Защитник на Беласица: Нашият тим ще е новият член на Втора лига

Защитник на Беласица: Нашият тим ще е новият член на Втора лига

Novsport

22-12-2020, 21:58

Атанас Николаев Димитров е роден на 17.04.1992 година в Петрич.

Син е на легендарния футболист на Беласица и  Литекс Николай Димитров-Джаич.

Естествено първите  уроци по футбол получава от баща си, който е два пъти носител на шампионската титла и на Купа България с фланелката на Литекс, по-късно треньор в ДЮШ и първи помощник на Христо Стоичков в мъжкия отбор на ловешкия тим през 2012/2013 г.

Официалния първи треньор извън семейството на Атанас Димитров е Димитър Маринов в ДЮШ на Литекс още на 7 годишна възраст. Тогава започва да тренира с по-големите поради липса на група от неговия набор. Други негови треньори в ловешкия тим са Петко Петков, Евгени Колев и баща му Николай Димитров в дублиращия отбор на Литекс. По известни причини не получава достатъчен шанс да бъде в титулярния състав на Литекс и заиграва като преотстъпен в отбора на мъжете  на Ботев Враца. И тук не остава доволен от статута на непостоянен титуляр и при това положение заиграва отново  като преотстъпен, този път в Чавдар Етрополе в Б група ,където е постоянен титуляр в продължение на 1.5 години. За жалост по известни причини на спортната общественост тогавашния президент и собственик на Чавдар Емил Димитров отказва издръжката и мъжкия отбор се разпада.

Така разтрогва договора си с Литекс и приема офертата на втородивизионния Банско от едноименния град, ръководен от триото Александър Томаш, Косьо Мирчев и Тодор Кючуков. Преминава в Локомотив  Горна Оряховица при неговия бивш треньор в Ботев Враца Сашо Ангелов.  Получава контузия в коляното на десния крак и се прибира в Петрич. В продължение на една година облича фланелката на Беласица, воден от баща му Николай Димитров-Джаич във В група. Отново се завръща в отбора на Ботев Враца, привикан от треньора Сашо Ангелов, където се събират за трети път.

Не се постига съгласие за подписване на нов договор с ръководството на клуба и се завръща в родния край. Две години играе в отбора на Вихрен Сандански. От 2020 година вече  е в родния си клуб Беласица, заемайки поста централен защитник.  Справя се блестящо през есенния дял на настоящото първенство и е в основата на постигнатите успехи на петричкия тим, който в момента дели първото място с Марек с мач по-малко. Бързо стана любимец на Комити и ненапразно го наричат петричкия Франц Бекенбауер-Кайзера. Участник е във всички национални гарнитури на страната, без мъжете, при треньорите Борис Ангелов, Михаил Мадански и спрягания за селекционер на А отбора Александър Димитров.

В дните преди настъпване на Коледните и Новогодишни празници Атанас Димитров се съгласи да даде обширно интервю, отговаряйки със задоволство на зададените му въпроси.

-Как се чувстваш в момента с фланелката на Беласица?

-Радвам се, че се прибрах в моя роден град при семейството си. С по-голяма част от футболистите на Беласица се познавам. Повече от щастлив съм, че попаднах на колектив, за който нямам думи , и всичко това се дължи на моите колеги и естествено на старши треньора Саша Симонович - една обединителна фигура,  който  винаги е казвал, че успехите на един отбор тръгват от спокойствието в съблекалнята и пълното раздаване на терена. 

-Очакваш ли отбора на Беласица да се озове на върха на таблицата, имайки предвид малкото качествени състезатели ,с които започна есенния дял на настоящото първенство на ЮЗ трета лига?

-Честно казано, това бе една приятна изненада за мен. Радващото е, че аз съм футболист, който винаги търси максимума на терена. Оказа се, че колегите , с които съм рамо до рамо, както и старши треньора,  а и помощниците му са такива. Всички те успяха да предадат амбицията си на нас, футболистите. Преди всеки мач старши треньора обрисуваше играта на противника. Той винаги набляга много на физическата и тактико-техническата подготовка-елементи, водещи до успехи  на всеки отбор, какъвто е нашия. При разговорите, които водих с Георги Петров за връщането ми в Беласица, аз получавах от него отговор, че отбора има потенциал за първото място. Наистина излезе прав. Не съжалявам, че се завърнах. Първите мачове тръгнаха мудно. Терена срещу отбора на Пирин Гоце Делчев не беше добър. За първи път бяхме заедно в официален мач, и на всичко отгоре не успяхме да реализираме головите си положения. Така се стигна до равенство на стадион Цар Самуил. Постепенно постигнахме няколко поредни победи, които ни върнаха самочувствието и увереността на всички нас , че можем да постигнем нещо значимо. Тук е мястото да споделя заслугите на нашия 12-ти играч-публиката ,която ни помагаше от първата до последната минута и вдъхваше допълнителна увереност срещу противниковите отбори. След победата на стадион Цар Самуил срещу ФК Кюстендил аз и моите колеги в един глас заявихме, че сме най-добрия отбор в групата. След победата за Купа България срещу втородивизионния Литекс всички усетихме, че имаме потенциал за успешна игра и в Б група при условие, че покажем петрички дух с пълно раздаване на терена и естествено да чувстваме невероятната подкрепа на феновете. 

-Кои отбори ти направиха най-силно впечатление с играта си срещу Беласица през първата част на настоящото първенство?

-Марек-отбор, с когото неслучайно делим първото място с равен брой точки и завършихме 2:2 като домакини, и ФК Кюстендил, изграден от опитни и класни футболисти и с много добър треньор. 

-Това означава ли, че между трите отбора ще се води битката за първото място напролет?

-Според мен трите отбора и Чавдар  Етрополе ще търсят начин да спечелят първото място, даващо право за игра във втора лига от следващото първенство. 

-Отборът на Беласица ще гостува на ФК Кюстендил, Марек и Вихрен. Ти и твоите колеги имате ли някакви притеснения за тези дербита и какви са те?

-Изключително тежко ще бъде и в трите дерби срещи. През есенния дял на първенството показахме, че играем по-добре като гости и естествено на  по-добри терени от нашия и като техничен отбор успяхме да покажем истинските си възможности, което е видно от постигнатите резултати. Абсолютно съм сигурен, че с подкрепата на нашите фенове  няма да се чувстваме навън като гости. 

-С привличането на Стивън Кирилов и Аспарух Смилков не става ли отбора на Беласица по-стабилен вече и в атака-нещо , от което страдаше през есенния дял, когато головете се отбелязваха от халфове и защитници?

-С привличането на двамата млади и класни футболисти, които ще искат да се доказват, и то в отбор с име в българския футбол, смятам, че улучихме десетката. Надявам се да се впишат в колектива по най-бързия начин и да вдигнат нивото на отбора-нещо, за което си мечтаех и за моя радост се сбъдна. Първите ми впечатления за Стивън Кирилов са отлични. Не се страхува да надиграва противника и много от техните защитници ще съберат ядове с него. Аспарух Смилков не се включи в двуседмичните занимания след приключване на първата част на първенството, но имам представа за неговите качества. Сигурен съм, че ще надгради постигнатото до момента от отбора. 

-Какво още трябва по постове на Беласица, за да стане тима, който искаш да видиш?

Надявам се да привлечем един централен нападател-голаджия, защото създаваме доспа положения пред противниковата врата, но нямаме пълна успеваемост. Ако това не стане факт, тогава отново всички ние, и най-вече Марти Таушанов и Димитър Стоев, ще трябва да се нагърбят с тази функция, така, както беше през есенния дял  на първенството. 

-Кой, според теб, ще е първенец на ЮЗ трета лига и новия член на втора?

-Повече по уверен съм, че по честен път, това ще е отбора на сърцето ми Беласица Петрич. Дано не се стигне до задкулисни игри, за които се чува, че са били в действие през есенния дял на първенството от някои отбори. При пълен феърплей съм категоричен, че Беласица ще се завърне в професионалния футбол-там, където й е мястото. 

-Какво ще пожелаеш на колегите си и феновете, които те обичат съвсем заслужено за стореното през есента, преди настъпване на Коледните и Новогодишни празници?

-Да са живи и здрави, да посрещнат празниците с най-близките си хора весело и щастливо. Очаквам 2021 година да бъде най-щастливата и дай Боже като участник във втора професионална лига да се наслаждавам на пълни трибуни на Цар Самуил. 

-Девизът ти в живота?

-Не спирай да се трудиш и успехите ще дойдат. 

Източник: Novsport

Последни новини