Вътрешните сблъсъци в Левски, които водят до "син" прогрес

Вътрешните сблъсъци в Левски, които водят до

Topsport.bg

26-09-2022, 13:11

"Конкуренцията ражда качество", гласи вечният шаблон във футбола. Любима фраза на треньори и състезатели, когато се опитват да изглеждат идея по-височайши в очите на журналистическото множество.

Дори и толкова дразнещо за слуха, умозаключението наистина е важно, когато става въпрос за изграждането на боеспособен състав, който се цели в нещо значимо. Най-сетне фразата вече спокойно може да излиза от устата и на "синия" старши-треньор Станимир Стоилов. И да - Левски има не толкова "дълбок", но изключително конкурентен състав, който към този момент произвежда сериозно качество.

Към този момент на няколко позиции по терена Мъри и помощниците му определено попадат в мигове на главоблъсканица, за да изберат малко по-добрия футболист за дадения мач. Време е да разгледаме тези своеобразни вътрешни сблъсъци в Левски, благодарение на които вековниците изкачват с бързи темпове етапите на своето развитие.

НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВ vs ПЛАМЕН АНДРЕЕВ

Ученикът бързо надмина своя учител. Такова сякаш е положението в битката за №1 в Левски. Преходът нямаше да бъде толкова рязък, ако учителят не допусна няколко "ученически" грешки, най-вече срещу Хамрун, които снеха доверието на Стоилов към него. Към този момент Пламен Андреев се възползва максимално от ситуацията и въпреки неубедителните изяви срещу Локомотив (Сф), юношеският национал на България се представи стабилно в дербито с ЦСКА. Няколкото му ключови намеси в големия мач със сигурност го тласнаха с едни гърди напред спрямо Михайлов. Любопитно е да видим по-какъв начин Николай ще се приеме от губещата страна на това съперничество. Неведнъж титулярният "син" капитан е доказвал, че лесно може да загуби мотивация, а това да доведе и до влошаване на физическата му и игрова форма. Далеч съм обаче от мнението, че тук "мачът е свирен". Най-малкото поради факта, че битката между младо и старо вече на няколко пъти претърпя своите неочаквани обрати.

ЖЕРЕМИ ПЕТРИС vs ПАТРИК-ГАБРИЕЛ ГАЛЧЕВ

Бившият футболист на Царско село води с 10:9 срещи от началото на сезона на спрямо Папи, който обаче пък го бие с 0:1 при попаденията. Тук вътрешната битка е изключително равностойна, а гореспоменатите придават различна нотка в игровия план на Стоилов. Жереми Петрис е отличният избор за напечените мачове, когато "сините" мислят идея повече за своята защита. Французинът изпъква със своята скорост, благодарение на която може бързо да "прелее" в атака при мигове на светкавична контра. Това се видя и в игрови момент срещу ЦСКА, когато някъде към 80-ата минута разви такава скорост, че за секунди се пренесе от собственото до вражеското наказателно поле. Трудно може да се каже, че освен тичането Петрис има някакви креативни позитиви, но пък в защита блести с добро позициониране. Патрик-Габриел Галчев пък изглежда по-подходящ в мачовете, за които се знае, че Левски иска и ще доминира. Младежкият национал перфектно може да дублира колегата си по фланга, а центриранията му се подобриха толкова много за няколко месеца, че головите асистенции започнаха да му се трупат една след друга. Както вече всички знаят, любим специалитет на Галчев са изстрелите от средна дистанция, които определено ще се превърнат в предимство за Левски през следващите сезони. Патрик пък не е чак толкова сигурен в защитните си прояви, но това е нормално, като се има предвид, че изграждането му като футболист е ставало в ролята на крило.

АБДУЛАХИ ШЕХУ vs ЦУНАМИ, ХОСЕ КОРДОБА, АНДРИАН КРАЕВ

От Левски сюрпризираха феновете си с изненадващото привличане на нигерийския национал Абдулахи Шеху. Пристигането му на "Герена" и информациите, че ще взима оптимална за клуба заплата в размер на 9000 евро правят нещата такива, че едва ли африканецът ще бъде просто опция от резервната скамейка. Промотиран с това, че може да играе на три позиции, бившият футболист на Омония моментално застрашава титулярните места на няколко доказани имена в селекцията на Стоилов. Първият е Цунами, но бразилецът вече е с култов статут на "Герена" и трябва да се случи голям негов срив, за да го видим на пейката. Андриан Краев пък е прероден през този сезон, а доброто му представяне в средата на терена е гарнирано и с отбелязването на важни попадения. Следва Хосе Кордоба и за мен панамецът е основната мишена за поразяване от Стоилов. Треньорът на Левски определено не е доволен от моментната форма на панамеца, който незнайно защо губи умения и самочувствие, когато до него не е Ноа Сонко Сундберг. В последните няколко срещи Кордоба направи фрапантни грешки, а появата на Шеху може и да доведе до изхвърчането му от стартовите 11. Като заговорихме пък за Сонко, тук някъде се прокрадва и идеята, че може би новото попълнение се явява бъдещ наследник на гамбиеца, за когото се знае, че е сериозно следен от турски отбори и през зимата може да осъществи изходящ трансфер.

ИЛИАН СТЕФАНОВ vs ИВЕЛИН ПОПОВ

Въпрос, който никой не изрича на глас, защото не е много левскарски коректно, но трябва ли Ивелин Попов да бъде титуляр, когато Илиян Стефанов се намира толкова добра форма? Определено безкрайният опит на Попето е голямото му предимство, както и лидерските му качества. В чисто статистически план обаче Ивелин, поне засега, не дава очакваното. Често бива заменен към 60-ата минута именно от конкурента си за титулярното място, който вече влиза в обувките на "главния герой". Случи се срещу ЦСКА, срещу Лудогорец и т.н. Нани изглежда, че е фундаментална фигура и за националния отбор, пък дори и в мачове срещу Гибралтар. Лично на мен, Стефанов ми напомня точно на Ивелин Попов в ранния му период - глад за футбол, изключително себераздаване и необходимото самочувствие в завършващата фаза. Именно с контузията на Бари, №14 може да бъде тази така необходима "фалшива деветка", която да създава тази широчина и неочакваност на "синята" атака. Трудно обаче се "бута" футболист като Ивелин Попов и явно Стефанов ще трябва да покаже още на Стоилов, за да спечели отново позагубеното му през лятото доверие.

МАРИН ПЕТКОВ vs РОНАЛДО, УЕЛТЪН, ИВЕЛИН ПОПОВ

Мнозина се зачудиха защо Младен Кръстаич вика в националния отбор Марин Петков, който по презумпция е резерва в Левски. Головият му дебют за "трикольорите" просто прехвърли в държавния тим успеваемостта му от клубния отбор. Към този момент Стоилов го използва като финална опция на Уелтън, Роналдо, дори и Ивелин Попов. Попаденията на Марин все още не могат да му подсигурят възможността да замени контузения тежко Билал Бари. Доказа, че умее да се подвизава и по крилото, та дори и като халф-бек, което е зарадвало и спортно-техническия щаб на "сините". Изобщо Петков излезе от летаргията, която го беше налегнала, а силната конкуренция на бразилците и Попов явно го мотивира да се раздава на макс във всеки възможен негов момент на терена. Не е далеч времето, когато според мен Марично ще започне като титуляр във важен двубой за Левски за сметка на някой от посочените трима.

Така освен ПРОБЛЕМИТЕ, Станимир Стоилов си има и "проблеми". Хубави такива, които се решават с неговата точна експертиза и усещане към всеки един двубои. А от това печели само Левски и стремежът му да постигне това, за което мечтае от доста години.

Източник: Topsport.bg

Последни новини