Вече няма популизъм, дойде ред на „синята“ школа!

Вече няма популизъм, дойде ред на „синята“ школа!

Novsport

28-03-2020, 14:11

Ситуацията с коронавируса може да приключи до месец, може да продължи и още, но от тук насетне ФК Левски трябва бързо да се преориентира като идея и нов стил на съществуване. Други клубове засега имат Бащици, други пък засега чакат на общината, но на всички трябва да е ясно, че вече нито собствениците ще имат достатъчно ресурс да продължат в досегашните обеми, нито на общините в следващите месеци, а и години, ще им е до футбол.

А с Левски ситуацията, изглежда най-зле, защото на практика съществуването, свободното дишане всеки следващ месец е под въпрос. Дано и оперативните ръководители изяснят ситуацията със собствеността на клуба колкото се може по-бързо. Време за губене няма и от половинчати приказки и призиви няма полза. Ясно е, че дубайските притежатели на акциите са подпукани сериозно от прокуратурата и оттук насетне няма как да преведат и една стотинка към „Герена“. Те имат пари за черни дни, за плащане на гаранции за личната си свобода, но за изсипване в канавката в квартал „Подуяне“ нямат.

Така наречените основни спонсори също са отписани. Остават опциите за дребни договори за реклама и феновете. При очертаваща се вероятност за жестоко свиване на рекламния пазар дори и евентуален такъв контракт с тотализатора едва ли ще покрие и една трета от досегашния бюджет на клуба. Тоест необходим е План В, и то само като чернова, защото все по-вероятно е да се отиде и на План Г.

На този етап финансовата перспектива е всеки месец феновете някак си да си изтръскват от заделените пари, за да съберат 143 хиляди за НАП. За повече няма как да се мечтае. Това, грубо сметнато, е 5 хиляди човека по 30 лева. И следващия месец пак. И така още много месеци до изчистване на данъчния дълг.

За всичко друго клубът трябва да се погрижи. Приходи от билети и мърчъндайзинг, което си е пак от феновете, плюс малко телевизионни права и, общо взето, нещо от тук, от там, за закърпване на положението и това е.

Трябва обаче да отбележим и едни 90 хиляди лева, които отиват за функциониране на школата. Изключително препоръчително е, защото в тези условия не може да е задължително, издръжката на академията да си остане в този обем. Защото бъдещето на всеки клуб без Бащица, а съвсем скоро и на другите клубове, ще са собствените кадри. Забравете за заплати на чужденци от порядъка на десетки хиляди евро. Също и за скъпи треньори. Сега Хубчев и екипът му не получават никакви заплати, но забележете – в един момент те ще си ги искат, не съмняваме в това. Ако при нормализирането на обстановката те си ги изискат в пълния размер и не си ги намалят драстично, трябва да се търси по-евтин вариант. Поне в следващите години, докато спортът се съвземе постепенно от вирусната криза, няма да има възможност за скъпи професионалисти. Не само в Левски.

Така че сега е моментът в клуба да направят дългосрочна стратегия за школата и за постепенно интегриране на собствени кадри в първия тим. И ако досега в малка или голяма степен това е било популизъм и замазване на очите, сега това се очертава като неизбежна реалност. Трябва допълнително да се стимулират финансово треньорите, които са допринесли за качествено „производство“, или да се измисли цялостна схема за издръжка на клуба с огромен приоритет към академията. Да, това са от така наречените сметки без кръчмар, защото никой не знае докога ще трае световното пропадане, но на този етап вариант Левски с каквито и да е чужденци изглежда все по-малко вероятен.

Източник: Novsport

Последни новини