Димитър Мутафов: 12 години в аматьорския футбол са много за Беласица

Димитър Мутафов: 12 години в аматьорския футбол са много за Беласица

Novsport

17-08-2020, 18:50

 Димитър Тодоров  Мутафов е роден на 25.11.1973 година в София. Първите си стъпки във футбола прави в столичния Локомотив при треньора Костадин Табаков, а след това при Трайчо Соколов. От 1999 година е в Нови Искър. Отслужва военната си служба и отново се завръща във футбола. Играе в отбора на Нови Искър при треньор Тодор Велев, по-късно в Банкя, отново в Нови Искър, след това в Хебър  с президент Димитър Димитров, където от А окръжна група отборът влиза в А професионална група. През есента на 2001 година отборите на Хебър и Беласица се обединяват и играе в петричкия клуб при треньора Воин Войнов.  От 2002 година е привлечен в Славия, където негови треньори са Жарко Оларевич и Миодраг Йешич. Отново неговият треньор Воин Войнов го привлича в отбора на Родопа Смолян, играещ в А група. Поканен е заори път в Беласица Петрич при треньора Мирослав Миронов. Следващият му отбор е Марек от град Дупница в А група с треньор Румен Стоянов , след него Вили Вуцов. Облича фланелката и на Миньор Перник в А група  при треньора Димитър Алексиев. След това е футболист на гръцкия Визас Мегара. Завръща се отбора на Локомотив София. Атанас Джамбазки го привлича в отбора на Спортист Своге, играещ в Б група. Прекратява активна състезателна дейност през 2012 година на 39 годишна възраст и се отдава на треньорска дейност. Първият му отбор като треньор е Чепинец Велинград във В група в продължение на 1.5 години. След това става спортен директор на Ботев Враца, когато мъжкият тим играе във В, а след това и в Б група. През 2019/2020 година е изпълнителен директор на Ботев Враца. В момента е треньор на новака в ЮЗ трета лига Гранит Владая. 

В събота, 22 август, на стадион "Цар Самуил" ще се играе мачът от 3 кръг за първенството на ЮЗ трета лига между отборите на Беласица Петрич и Гранит Владая, чийто наставник е бившият футболист на петричкия тим Димитър Мутафов.  Няколко дни преди двубоя той се съгласи да даде обширно интервю , отговаряйки на зададените му въпроси. 

- Как стана привличането ти за старши треньор на Гранит Владая?

- Бях поканен от играещия сега помощник-треньор Георги Гайдаров, тогава старши-треньор на отбора.  

- Какво завари в отбора?

- Футболисти, играли във В група, и млади момчета от различни столични школи. Стартирахме първенството с почти миналогодишния състав, като привлякохме само 2-3 нови. 

- Какви цели ви поставиха от ръководството на клуба?

- Утвърждаване в групата. Сили и възможности за това има, всичко зависи от футболистите. 

- Ти си от дълги години във футбола. Какво ти е мнението за българското първенство?

- За А група, сега Ефбет лига, на най-високо равнище стоят нещата в Лудогорец Разград. Ненапразно мъжкият им отбор е шампион на България и постига успехи  в Лига Европа и ШЛ, известни на спортната общественост. След това бих споменал отборите на Локомотив Пловдив, Черно море Варна и ЦСКА-1948. Чест прави на новака в Ефбет лига за това, че заложи на български футболисти. Имат солидна финансова подкрепа. Не бива да подминаваме и отбора на Славия, където също се разчита най-вече на български футболисти, преминали през местната школа. Във второто и третото ниво на българския футбол се залага малко повече на силовия футбол. 

- Кои отбори от ЮЗ трета лига ще се борят за спечелване на първото място?

- ФК Кюстендил, Вихрен Сандански, може би Балкан Ботевград, и защо не и  Ботев Ихтиман. Бих се радвал, ако за атакуване на челото се включи и отбора на Беласица, към когото имам сантименти по известни причини. 

- С какви впечатления си от престоя си в Беласица Петрич?

- Останах възхитен от много неща още при обединението с Хебър. Имаше доста добри футболисти и от двата тима, като от Беласица тогава бяха бразилците Вава, Диней, Салис. Никога няма да забравя изпълнените трибуни на стадион Цар Самуил и невероятната подкрепа на феновете на любимата им Бела. Радвам се, че участвах в мача срещу ЦСКА, завършвайки наравно 0:0, като сред армейския тим имаше много големи футболни звезди Любослав Пенев, Йордан Лечков и други.

- В събота вече като треньор на Гранит Владая извеждаш на терена на стадион "Цар Самуил" 11-те свои възпитаници срещу петричкия Беласица. Има ли някаква тръпка в теб преди този двубой?

- Искам да подчертая, че за втори път извеждам мъжки отбор на стадион Цар Самуил в мач от В група срещу Беласица. Първият път беше когато бях треньор на Чепинец Велинград, а сега като такъв на Гранит Владая. Винаги има тръпка, защото имам доста приятели в Петрич, обичам феновете, никога няма да забравя невероятните Комити, които изпълваха южната трибуна, имаше и оркестри. Надявам се с играта футболистите на двата отбора да доставят удоволствие в събота на зрителите на стадион "Цар Самуил". 

- Какво ще пожелаеш на петричани и най-вече на ОФК Беласица и техните фенове?

- В това трудно време, в което изпаднахме  заради коронавируса, пожелавам много здраве и колкото може по-бързо завръщане на феновете по трибуните на стадион "Цар Самуил". 12 години в аматьорския футбол са много за мъжкия отбор на Беласица. Пожелавам от все сърце на тима да се завърне в професионалния футбол - там му е мястото й. 

Източник: Novsport

Последни новини