Ивайло Петров-Пифа: Бусато не е заплатаджия

Ивайло Петров-Пифа: Бусато не е заплатаджия

Topsport.bg

24-05-2022, 19:03

Ивайло Петров е шампион и носител на Купата и Суперкупата с ЦСКА като футболист, а след това като треньор на вратарите триумфира два пъти с купата на страната през 2016-та и 2021-ва година. Той се съгласи да коментира ситуацията в Борисовата градина, както и сподели мнението си относно снимката с Густаво Бусато, която доведе до доста негативни коментари от фенове. Ето какво заяви Петров пред "Тема Спорт".

Г-н Петров, тъжен край на сезона за ЦСКА с транспарант "Бездушници, срам ни е от вас"?

- Това е плод на едно страхотно напрежение в ЦСКА, което избухна в пълна степен особено след загубения финал с Левски и трябва да се намери решение час по-скоро, защото не е добре нито за клуба, нито за футболистите, нито за феновете. ЦСКА е доказана марка и не отива на тази марка всичко, което се случва. Ръководството и феновете трябва да седнат на една маса, да изчистят недоразуменията и различията и въпросът да се реши. Да се вземат правилните решения, за да може клубът да излезе от тази ситуация.

До колко феновете трябва да участват в подобни решения и какво трябва да направи ръководството, за да се намали напрежението?

- Мисля, че ръководството е направило достатъчно и предостатъчно. Нека не забравяме, че този отбор взе купата, две години поред влиза в груповата фаза на евротурнирите... Изведнъж падаме от Левски и край. Зачеркна се всичко. Все едно ЦСКА не е играл в Европа и нищо не е постигнато. Това не го разбирам. Всъщност какво не е направил Гриша Ганчев? Не е станал шампион. Питат го как с Ловеч го е правил, а сега не може. Пропуска се обаче една много важна подробност. Когато Ловеч ставаше шампион на сцената го нямаше Кирил Домусчиев. Нека бъдем реалисти, защото всички много добре знаем каква е ситуацията в българския футбол. Докато "бащата и майката" на първенството е в Разград не ЦСКА, а никой друг няма да стане шампион. Откакто се появи Домусчиев друг бил ли е първи? Не! Няма и да бъде! Дори да дойдат арабите от Манчестър Сити и ПСЖ, да доведат Клоп или Гуардиола и те няма да станат шампиони.

Една ваша снимка с Буставо предизвика гневни реакции сред феновете, но не смятате ли, че бразилецът го "отнесе" малко незаслужено?

- Аз ще го кажа, а вие преценете. Излизаме да пием кафе, защото момчето ще си заминава за Бразилия. Работили сме заедно, уважаваме се и решихме да се видим. Пускам в социалните мрежи съвсем нормална снимка и какво стана... Реакцията беше, че все едно съм се снимал с Дявола! Нека не забравяме обаче какво се случи предишната вечер и къде беше един друг футболист, но това не се коментира. Какво означава това? Трябва да делим играчите на "свои", "мои", "твои", така ли? Ето това делене трябва да се тушира в ЦСКА, защото същите тези футболисти до преди два месеца ги величаехме. А аз и сега продължавам да твърдя, че това са добри футболисти. Каза го и Стойчо Младенов в началото на престоя си. Помните ли? Той каза, че това са супер играчи и на него не му трябват други.

Да, в началото твърдеше така, но след това каза, че няма ширина в състава...

- Да, каза, че има футболисти и му трябват един-двама, а след това стана друго...

Какво и къде се обърка нещо за ЦСКА, защото явно през зимата се обърка нещо?

- Въпросът е много деликатен и ми е трудно да коментирам, защото аз не съм в кухнята. Като фен и страничен наблюдател мога да кажа, че между отбора от есента и този през пролетта разликата е коренна. На какво се дължи - не мога да кажа, но ще се повторя, че същите тези футболисти взеха купа, влязоха в групите на Лигата на конференциите... Какво се случи след Нова година не мога да кажа.

Двамата вратари са с изтичащи договори. Вие сте работил с тях, смятате ли, че трябва да останат на "Армията"?

- Първо искам да кажа за Бусато, който доказа, че не е заплатаджия, а той истински обича ЦСКА. Голямо внимание се обърна на моята снимка с него и стана проблем, че сме се видели на кафе, а защо никой не обърна внимание на онзи кадър след финала за купата, когато той седеше до гредата и плачеше. Знаем неговите реакции след успешни и неуспешни мачове. Този човек, повтарям човек, а не само вратар заслужава да остане на "Армията". Той е дал предостатъчно за ЦСКА и ще продължи да го прави. За мен е абсолютна грешка твърдението, че вратарят е половин отбор. Не! Той е част от отбора. И Густаво даде много на този отбор. Нека си припомним спасените дузпи срещу малтийците и Бате Борисов, великолепните спасявания срещу Пилзен, срещу Локо Пд за купата тази пролет... Това са мачове, в които той извади отбора и бе с основна заслуга за постигнатите успехи, а ние ги забравяме. Сега отваряме една яма и давай да го зариваме. И какво да направим? Да вземем Де Хеа? Ок, ще го вземем и утре ще направи една грешка и ще започнем да нападаме и него. Това трябва да се промени. Ядосан и обиден съм от отношението към него. Говоря за Густаво, защото с него съм работил и съм отделял време. Същите тези, които допреди 2 месеца го величаеха, сега го нападат. Сега за какво обвиняват Бусато? За гола срещу Левски? Това беше един щастлив рикошет. В този момент Съдбата направи подарък на "сините" за страданията им в последните 13 години. Нищо повече. Но ако Бусато не бе извадил другите 2 положения, ние отивахме на загуба с 3-4 гола разлика.

Факт е, че полевите футболисти допринесоха за този подарък на Съдбата, защото не направиха нищо, не отправиха удар по посока вратата на Левски?

- Аз като треньор никога не съм взимал отношение по повод тактиките. Аз мога да коментирам и съм коментирал само вратарите. Това е нещото от което разбирам и което трябва да правя. Моята задача е била да подготвя вратарите през седмицата, а в деня на мача да кажа на старши-треньора кой как е тренирал, да споделя мнение, но той си решава на кой да заложи. Той затова е поставен там. И негова задача е да избере тактиката и схемата, и да носи отговорност за това. Поради тази причина не мога да кажа нищо за свършеното от полевите футболисти.

Тогава ще се върнем на Бусато, който реално дойде в България и бе доста колеблив, а мнозина се шегуваха, че не може и "юрган да хване"... Първо вие работихте с него, после за 5-6 месеца Иво Иванов, след това пак вие и накрая Стоян Колев... Какво ви костваше, за да достигне Бусато добрата форма в последствие?

- Какво означава костване? Нищо не ми е коствало. Това бе моята работа, която вършех с удоволствие. Аз видях в него голям потенциал и исках да го развием, защото това е предизвикателството. Ако дойде завършен вариант, то аз няма какво да направя, а моята цел е да се развивам заедно с него. Нека не забравяме, че Бусато идваше от друг континент. Трябваше му аклиматизация. Нима Каранга в началото не се нуждаеше от такъв период? И знаем след това какво направи. Ние работихме много с Бусато. На терена и извън терена. Вярвах, че нещата ще се получат и смятам, че успяхме. За мен много важна е работата на спортния психолог. Аз в тази насока се стремя да се развивам, да чета, да се уча, да надграждам. Наличието на спортен психолог е задължително за всеки клуб в България, но той трябва да е мъж, който е влизал и познава обстановката в мъжка, футболна съблекалня. Материята е много различна. Без да се правя на голямата работа, мога да кажа, че успявам да накарам вратарите да се отворят пред мен, като винаги знам къде е границата. От Илия Вълов в Черно море съм научил, че хвалбите са от феновете след мач, а аз трябва да показвам грешките и да се опитваме да ги изчистим. И точно затова успявах да спечеля доверието на тези момчета. В един момент бях за тях баща и брат, а в следващия - треньор, но всичко е било само с идеята да извлечем максимума от тях и смятам, че нещата се получаваха, а резултатите на Густаво го показват.

В момента напрежението в Борисовата градина може да се реже с нож. Какво трябва да се направи, за да се нормализира ситуацията и оптимист ли сте?

- Отново ще кажа, че трябва фенове и ръководство да си стиснат ръцете и час по скоро това напрежение да бъде потушено. Оптимист съм, защото знам Гриша Ганчев колко много е дал и ще даде на клуба. Най-хубавото е, че ще започне и строежът на нов стадион, като трябва да се отбележи, че този стадион ще бъде построен с личните пари на Ганчев, а не както стана в Разград.

Източник: Topsport.bg

Последни новини