Ивайло Петев за България: Има поводи за оптимизъм, особено след мача в Македония

Ивайло Петев за България: Има поводи за оптимизъм, особено след мача в Македония

Topsport.bg

16-10-2022, 15:01

Селекционерът на националния отбор на Босна и Херцеговина Ивайло Петев гостува в предаването "Арена спорт", за да говори за настоящите си успехи начело на тима, както и жребия за квалификациите за Евро 2024.

През миналия месец българинът класира състава до промоция за елитната дивизия в турнира Лига на нациите, а пред БНТ специалистът заяви, че този успех не може да се определи като случаен.

"Резултатите сами говорят за себе си. Не беше никак лесно. Аз мисля обаче, че основата за този успех я поставихме още в квалификациите за Световното първенство, където изиграхме само един слаб мач. За мен това, което се случи впоследствие в Лигата на нациите, изобщо не беше случайно.

Ние си извоювахме първото място, и то кръг преди края. Щастливи сме. Искам да поздравя своите играчи още веднъж за успеха. Всички дадоха максимума от себе си. Изпълнихме целта си", започна Петев.

Бившият треньор на Лудогорец и Динамо Загреб сподели и какво е да бъдеш треньор на звездата на Интер Един Джеко, както и на останалите известни босненски футболисти като Пянич, Колашинац, Крунич и други.

"Джеко е един голям играч и изключителна личност. За мен неговата мнение за работата ми е най-голямата оценка, която мога да получа. Много лесно се работи с такива футболисти. Те са големи професионалисти и не е нужно да обръщаш внимание на неща като дисциплина и влагане в тренировките. Те дават пример на всички останали в отбора", коментира наставникът на "змейовете".

Ивайло Петев коментира още темата с новия си договор като селекционер на Босна и, че целите пред отбора ще бъдат класиране за Евро 2024. Тимът се падна в квалификационна група с Португалия, Исландия, Люксембург, Словакия и Лихтенщайн.

"Не сме водили все още преговори за нов договор. До края на годината има два месеца и половина, така че време има. Мисля, че този отбор има потенциал и се надявам да направим следващата крачка, а именно Босна и Херцеговина да играе за първи път на Европейско първенство. Имам надежда, че ще успеем да се класираме за Евро 2024.

Още след жребия казах, че Португалия е фаворитът в нашата група, а всички останали отбори сме на едно и също ниво. Аз мисля, че нашия отбор има потенциал да се изправи срещу всеки един тим и да го победи", сподели Петев.

Бившият селекционер на България говори и за шансовете на "лъвовете" също да намерят място на Евро 2024 през квалификациите, където го очакват мачове срещу Унгария, Сърбия, Черна гора и Литва.

"Имам наблюдения и върху Унгария, и Сърбия, и Черна гора. И трите страни бележат прогрес, но шанс винаги има. Няма да е лесно, но човек трябва да вярва, да бъде упорит и да преследва целите си. Не мога да прогнозирам какво ще се случи, но стискам палци на България да вземе едно от първите две места в групата. Има поводи за оптимизъм, особено след мача в Македония", каза той.

Източник: Topsport.bg

Последни новини