Дамбраускас: Бъдещето на Десподов в Лудогорец е неясно

Дамбраускас: Бъдещето на Десподов в Лудогорец е неясно

Novsport

29-03-2021, 19:12

Старши треньорът на Лудогорец Валдас Дамбраускас говори пред официалната страница на клуба. Там привърженици му задаваха въпроси, а той отговоряше на тях

„За да влезем в Шампионската лига, не може да отидем в магазина и да си купим магическа пръчка и всичко да се получи, шегувам се. Трябва да работим на всички нива – в скаутинга, тренировките и да търсим максимума, който да извлечем от футболистите в момента. Трябва да изградим много добър състав, защото разликата между Шампионската лига и Лига Европа е голяма. Трябва да направим добра селекция, за да атакуваме турнира.

Не мисля, че Доминик Янков е твърда резерва. В последния мач срещу Царско село старитра, а преди това изигра 90 минути и срещу Локомотив (Пловдив). Лудогорец има 23-ма равностойни футболисти. Доминик е един от най-големите таланти в България и смятам, че има огромно бъдеще. В псоледните мачове получава повече игрово време, което беше напълно заслужено. Треньорският щаб избира спрямо предстоящия двубой кои играчи ще свършат работа. Смятам, че Доминик има светло бъдеще във футбола. Имали сме много разговори с него. Развива се по много добър начин, както в Лудогорец, така и в националния тим. В Лудогорец не трябва да си най-добрият български футболист, за да играеш. Той трябва да се бори с играчи, които са много високо международно ниво. Позицията му на №10 е различна вече. Той започва да се научава на тези отговорности и играе на различни позиции. Има много голям потенциал, който тепърва ще бъде показван.

Може да ме изпитате с детектор на лъжата, но Разград е идеалното място за професията, която съм избрал да практикувам. Базата е страхотна. Има мир и всичко е прекрасно е, че за мен всичко е на 5 минути разстояние. Мога да дойда сутринта, а след това да се върна вечерта. Много ме радва, че хората ме поздравяват. Усещам любовта, която феновете имат към отбора. Надявам се всички привърженици да се върнат на стадиона и да усетим подкрепата отново.

Не съм тук от толкова дълго време, за да мога да отговоря за младите футболисти. Не е възможно за две месеца да наложиш много млади играчи. Аз съм човек, който обича да работи с такива и моята статистика го показва. Трябва да имаме предвид и философията на Лудогорец, която изповядва – гонят се всички трофеи в България и участие в Шампионската лига. Работата с младите е специфична, защото в началото не са свикнали да играят под голямо напрежение и силна конкуренция. Работя с пет или шест млади играчи. Решихме за Димитър Митков да го пратим под наем, за да получава повече игрово време. Виждаме голям потенциал в него и не исках да играе за 10 или 15 минути на мач. Дано се развие достатъчно, както и останалите момчета.

Работим много със скаутинга и търсим постоянно подобряване на всяко едно звено. В момента, в който прозорецът затвори, започваме работа, за да бъдем подготвени за следващия и да можем да осъществим това подобрение в нашите редици.

Рано е да кажем за играещите под наем. Не знаем каква е ситуацията с Десподов. Текпетей има по-дълго споразумение с клуба. Нищо все още не е ясно. Когато стане ясно, клубът ще обяви всичко официално“, каза Дамбраускас.

„Идеалната ситуация е на всяка една позиция да имаме по двама играчи. За мен най-важното е да има баланс, защото нито един отбор не може да играе 90 минути на максимум. Опитваме се да водим доминиращ футбол с контрол на топката и да покажем по-голяма скорост. Много от отборите в България играят по-затворено. Когато бъдем пресирани високо, е необходимо да търсим бързо изнасяне на топката. Имаме двама разиграващи плеймейкъри – Алекс Сантана и Светослав Дяков. Казах, че постоянно търсим играчи и ще видим дали ще има такива, които да ни подобрят нивото.

Работим всеки един ден, за да бъдем възможно най-добри. Работя всеки ден, за да влезем с Лудогорец в Шампионската лига. Това е една от най-големите ми мечти и вярвам, че можем да го постигнем.

Мога да се опитам да сравнявам българското с хърватското първенство, където работих до скоро. Много са различни. Повечето отбори в България разчитат на защитата и да запазят мрежата си суха. В Хърватия самата средна възраст в първенство е много по-ниска. Разчитат на много млади играчи. Има по двама – трима в клубовете, които са перспективни и се търси след това материална полза. Затова там първенството е по-различно и залгат на по-атакуваща игра“, добави още той. 

Източник: Novsport

Последни новини