Живко Миланов: Левски ще победи, „синята приказка“ започна дори и без финала

Живко Миланов: Левски ще победи, „синята приказка“ започна дори и без финала

Topsport.bg

15-05-2022, 08:52

Един от емблематичните футболисти на Левски и бивш треньор на отбора - Живко Миланов - сподели очакванията си за предтоящия в неделя финал срещу ЦСКА и коментира ситуацията в началото на сезона, когато беше начело на отбор, както и сегашната. Бившият бранител на тима говори и за последния финал за Купата между "сините" и автентичния ЦСКА, в който Левски победи с 2:1. Ето какво заяви Миланов в интервю за "Мач Телеграф".

- Сподели ни очакванията си от предстоящия финал в неделя между Левски и ЦСКА.

- Очаквам Левски да победи. Най-важното нещо сега покрай еуфорията, която се създаде и добрите резултати, е "сините" да успеят да спечелят и да се получи един хубав празник за феновете.

- Вижда ли се вече почеркът на Станимир Стоилов в Левски?

- Разбира са, след като Мъри пристигна се вижда почеркът му. Друго важно нещо е това, което сподели Иво Ивков преди няколко дни, че няма задължения към футболистите. Това беше най-важното нещо и за Мъри - играчите да си получават месечните възнаграждения. Оттук-насетне с неговия опит и нужните футболисти, мисля че сините показват доста добри игри. Вижда се и в резултатите - отстраняването на Лудогсрец на полуфиналите за Купата. Най-важното нещо е да се завърши годината с този ентусиазъм и да се спечели трофея в неделя, защото доста години убягва от витрината на "Георги Аспарухов".

- Стъпи ли Левски на правилния път?

-Със сигурност, вижда се. Но за нещо по-голямо според мен ще трябват още по-добри условия да се предоставят на най-успешния български треньор, за да може да постигне целите си. Само така Мъри и Левски ще имат шанс да се преборят с Лудогорец за титлата през следващия сезон.

- Ти хвана отбора в най-тежкия момент в началото на този сезон. Какво беше настроението, изобщо имаше ли такова? Левски живееше буквално ден за ден, без пари и футболисти.

- Трябваше някой в този момент да поеме отговорността и да застане начело на отбора. Ние изобщо не знаехме дали ще започнем подготовка. Нямаше никаква яснота, още нямахме спонсор. Започнахме със седем-осем човека, от които пет бяха юноши. Аз поех риска, но в този тежък момент трябваше да го направя. Ако си бях тръгнал и аз, не е ясно какво щеше да се случи. Имаше много хора, които ме посъветваха да не се захващам, защото ако си с малко повече опит, можеш да разбереш какво ще се случи с футболистите, които не са взимали пари от пет-шест месеца. Отделно от това имаше десет напускащи играчи. Най-важното сега е, че Левски в този момент е на правилния път и се надявам така да продължи да бъде.

- Каква беше тогава причината за слабите резултати и далеч по-добрали сега?

- Причините не са една или две. Те са много. Неяснотата а клуба, липсата на качествени футболисти. Отделно от това и неплащането на заплати към играчите. Всичко това е демотивиращо за момчетата. Ако един човек не си получава възнаграждението един месец, се излиза на протести, а футболистите не бяха взимали парите си близо половин година..., това не е нормално. Плюс това заплатите не бяха високи, както преди. Така че тези състезатели бяха в тежка ситуация и с липса на самочувствие. Да не забравяме също така, че имаше и такива, които са в стартовия състав на по 17-18 години. Най-нормалното беше да дойдат слабите резултати. Не можеше да се проведе и подготвителен лагер. Всичко направихме набързо, само и само да сглобим отбор. Имаше играчи, които пристигаха първия, втория или третия кръг. Не можехме да се съберем да направим една хубава подготовка и да стигнат до необходимата форма. Отбор не се прави за два или три месеца. Имахме и мачове, които загубихме доста наивно в резултат на младостта. Лошите резултати в един момент се натрупаха на тези млади футболисти.

- Феновете, които отидат в неделя на стадиона има ли вероятност до някаква степен да стъписат играчите? Фактът, че Левски играе редовно пред доста повече привърженици от ЦСКА, плюс ли е според теб?

- Със сигурност е плюс, защото "сините" изиграха няколко такива мача пред пълни трибуни. И аз бях на ,,Герена" в срещата с Лудогорец, когато имаше 20 000 зрители и срещу Ботев Пд, когато отново посещаемостта беше сериозна. Надявам се да не се обърне това срещу играчите и те да се стъписат, а да ги мотивира. В този мач излизаш и даваш максимума от себе си. Просто излизаш и каквото се случи. Тук вече роля има и Станимир Стоилов. Той е доста опитен в тези двубой. Печелил е този финал и като играч, и като треньор. Тук той трябва така да подготви момчетата, че да могат да изиграят финала правилно и най-вече умно, защото в този двубой фаворит няма. Ако гледаме моментната форма и последните срещи, които двата отбора играят помежду си, можа да се каже, че Левски играе по-добре от ЦСКА и може де се каже, че е фаворит. Но аз съм бил в такава позиция в този решаващ сблъсък за трофея и отделно от това съм изиграл 17-18 дербита и никога не бива да излизаш като фаворит. Дори е имало случаи, в които "червените" са били с по-добри показатели, а ние ги побеждаваме, както и обратното.

- Ще те върна към последния финал, в който "сините" се наложиха с 2:1 над "армейците". Ти изкара червен картон на Тодор Янчев след едно грубо него влизане. Вероятно още си го спомняш. Какъв беше ключът към победата тогава?

- Още помня влизането на Тодор Янчев за червения картон. Ние бяхме загубили няколко кръга преди това титлата именно срещу тях. Съответно за нас и за феновете беше много важно да спечелим този сблъсък. Това беше още в първата година като треньор на Мъри Стоилов. Бяхме много мотивирани, защото загубихме в първенството. Не бяха по-добри от нас, просто ни победиха 1:0 с попадение от дузпа, ако не се лъжа в дербито. Всичките мачове, в които съм играл, са били такива. Разковничето в тях е мотивацията до голяма степен. След това идва, разбира се, и треньорската роля. Тактически как ще стои тима на терена и да постави задачите на футболистите, за да са наясно и те самите какво правят. Мъри знае какво трябва да направи в този двубой.

Ключът към успеха е агресията и мотивацията. Принципно в такива дербита, ако нямаш мотивация, няма смисъл да излизаш и да играеш, но със сигурност трябва да си наясно, че противникът срещу теб ще даде 100%. За да се спечели този двубой, трябва да си до краен предел концентриран, агресивен и мотивиран.

- Дербито през 2005-та година беше доста грубо с цели три червени картона. Мислиш ли, че предстоящото ще е също такова?

- Не можем да гадаем, няма как да знаем дали ще има червени картони, или не. Със сигурност двубоят ще е здрав. И двата отбора ще искат да вдигнат купата и няма да е лесно нито на футболистите, нито на съдията. Надявам се съдията да не се превърне в основна фигура, а това да са футболистите.

- С какво трябва да внимават играчите на Стоилов в този мач?

- Трябва да се внимава много, защото след Стойчо Младенов "червените" ги пое Алън Пардю. Той е опитен треньор и е ръководил тимове на високо ниво. ЦСКА показа някои слабости в последно време след напускането на Стойчо, но вече мина около месец и Пардю ще опита да наложи своите виждания. Той със сигурност го умее и тук вече е и ролята на Станимир Стоилов. Това ще е една психологическа игра на един голям български треньор и един чуждестранен такъв.

- Левски стабилизира играта в защита. Ти като бивш бранител с много опит, как би коментирал това?

- Да, така е, отборът рядко получава голове. Едно от най-важните неща във футбола е във фаза защита да си стабилен. В съвременния футбол вече почти няма срещи, в които резултатът остава 0:0. Вижда се, че Левски има мачове, в които са перфектни в отбрана и от малко положения реализират голове. Това е доста важно за отбора. "Сините" след зимната пауза са изцяло с нова защита. Хората, които играят отзад, са опитни и стабилни и според мен се справят наистина добре. Бих казал, че отбраната е най-доброто звено в Левски.

- Купата през 2005-та ли даде тласък към "Синята приказка" и може ли след финала в неделя да започне "Синята приказка" Втора част?

- Може! "Синята приказка" започна дори и без финала. Така че важното нещо е, че хората са ентусиазирани и са зад отбора. Има човек на "Георги Аспарухов", който е обединителна фигура в лицето на Мъри. Той е показал и доказал в миналото, че може да го направи и затова хората му имат доверие и пълнят стадионите. Тази искра, която той може да запали в момента, никой друг наставник не може да го направи. Вижда се, че в последните мачове почти във всеки се играе пред пълни трибуни. Ще е много хубаво и важно и за самочувствието на тези играчи, и за феновете да се спечели трофей. Това от 2009-та година не се е случвало. Не мисля, че ако Левски не спечели Купата на страната, няма да има европейски поход. Такъв ще има! Нека да се вземе трофеят в неделя, за да имат самочувствие футболистите. След това ще има и срещи в Европа. Знаете, че преди клубът се е държал с парите от е европейските турнири. Мога да кажа, че и в първенството ни минаваха леко мачовете. Желая успех на момчетата. Станимир Стоилов знае, че му трябва подсилване на определени постове, за да може да атакува Лигата на конференциите. Това е най-лесният път да си стъпиш на краката. Започнеш ли да получаваш пари от Европа, те са доста сериозни и клубът ще може да се издържа с тях.

- Има ли този Левски манталитет на победител?

- Манталитет на победител има Станимир Стоилов, а този Левски трябва да докаже дали го има. Играят добре, компактно, но според мен за нещо по-голямо със сигурност ще трябват и определени футболисти. Най-важното нещо е, че има човек, който да им покаже и постепенно и те да добият този манталитет.

- Прогнозата ти за срещата в неделя каква е?

- Според мен Левски ще победи с 1:0!

Източник: Topsport.bg

Последни новини