Един от най-големите любимци от по-близкото минало в ЦСКА Велизар Димитров даде интервю пред "Букмейкър Рейтинги".

Поводът е предстоящият мач на червените срещу Клуж в групите на Лига Европа.

-Велизаре, какво очакваш от двубоя? Първи мач за ЦСКА в групите на Лига Европа след 10-годишна пауза.

-Мога да кажа какво ми се иска… Изправяме се срещу стойностен отбор, притеснено ми е. Но все пак сме домакини, първи мач от толкова време в групите, със сигурност ще има приповдигнато настроение. Нищо, че позволеният капацитет е едва 30% от трибуните, но все пак това са почти 13 хиляди души, а за нас това ще бъде голям плюс. Нашите фенове са показали, че и мъртвец могат да вдигнат от гроба. С общи усилия можем да победим, но трябва да бъдем честни и да кажем, че във всеки мач ти е нужен и малко късмет.

-Можеш ли да направиш сравнение между Базел, когото ЦСКА победи, и Клуж?

-Като мачове нямат много общо и ще кажа защо. В Базел нямахме никакъв избор освен да атакуваме особено след като ни поведоха в резултата. Там имахме само 90 минути. Сега нещата са съвсем различни. Според мен няма да е правилна стратегия да се хвърлим още от първата минута, все пак предстоят 6 мача в групите. Румънците също не очаквам да се хвърлят сляпо, те също си правят сметки.

-Може ли равенството да кажем, че няма да е лош развой за ЦСКА?

-Вече казах, че на мен ми се иска ЦСКА да победи. Но трябва и да бъдем реалисти. Когато два отбора са равностойни, дори мисля, че румънците имат малко повечко опит, а това им дава допълнителен плюс, точката не бива да се приема като неуспех. Още повече, че има да се изиграят доста мачове, така че е рано да се правят сметки. Хубаво е да се тръгне с победа, за да има спокойствие, но Клуж също си прави подобна сметка – за тях е добре да не загубят в София. Всяка точка в групата ще бъде ценна.

-Какво се случва с ЦСКА в първенството, пети пореден мач без победа?

-Вярно е, че се хвърлиха повечко сили и внимание на мачовете в Европа и така в първенството бяха загубени доста лесни точки. Според мен не биваше с лека ръка да се губят тези точки, особено някои от тях, които бяха в графа сигурни. Но аз го отдавам на това, че едно е да играете на стадиона на Базел, а друго на стадиона във Велико Търново – съвсем друга е мотивацията. Има и друго, знаете каква тенденция се забелязва – отборите, които съчетават мачове с първенството и евротурнирите, регистрират колебливи резултати. Не говорим за големите грандове. Вижте, че и при Лудогорец е същото нещо – хвърлиха всички сили в Европа, защото в крайна сметка от там идват приходите.

-ЦСКА в момента разполага с изключително много офанзивни футболисти, но според мнозина проблемите или по-скоро резервите са в защита. Какво е твоето мнение?

-Грешките са видими, факт е. Тук трябва обаче да каже, че и момчетата от халфовата линия, дори Али Соу и цялата атака, трябва да помагат на защитата. В днешния футбол нямаш право да се защитаваш с четирима човека и да разчиташ само на тях. Защитата започва от централния нападател… Юга и Санкаре трябва повече да помагат на защитата. Вече дори и в световен мащаб останаха много малко футболисти, които да „връзват“ играта и същевременно да бъдат много активни в защита. И ако има, струват много пари и говорим за съвсем друго ниво.

-Споменавайки Али Соу, добре ли е, че остана в ЦСКА? Може ли да има вариант, при който мотивацията на нападателя на спадне след проваления към този момент трансфер в Дижон?

-Всеки професионалист би трябвало да знае, че трябва да продължи да се представя по същия начин и както е направил добро впечатление, да запази същото и след 6 месеца. Али Соу се раздава във всеки мач. Факт е, че изпитва затруднения пред гола, но пък от друга страна ги търси и създава. Единствените претенции към него могат да бъдат, че не е толкова не мога да кажа неконцентриран, а по-скоро го отдавам и на малшанс. За отбора мисля, че е добре, че остана.

-И все пак, ЦСКА може ли да победи Клуж в четвъртък?

-Как да не може?! Ние не се изправяме срещу европейски гранд, за да имаме някакви притеснения. Клуж е напълно от нашата черга. Дори и да приемем, че може да имат някакво предимство откъм опит в последните години, няма от какво да се притесняваме.

-Феновете на ЦСКА отново показват, че са изключителни, изкупувайки позволения им брой билети, а и при гостуванията в България продължава да се забелязва огромната им подкрепа.

-Колкото неща съм казал за нашите фенове – е малко. Това е нещо фантастично. Това е богатство за клуба, да имаш такива верни фенове зад гърба си. Въпреки неудачите в последните години, те не оставят отбора. След слаби резултати, след победи – те са на стадиона. Повече от това, което правят, е невъзможно, фантастични са, голям поклон от мен пред тях!

Източник: Novsport

Последни новини