Добра новина от УЕФА: Левски получи отсрочка да изчисти задълженията си

Добра новина от УЕФА: Левски получи отсрочка да изчисти задълженията си

Novsport

18-06-2020, 19:40

Изпълнителният комитет на УЕФА удължи сроковете, касаещи правилото за финансовия феърплей и лицензирането на клубовете за евротурнирите през следващия сезон. Промените дават време на Левски, който е в затруднено положение и е застрашен да бъде спрян от участие в Европа.

Всички европейски клубове трябва да докажат, че към 31 юли (вместо 30 юни) и 30 септември нямат просрочени задължения по трансфери, към служители и социални или данъчни власти.

За опасността за загуба на европейския лиценз предупреди представителят на привържениците, който е предложен от тях да влезе в Надзорния съвет на Левски - Петър Ганев. По думите му тя е свързана с текущи задължения, като сумата е шестцифрена.

Изпълнителният директор на Левски Павел Колев уточни, че опасността не е за 2020-21, а за следващ сезон. Той посочи, че в момента текущите задължения, свързани с казуса, са над 3 милиона лева.

Наскоро мажоритарният собственик Наско Сираков обяви, че клубът има дългове на стойност близо 24 милиона лева, като дължи 4.4 млн. лева на Национална агенция по приходите по споразумение за разсрочено плащане, но отделно има натрупани нови 714 хил. лева.

Те са свързани с неплащането на осигуровки и данъци през последните три месеца, в които клубът изпадна в тежко положение. Натрупването им крие заплаха за разваляне на договора с НАП, който пък е важен за получаването на лиценз.

От УЕФА допълниха, че клубовете са задължени да предоставят информация за извършени трансфери към 30 юни и 30 септември.

Според промените през 2020 г. няма да бъде правена оценка на финансовото състояние на отборите, като 2020 г. и 2021 г. ще бъдат взети за един период.

Така мониторингът за сезон 2020-21 ще обхваща финансовите 2018 и 2019 г. Мониторингът за 2021-22 г. е удължен и обхваща четири отчетни периода (финансови години, приключващи през 2018, 2019, 2020 и 2021 г.).

От организацията обявиха, че с промените се опитват да облекчат финансово отборите след въздействието на пандемията от коронавирус. В изявлението си от УЕФА посочват, че временните промени ще дадат повече време на клубовете да реагират при непредвидени загуби, ще осигурят гъвкавост и същевременно ще гарантират, че отборите ще продължат да изпълняват задълженията си навреме.

Източник: Novsport

Последни новини