Голям шеф от ФИФА пристига в България, за да инспектира въвеждането на ВАР

Голям шеф от ФИФА пристига в България, за да инспектира въвеждането на ВАР

Novsport

16-02-2021, 13:23

Един от големите началници на проекта ВАР във ФИФА Майк ван дер Руст пристига в петък в България, за да инспектира как върви работата по въвеждането на технологиите в еfbet Лига.

Ван дер Руст ще остане четири дни - от петък до понеделник, за да види как работи системата в тренировъчни условия в България.

Въпросният служител на световната централа най-напред беше ръководител на проекта ВАР в Нидерландския футболен съюз, а от месец март 2019-а година премина към ФИФА и и там отговаря за всичко, което е свързано със съдиите за видео-асистенция.

В семинара, който стартира в Националната футболна база Бояна, ще вземат участие 18 главни съдии и 18 асистенти. С тях са и двете международни реферки сред дамите Християна Гутева и Павлета Рашкова. Всички те ще бъдат и на терена, и в кабинката на ВАР. На самия пулт могат да бъдат двама главни съдии, както и главен и помощник, но не и двама асистенти.

Съдиите ще тренират в контролни мачове на юношеските отбори от Елитните групи, които днес бяха събрани за инструктаж. Става дума за отбори до 19 и до 17 години, върху които ще бъде тествана системата Hawk-Eye за първи път. Минитурнирите на юношеските отбори с обучаваща цел ще продължат 10 дни - от 18-и до 28-и февруари.

Единствено не присъстват на инструктажа Георги Кабаков и Станислав Тодоров. Кабаков е преминал вече обучението във ФИФА като съдия от категория 1 за промоция в Елит, а Тодоров е близо до навършване на пределната възраст за международен рефер. Той ще бъде обучен как да работи с колеги от стаичката, но самият той няма да бъде поставян на монитора в пулта.

Последната среща на Ван дер Руст с българските съдийски шефове е била през есента, но онлайн. Тогава той е направил обучение с онлайн-лекция на съдийските наблюдатели, а също така и инкструкторите в България: Радан Мирянов, мениджърът по въвеждането Петър Петров, Веселин Мишев, Николай Йорданов, Иван Вълчев, Милко Николов.

Източник: Novsport

Последни новини