Георги Атанасов: Стойчо Младенов няма алтернатива към този момент

Георги Атанасов: Стойчо Младенов няма алтернатива към този момент

Topsport.bg

07-11-2021, 12:34

С днешна дата реализмът в ЦСКА трябва да изключва максимализма. Това може да звучи странно с оглед историческите ценности на 31-кратните шампиони, но е от огромна важност за настоящето и бъдещето на клуба.

За четвърти път в рамките на последните две години армейците не успяха да преодолеят препятствието, наречено Заря Луганск. Във всеки от двубоите с този противник българите бяха по-активни и имаха повече възможности. Футболът обаче е игра на голове. Можем да забележим тенденция, която много напомня за историческия синдром на Левски срещу тимове от Белгия. Сега сякаш и ЦСКА развива такъв с украинските противници.

Играчите на Стойчо Младенов играха силно и само малшансът и дефицитът на класа доведоха до нещастната загуба в Украйна. На страхотно ниво се представиха Юга и Жеферсон.

Разбира се, в ДНК-то на ЦСКА не съществува термин достойна загуба. Ако разсъждаваме разумно обаче, ще стигнем до извода, че украинският футбол и на клубно, и на национално ниво е много по-развит от клетия наш, заложник на интереси.

В публичното пространство започват да се тиражират и информации за своего вида брожения срещу треньора на тима Стойчо Младенов след няколкото негативни резултата в последните седмици. В същото време обаче феновете, които в известна степен се завърнаха на стадиона в двубоя срещу Локомотив Пловдив, изпратиха тима с аплодисменти и изразиха пълната си подкрепа към наставника.

Много против съм да се изтъква тезата, че е стартирало някакво огромно недоволство, защото някой си безизвестен драскач е решил да дава гласност на лаишкото си мнение в социалните мрежи. Брожение срещу Стойчо Младенов няма! Смело мога да твърдя, че Екзекутора на Ливърпул и Левски няма алтернатива към този момент.

По традиция след първите 100 дни правителствата получават оценка. Моята такава за ръководството на Младенов в първите му малко над 3 месеца в Борисовата градина категорично е "много добър". Специалистът класира ЦСКА за групите на евротурнирите, което изглеждаше като илюзия в деня, в който застана начело. Победи по навик абонатите си от Левски и преди двубоя с Локо Пловдив се движеше повече от добре в първенството с единствена издънка - нелепото равенство срещу Славия на "Армията". Разбира се, поражението от пловдивчани е индикатор за временна игрова криза, но единственият начин да се излезе от нея е подкрепа и доверие.

Не трябва да се неглижират проблемите, които ЦСКА има. За никой от тях обаче вина не носи Младенов. Той бе страхотен футболист, постигна много успехи като треньор, но със сигурност не е магьосник. Червените страдат от дефицит на класа и конкуренция на определени постове и хронична неефективност пред гола. Защитата все още не е сработена, а в центъра на терена се криволичи в търсенето на баланс и стабилност след многото контузии през лятото. Темата за компрометираната подготовка между първенствата вече е споменавана многократно, но тя продължава да тежи. Бе ясно, че ще се стигне до момент, в който футболистите, изиграли над 20 мача за по-малко от 100 дни, ще започнат да "пукат гуми". Защото футболът освен страхотна магия е и вид наука. При сгрешена подготовка много трудно който и да е отбор по света би могъл да задържи права или възходяща линия. Младенов е принуден по средата на сезона да наваксва това, което е трябвало да бъде свършено в паузата между шампионатите.

Най-добрият пример за всичко, посочено по-горе, е Яник Вилдсхут, който за кратко време се превърна в новата черна овца за привържениците. Очевидно той не е тренирал качествено дълго време преди да пристигне на "Армията", не е провел и нормална лятна подготовка, което води до неадекватната му кондиция. Нидерландецът мисли бавно на терена и от това страда както неговото представяне, така и това на ЦСКА. Личи, че е качествен футболист, но очевидно се намира в някаква ужасяваща психологическа дупка. Трудно е да си представим, че играч, подвизавал се толкова дълго по английските терени, би представял тези безумни изпълнения, на които ставаме свидетели в последните 3 месеца. В изявите му наблюдаваме омагьосания кръг на физическа непълноценност и психическа негодност.

ЦСКА има подобни проблеми във всички линии, а единствената причина сезонът да бъде стабилизиран е идването на Стойчо Младенов. Именно затова Екзекутора на Ливърпул и Левски веднага се превърна в мишена за враговете на армейците.

Георги Атанасов, Тема спорт

Източник: Topsport.bg

Последни новини