Георги Захариев пред ТОПСПОРТ: Трябва да има нов Конгрес, вината и разходите да са за Борислав Михайлов

Георги Захариев пред ТОПСПОРТ: Трябва да има нов Конгрес, вината и разходите да са за Борислав Михайлов

Topsport.bg

14-10-2021, 16:02

Георги Захариев бе един от кандидатите за президент на БФС. Мениджърът бе един от малкото претенденти, който обяви ясна програма и визия за развитието на българския футбол. Захариев каза при словото си на Конгреса, че подкрепя Димитър Бербатов и моли подкрепящите го, да дадат гласа си за него.

Почти два дни след Конгреса, Георги Захариев даде интервю пред ТОПСПОРТ, в което разкри доста нередности и сподели впечатленията си от видяното.

Г-н Захариев, като пряк участник в Конгреса, какви са впечатленията Ви от него?

- След като емоцията от изминалия конгрес на БФС отмина, бих искал да споделя няколко факта с широката аудитория. Пак повтарям - това са факти, а не мои интерпретации.

1. Не ни бе дадена възможност да сложим застъпници, които броят гласовете. Единствено ни бе разрешено да сложим хора, които гледат как се броят бюлетините и бе решено да стоят на 2 метра дистанция!!! Не разбрахме кой и кога реши тези 2 метра. Ок, съобразихме се. Но можете да си представите колко трудно е да видиш едно малко квадратче от такова разстояние.

2. Имаше хора, броящи гласове, които бяха брутално пристрастни и всячески се опитваха да закрият с тялото си бюрата, на които се извършваше броенето. Давам и конкретен пример - брат ми бе мой застъпник и следеше как се броят гласовете от зона Велико Търново. На няколко пъти влизаше в спор с такъв "брояч" на гласове, който между другото е от Габрово и е изключително близък с президента на отбор, който е явен противник на Бербатов. Вероятно е попаднал случайно на конгреса, случайно са го сложили да брои бюлетини и още по-случайно брои точно тези от Велико Търново. Но както и да е. Този човек искаше да определи като невалидна бюлетина с глас за Димитър Бербатов, само защото при маркирането хиксчето бе излязло с около милиметър от квадратчето. След скандал на висок глас, броячът на гласове изключително нагло се обърна към брат ми с думите "Къв си ти бе, кво правиш въобще тук? Ако искаш после ще ти я дам тази бюлетина, да си спиш с нея!". Виждайки, че няма как да се справи с такъв човек сам, брат ми извика делегата на ФИФА, който само като видя казуса, се изсмя на брояча и му каза, че това е 100% валидна бюлетина. Глас от тук, глас от там - малките камъчета обръщат каруцата и Борислав Михайлов знае това много добре.

3. Самите бюлетини бяха направени от толкова тънка хартия, че абсолютно всичко се виждаше. При предаването за печат, преди пускането в урната, наблюдателите виждаха абсолютно точно кой за кого е гласувал. Да не говорим, че при сгъването на бюлетината най-отгоре на най-видимо място бе името на Димитър Бербатов. Случайност? Не мисля. Дори няколко отбора се оплакаха на брат ми точно от това. Тук абсолютно е нарушена тайната на вота - само това е достатъчно да се отменят всички решения, взети на конгреса.

4. Преди самото "тайно" гласуване, имаше много процедури, за които решение се взимаше с вдигане на ръка. Още тогава натискът върху делегатите е огромен. Имаше квестори, които броят гласовете - кой избра тези квестори, кой следи работата им? Отново пример - брат ми видя делегат, който при едно от гласуванията вдигна веднъж "против", а после още веднъж "въздържал се". Всеки опит от страна на екипите на останалите президенти да въведат по-ясно правила, бе освиркван от групичка делегати, подкрепящи Борислав Михайлов. Това бе с ясната цел Димитър Бербатов да излезе лошия, който се опитва да вкарва интрига и да проточва конгреса до безкрай с уж "ненужни" предложения. Но нека клубовете се замислят - след страхотни скандали и разправии, едва успяхме да сложим хора, които да следят броенето. Макар и от 2 метра разстояние, брат ми успя да види опитът за маркиране като невалидна дадена бюлетина за Димитър Бербатов. Ако не бяха скандалите, за да се преборим за това, сега вероятно нямаше дори и да има казус дали трябва да има балотаж.

Трябва ли да има балотаж?

- В устава пише "Президентът се избира с мнозинство от присъстващите делегати". Присъстващите бяха 483 и това бе казано още в началото, вече чухте и записа. В тълковния речник срещу думата "присъствам" пише "намирам се на определено място в определено време". А това няма нищо общо с "гласувам", "пускам бюлетина" или нещо от този род. Ти се намираш в зала 1 на НДК. Дали гласуваш или не - това е твое решения. Не съм съгласен с препратките към парламента. Там в правилата може да пише съвсем други неща, а и най-малкото там депутатите винаги имат опцията "Въздържал се". Ако някой от делегатите на конгреса на БФС не иска да подкрепи никой от кандидатите за президент, как точно да го изрази, при положение, че няма такава опция в бюлетината? Ами просто не гласува, макар и да присъства. За мен логиката сочи, че трябва да има нов конгрес. И нещо много важно - вината за това и за новите разходи ще е изцяло на Борислав Михайлов! Останалите кандидати се опитахме всячески да проведем балотаж на момента, но желанието ни бе отрязано.

Какво следва от тук насетне?

Следва тежка битка в съда, загуба на време, интриги, задкулисни игри. В този конгрес няма нищо футболно. Знам, че сте спортна медия, но погледнете дори новия изпълком - 3 политически партии присъстват в него, няма да ги назовавам, всеки може да ги провери. На всичкото отгоре има отново президенти на футболни клубове! Нека футболната общественост и тимовете, гласували за Борислав Михайлов се замислят - защо трябва шепа президенти да определят бъдещето на всички? Президента на Локомотив София издига Борислав Михайлов за президент и после получава място в изпълкома. Останалите - добре ли се чувствате?

При продължаващата битка бихте ли влязъл в екипа на Бербатов?

- Нито е ставало въпрос за това, нито сме го коментирали. Аз на конгреса го видях за втори път през живота си. Не и това е най-важното. В България има много хора, които разбират от футбол и съм убеден, че Димитър ще подбере правилно екипа си, ако се стигне до този момент. Искам да кажа, че съм изключително впечатлен, както от него , така и от Стилиян Петров и Мартин Петров. И тримата показаха изключително достойно поведение и отношение към всички. След обявяването на финалния резултат, Димитър поиска думата, за да честити на Борислав Михайлов и да попита дали не е станала някаква грешка, защото още в началото на конгреса бе заявено от Камен Костадинов, че за избиране на президент са необходими 242 гласа, а Михайлов има 240. Последваха освирквания и обидни думи по адрес на Димитър Бербатов от страна на някои дребни душички, които бяха дошли освен да гласуват, да всяват смут при всяко искане за прозрачност и търсене на истината. Поздравления, че той успя да запази самообладание, аз ако бях на негово място нямаше да остана толкова спокоен.

Стилиян Петров от своя страна сам изяви желание да наблюдава броенето на гласове. Легенда на българския футбол се принуждава да прави това, защото някои самозабравили се личности се опитват по всякакъв начин на опорочат вота. Огромен респект за него, отново показа колко голям човек е!

Има ли нещо друго, което журналистите и феновете не успяха да разберат покрай самата организация на Конгреса?

- За самата организация като логистика и провеждане - нямам забележка. Иначе ще споделя интересен факт, който досега не бе изнесен никъде. По данни на нашите застъпници, които гледаха преброяването на гласовете, най-голямата разлика в полза на Борислав Михайлов дойде от гласовете на отбори от Североизточна България. Бих искал и отново да се обърна към всички клубове - вие имате силата да дадете позитивен сигнал към цяла България. Този конгрес е много повече от избор на президент на футболен съюз. Дайте знак на българите, че промяната към по-добро е възможна, че си струва един млад човек да се бори за мечтите си тук. Моля да сложите и линк към част от изказването ми по време на конгреса.

Източник: Topsport.bg

Последни новини