Весела Лечева: Феновете на ЦСКА очакват в най-скоро време да имат модерен стадион

Весела Лечева: Феновете на ЦСКА очакват в най-скоро време да имат модерен стадион

Topsport.bg

21-08-2022, 13:58

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева коментира в предаването "Арена Спорт" важните въпроси относно стадионите и спортните съоръжения.

"Феновете на ЦСКА очакват добро разрешение и в най-скоро време да имат модерен стадион. Това, което се е случило дотук, с подписването на споразумение и договори, трябва да продължи в същия дух, в същата посока. Спортът го заслужава. Не трябва да пропускаме, че най-важното е да бъде защитен и държавният интерес в споразуменията и всеки да изпълни своите ангажименти.

Комплекс "Червено знаме" е много тежка, бих казала гнойна яма, за София и най-вече за българския спорт, тъй като това е едно изключително важно съоръжение с плувния комплекс, волейболна зала, зала за гимнастика. Всички онези клубове, които се навяват на по-модерни съоръжения, очакват решението за този комплекс.

Тук е важно експертите да кажат своето мнение по отношение на това дали да се изгражда напълно нов модерен комплекс за тези видове спортове или да се отиде на основен ремонт на съществуващите обекти. Необходима е сериозна концепция, не само за София, но и за българския спорт, по отношение на това как да изглежда "Червено знаме". В централния бюджет коментираните 50 милиона не са заделени. Има предвидени само 15 милиона за спортни комплекси, в това число за "Арена Бургас".

Сагата с тази зала е осемгодишна. Започнато е съвсем на парче, с идея за малка многофункционална зала, която да задоволява интересите на Община Бургас. Със смяна на ръководството се появява желанието за по-голямо спортно съоръжение, но без да има преценката дали има нужда от такова. От постъпилата документация става ясно, че има доста допълнителни споразумения, грешни решения, допълнителни финансирания.

Ще бъде изключително недобросъвество, ако отпуснем 7,5 милиона лева, както те искат, за доизграждане, тъй като досега поетите разходи са изключително много. Близо 60-65 милиона. Трябва да се подходи внимателно. Няма как да остане незавършена тази зала, но това не трябва да става за сметка на българския данъкоплатец. Поетите ангажименти, обществената поръчка, която е подписана, да бъдат изпълнени, така както са приети и определени.

Футболът е един от най-популярните спортове по цял свят, но финансиране само за футбола ми се струва доста дискриминационно по отношение на другите спортове. Те също имат нужда от модерни съоръжения. 100 милиона за стадиони на футболните клубове също няма. Колкото до циркулираната в медиите информация, че има изготвена програма, аз заварих една наредба от три точки, което за мен е абсолютно недостатъчно за мотивация на отпускането на 100 милиона", каза Лечева.

Източник: Topsport.bg

Последни новини