За Сватбата, дузпата и... класата

За Сватбата, дузпата и... класата

Topsport.bg

17-12-2021, 11:35

ЦСКА изпусна шанса да се доближи на само 3 точки до Лудогорец преди мача между двата отбора. "Червените" се добраха до равенство срещу Арда в последните минути на мача в Кърджали. Благодарение на двата гола на много класния централен нападател Жорди Кайседо. ЦСКА можеше да победи, но не го направи поради няколко причини.

Първата - естествено, отново и отново, става въпрос за съдийството. Феновете на отбора се намръщиха още, когато разбраха, че главен рефер ще бъде Ивайло Стоянов. Очакванията им за пореден път станаха реалност - ЦСКА беше "поканен" на тъжна "сватба". Колкото и пъти да гледам моменти от ситуацията преди дузпата, виждам, че такава не трябваше да бъде отсъждана. По телевизията ни показаха кадър с две линии, според който засада на Спас Делев няма. Само че този кадър съвсем не беше при паса към него. Бързо се появиха снимки в социалните мрежи, на които добре се вижда, че нападателят на Арда е в засада. Добре, дори и да няма такава, дузпата пак е скандална. Юрген Майте прави чист шпагат и играе с топката. Това се видя дори в реално време. Само ВАР и съдиите са на друго мнение. Защо се случва така, тенденция ли е в мачове на ЦСКА, всеки сам да отговори за себе си. Аз се чудя кога Ивайло Стоянов най-накрая ще се докаже като добър футболен рефер. В Кърджали определено не го направи.

ЦСКА беше сериозно ощетен, но това не е единствената причина за новата грешна стъпка. "Червените" започнаха добре срещата и натиснаха съперника в неговата половина на терена. ЦСКА можеше спокойно да води с 2:0 преди измислената дузпа, ако гредата не беше спасила Арда при удар на Кайседо, а Баи беше далеч по-точен, останал сам около точката за изпълнение на 11-метров наказателен удар. Дотук добре, ама няма как да побеждаваш и да станеш шампион само с 20-30 добри минути в двубоите. Защото ЦСКА не игра добре след почивката. Не направи натиск след втория гол на домакините и не показа футболни аргументи. Изравни до голяма степен с късмет и заради отличната игра с глава на, повтарям, изключително класния Кайседо.

И така, стигаме до класата. За която не спира да говори Стойчо Младенов. Той твърди, че ЦСКА има основа и добро ядро, но липсва класа и трябва да се надгражда. Ясно е, пак ще се прави селекция. Той ще получи това, което иска, предполагам. Но и с този състав ЦСКА можеше да има повече точки - и за първенство, и в групите на Лига на конференциите. Помним отличните мачове с Осиек и Виктория в София. Тогава не се говореше за липса на класа. ЦСКА надигра съперници с далеч по-голям бюджет по категоричен начин. Много от тези футболисти вкарват отбора за втори пореден път в групова фаза. Когато побеждаваш БАТЕ, Базел, Рома, Осиек и Виктория, колко пък класа да ти липсва?! В същото време, колко по-класни са играчите на Зоря, които те бият два пъти с едно добро полувреме? Колко по-класни футболисти има Златомир Загорчич, за да ти открадне две точки с човек по-малко на терена? Или Берое, за да стигне до равенство? Или пък Пирин, за да повтори частичния успех на Славия, но с пълен състав на терена? Същият този Пирин, който унищожи "хегемона" Лудогорец в Разград и му вкара не един, не два, а пет гола? Бившите "армейци" и настоящи ветерани Николай Бодуров, Петър Занев, Станислав Манолев, Преслав Йорданов - те ли са по-класни от Юрген Матей, Брадли Мазику, Жеферсон и Жорди Кайседо, примерно? И колко точно класа притежава пловдивското Локо, за да изнесе онази футболна лекция, която изнесе на ЦСКА в София при успеха си с 3:1? Като говорим за класа, каква е класата в Левски и как трябва да реагира Станимир Стоилов? А "сините" се наместиха в първата шестица и докосват полуфинал за Купата на България...

Не, "не мажа ските" на Стойчо Младенов, както обичаме да се изразяваме спортните журналисти. Кой съм аз, че да го правя? И защо, след като толкова пъти изразих тук подкрепата си към мего... Просто се чудя наистина ли този отбор на ЦСКА е толкова некласен. Не мога да се съглася с това твърдение. Не и в конкуренцията, която има у нас. Че дори и в лицето на Лудогорец. Ясно е като бял ден, ЦСКА ще вземе нови футболисти през зимната пауза. Но, за да има смисъл, да има интрига, ЦСКА е длъжен да победи разклатения Лудогорец в понеделник. Имало напрежение при "червените", когато се говори и пише за титлата? И заварчикът е под напрежение, когато работи с електрожена. Но си върши работата, за далеч по-малко пари. В ЦСКА напрежение винаги ще има. Има я и класата. Остава да има и една победа срещу Разград. Най-накрая... Че този сезон положението е 2 загуби и голова разлика 0:6... Е, чак пък такава разлика в класите ли има?!

Източник: Topsport.bg

Последни новини