ИЗВЪНРЕНО: Съдът с втори мощен удар по Божков за деня

ИЗВЪНРЕНО: Съдът с втори мощен удар по Божков за деня

Novsport

27-02-2020, 17:10

Елена Динева остава в ареста!

Апелативният спецсъд отмени гаранцията от 1,5 млн. лв. за съпругата на Васил Божков. Вместо гаранцията, съдът реши, че тя ще бъде задържана, като така уважи исканията на прокуратурата.

Мотивите на съда са, че има риск Динева да извърши друго престъпление и бяха взети и показанията на свидетели, че тя е била деен участник в бизнеса на Васил Божков, въпреки твърденията й, че е била домакиня и се е занимава само с култура.

Новината дойде, след като по-рано през деня Апелативния специализиран съд остави в сила заповедите за арест на Васил Божков и Георги Попов. 

Елена Динева преди делото заяви, че не знае какво да очаква от съда, тъй като обвиненията срещу нея били твърде общи.

Прокуратурата обаче настоя, че свидетелските показания на Цветомир Найденов ясно сочат, че тя е участвала в бизнеса на Васил Божков, както и че знае за убийствата и изнасилванията.

По-рано днес ПИК съобщи, че показания срещу нея на нов разпит е дал бившият съдружник на Божков - босът на "Ефбет" Цветомир Найденов. Той е разкрил, че Динева е наясно с бизнеса на мъжа си и е пряк участник в него, както и че знае за убийствата и изнасилванията.

Самата тя обаче пред съдията в залата категорично опроверга това и заяви, че се занимава само с култура. Според Динева много мръсно и гнусно я е квалифицирал като човек Найденов и дори не знае на какво се базират твърденията му, тъй като не го е виждала от години. Със съпруга й били женени от много дълго време, но нямала влияние в работата му. Освен това вкъщи не се обсъждали бизнес делата на Божков и тя не била запозната с тях.

Според прокурор Тихомир Стоев има опасност Елена Динева да попречи на разследването, ако тя бъде на свобода, защото може да заличи доказателства и дейности. Обвинението твърди още, че Динева, като приближена до Божков, е била наясно как функционира бизнесът му, както и кои са другите участници, в т.ч. лица от Държавната комисия по хазарта, заяви в залата обвинението.

Прокуратурата е на мнение, че ако Динева е на свобода, може да заличи доказателства, именно защото познава бизнеса на Божков. До момента над 40 души са разпитани по разследването.

Апелативният спецсъд даде възможност на Динева и адвокатите й да се запознаят с новите събрани доказателства, включително и показанията на Цветомир Найденов. Преди това апелативния спецсъд остави без уважение искането на служебните защитнички на собственика на "Нове холдинг" и неговият бизнес партньор да бъде отменен 72-часовият арест. Аргументът на съда е, че двамата не са фактически задържани. Магистратите отбелязаха, че съдебен контрол има, когато някой наистина е арестуван, а в случая не е така.

По-рано днес специализираният съд окончателно отказа да отмени наложения 72-часов арест на бизнесмена Васил Божков и на Георги Попов. Служебните защитници искаха отмяна на тази мярка, което означава, че ако искането им беше уважено, то при връщането на двамата в България, те нямаше да бъдат задържани.

И пак според защитата - не са положени особени усилия за призоваването на Божков. Бил е търсен само на 29 януари и на следващия ден е обявен за издирване. Пред съда защитата заяви, че Божков не е запознат с действията на прокуратурата, разследването е извършено без него и поради тази причина той не е пречил.

Източник: Novsport

Последни новини