Гергинов обясни защо съдии от София свирят на столични отбори

Гергинов обясни защо съдии от София свирят на столични отбори

Novsport

12-04-2021, 13:51

 Председателят на Съдийската комисия на БФС Костадин Гергинов беше гост в "Студио Дерби", за да отговори на неспиращите атаки към него заради зачестилите грешки на реферите. Той внесе повече яснота по въпроса, който се коментира много напоследък - защо съдии от София свирят на столични отбори.

"Миналата година се навършиха 100 години футболно съдийство в България. През цялото това време софийските съдии са имали отговорността да свирят навсякъде по страната. Да преброим колко отбора има от София в Първа и Втора лига. Та това е близо двумилионен град със студенти, идващи от цялата страна и чужбина. Докато учат в столицата, те трупат практика и опит. Не е комфортно за никой съдия от провинцията да свири на отбор от родния му град, докато за София не е така. Това са аргументите и аз не съм ги измислил, винаги е било така", обясни шефът на българските съдии.

Той поясни и защо са започнали нападките към него.

"90% от членовете на Съдийската комисия са стари муцуни. Единственото ново име съм аз. Помолил съм колегите да не взимат отношение. Затова атаките са изцяло към мен и започнаха след Царско село – Лудогорец, когато се контузи Антон Недялков. Съдията и аз сме причината за тази контузия. Онзи ден на мача ЦСКА – Лудогорец отидох на мача с тайната надежда да се видя с журналистите и да кажем кой какво мисли, но това не се получи. Никой не прояви желание. 40-50 минути след мача пускам телевизията и гледам, че някой ваш колега казва: "Аз не разбирам от футбол, но искам да кажа за съдийството“. Чудих се бил ли съм на двубоя или не", разказа съдийският шеф.

Гергинов внесе повече яснота защо Георги Кабаков не е ръководил първия полуфинал за Купата на България между ЦСКА и Лудогорец. Както е известно, той свири мач на същото ниво, но за Купата на Гърция.

"От други хора получих намек кой да свири този полуфинал. За Кабаков става дума. Той е нашият водещ съдия. Той обаче получи много престижна покана да свири 1/2-финал за Купата на Гърция. Дадох съгласието си да отиде, защото това е престиж за българското съдийство. Чух се с Кабаков. Дадохме му мач във „В“ група да се види как е кондиционно. Беговата дейност е 10-12 километра. След като се чухме с него, стана ясно, че е добре. Тогава потвърдихме участието му в Гърция.

Най-напечените срещи предстоят на всички нива. По никакъв начин никого не пазим. Когато един човек има проблем и има нужда от помощ, той се обръща към комшията си. Това, че Гърция има проблеми с рефери и се канят арбитри от цяла Европа, лицензирани за ВАР… виждаме такива от цяла Европа. Ако започнем да правим спънки на Кабаков, няма да отиде никъде. За мен е чест, в който и да е спорт, да има български представител. Още повече за съдийството. Това е признание за БФС. По всякакъв начин ще го подкрепяме, когато има покана", добави бившият рефер. 

Източник: Novsport

Последни новини