Едва деветима от футболистите Левски могат да се похвалят с попадения

Едва деветима от футболистите Левски могат да се похвалят с попадения

Topsport.bg

11-07-2021, 23:00

Левски потанцува голова ламбада в предпоследната си контрола с Локомотив София, спечелена с 4:0, но статистическите предпоставки за подобна радост в първенството не са особено оптимистични. Народът е казал: "където е текло пак ще тече", а при "сините" футболисти досега головете не само, че не са текли като пълноводна река, но дори и не са капели.

Причината за тези цифри до голяма степен се крие в младостта на играчите на Левски в момента. Всички налични "сини" кадри с договори инат на сметката си само 92 гола, реализирани с елитни отбори в първенство, купа и евротурнири, пише "Мач Телеграф". В момента с отбора тренира и Валери Божинов, но както самият Наско Сираков отсече на няколко пъти, той няма да подпише договор.

Едва 9 от футболистите на Живко Миланов могат да се похвалят с попадения. Повече от половината от тези играчи нямат обаче двуцифрено число попадения на сметката си. Рекордьорът е звездата на столичани Боби Цонев, който е пронизал 34 пъти вратата на съперника с екипите на Левски, Интер Запрешич и Берое (10 в елита на Хърватия, 14 за заралии и 10 за "сините"). Тройката на най-резултатните се допълва от Симеон Славчев с 20 попадения и Илия Димитров - с 11.

Останалите, разписали се в елита, са: Здравко Димитров - 7, Билал Бари - 6, Мартин Петков и Ради Цонев - по 5, Марин Петков - 3 и Ивайло Найденов - 1.

Къде обаче се крие потенциалът за повече голове на "сините"? Оптимистичният нюанс идва от категоричното желание на треньора Живко Миланов да бъде привлечен поне още един нападател. Дори и без този вариант на "Герена" разполагат с играчи, които могат солидно да увеличат головите си сметки. Боби Цонев тръгна перфектно миналия сезон, но получи много тежка контузия. След завръщането му се видя, че въпреки опасенията за срив в представянето му, той пак демонстрира високото си ниво. Иначе най-резултатният сезон досега в кариерата на Боби е 2018/19, когато след силна есен за Берое, той премина в Интер Запрешич и реализира още 4 попадения, което прави 12 за сезона. При Ради Цонев очакванията за реализирани попадения са доста по-малки и заради позицията му.

Смело може да се заложи, че Здравко Димитров няма да разочарова феновете по отношение на резултатността си през следващия сезон. Крилото вкара само 2 попадения в 29 срещи през миналия шампионат, но това бе период на лекуване от притеснението и напрежението от големите очаквания. Няма съмнение, че Здравко ще бъде далеч по-ефективен пред вратата на съперника.

17-годишният Марин Петков и 18-годишният Мартин Петков също са гарант за добри цифри на "сините" в предни позиции. Първият изригна в последната фаза на миналия сезон и вкара 2 гола за 6 срещи, а предвид възрастта му това си е съвсем прилично постижение. Още повече трябва да вдигне летвата съфамилникът му Мартин.

Ресурс има и в смятания за сигурен титуляр в атаката Билал Бари. Той не вкара нито веднъж за Левски след идването си от Монтана, но в контролите през лятото се показва по съвсем различен начин.

В групата на очакваните приятни изненади може да добавим и Патрик-Габриел Галчев, който имаше доста колебания заради дърпането му в по-задни позиции на фланга и натоварването с дефанзивни функции, но сега Живко Миланов му даде роля, която отговаря много по-добре на качествата му.

Източник: Topsport.bg

Последни новини