Димитър Тонев: От агитката стигнах до първия отбор, сега мечтая да бъда капитан на Ботев

Димитър Тонев: От агитката стигнах до първия отбор, сега мечтая да бъда капитан на Ботев

Topsport.bg

02-06-2021, 10:52

Полузащитникът на Ботев Пловдив Димитър Тонев е само на 19 години, ала вече е участвал в 31 мача за първия отбор, в които е отбелязал 3 попадения. Той е юноша на клуба, минал е през всички формации и заслужено е извоювал място в мъжкия тим. Той даде обширно интервю за втория брой на "жълто-черния" бюлетин "Канарче". В него Тонев разкрива как се е запалил по футбола, какво е нужно, за да се пробие сред най-добрите и още любопитни неща.

- Здравей, Митко! Би ли разказал за началото при теб - кой те запали по футбола и кога започна да тренираш?

- По футбола ме запали братовчед ми Цветелин Тонев, който по това време беше юноша на Ботев Пловдив и тепърва навлизаше в мъжкия отбор на "жълто-черните". Като всяко едно дете ритах по 7-8 часа на ден с по-големите от мен и всеки път се хвалех вкъщи колко съм добър. Така един ден баща ми, без да ме предупреди, ме записа да тренирам в любимия ми отбор - Ботев Пловдив. Бях на 7 години (първи клас).

- Какво е нужно за пробив в мъжкия футбол?

- Изискват се много усилия и влагане на тренировките. Трябва да тренираш наравно с "батковците", без да изоставаш, за да може да получиш шанс. Също така през юношеските години трябва да си оставил следа и много добри впечатления, за да те интегрират в първия състав. Аз съм от златния набор на Ботев Пловдив и бяхме спечелили всичко възможно. Също така доминирахме в България всяка една година и така няколко момчета започнахме да тренираме с мъжете.

- Кои според теб са силните ти страни на терена?

- Смятам, че това са техниката, боравенето с топката, както и влизането в комбинации на гъсто пространство и удари от далечно разстояние.

- А има ли такива, които мислиш, че трябва да подобриш?

- Предимно физическите - издръжливост, взривна сила, мощност.

- Доста универсален футболист си - все пак, на коя позиция се чувстваш най-комфортно?

- Най-удобно се чувствам на позицията атакуващ вътрешен халф, но също така мога да се справям много добре като външен халф. В Ботев играя в средата на терена, но в националния отбор по-често съм слаган като външен полузащитник.

- Кой е любимият ти световен футболист?

- Кристиано Роналдо.

- А какви са най-смелите ти мечти, свързани с футбола?

- Като малък мечтите ми бяха един ден да играя в любимия ми клуб в чужбина - Манчестър Юнайтед, както и да спечеля трофей с Ботев Пловдив. Но от скоро имам още една мечта - да изведа "жълто-черния" отбор с капитанската лента на стадион "Христо Ботев".

- Освен футболист, ти си и верен фен на Ботев, включваш се с ентусиазъм във всички инициативи на привържениците на клуба. Тази емоционална обвързаност помага ли ти по време на мачовете или носи някакво напрежение?

- Фен съм на Ботев Пловдив, както се казва, откакто съм се родил. Почти цялото ми семейство подкрепят отбора на Пловдив. От човек в агитката стигнах до футболист в мъжкия отбор, което за мен също е сбъдната детска мечта. Мисля, че това ми помага, защото познавам историята, знам колко голям е този клуб, какви футболисти са минали през него и колко велика публика има. Това ме задължава във всеки мач да давам максимума от себе си за любимия отбор.

- А какви са интересите ти извън футбола? Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- Обичам да излизам с приятели и да се забавлявам по много различни начини.

Източник: Topsport.bg

Последни новини