Йешич: Време е ЦСКА да спре Лудогорец! С Ганчев се работи много лесно, не разбирам претенциите към него

Йешич: Време е ЦСКА да спре Лудогорец! С Ганчев се работи много лесно, не разбирам претенциите към него

Topsport.bg

25-06-2022, 17:29

Едва ли има по-подходящ събеседник относно новия треньор на ЦСКА-София Саша Илич от Миодраг Йешич. Той е бил наставник на младия специалист и на автентичния ЦСКА, като е единственият чужденец, извел тима до титлата на България. За всичко това и още много Йешич говори пред "Тема Спорт".

Г-н Йешич, къде ви намираме?

- На Малдивите, но не на почивка (смее се). От втори февруари водя местния тим Мазия. Вървим доста добре в шампионата. На първо място сме и сме се прицелили в титлата. Имаме пет точки аванс пред втория осем кръга преди края. Досега сме вкарали 54 гола в 13 срещи. Преследваме и купата на страната, където сме на четвъртфинал. Сега имаше пауза в първенството заради националните отбори и квалификациите за Купата на Азия, а преди това участвахме в групите на АФК Къп. Нашият поток бе в Индия. Останахме трети след една победа и две загуби, а за елиминациите се класираше само първият. Ако сега станем шампиони, след това ще играем в квалификациите за Шампионската лига на Азия, което е и нашата цел. Първенството завършва на 31 юли. После са мачовете от купата. Там финалът е на 14 август. Искам да спечеля дубъл с Мазия.

Следите ли какво става с ЦСКА? Начело на отбора застана ваш възпитаник - легендата на Партизан Саша Илич...

- Винаги следя ЦСКА, а това е страхотна новина. Саша Илич беше играч при мен в Партизан през сезон 1999/2000. Тогава вкарахме 111 гола. Това беше абсолютен рекорд за Сърбия. Саша като халф реализира 24 от тях. Най-много отбеляза нападателят Матия Кежман - 28. 24 имаше и Владимир Ивич (б.р. - сега е начело на Макаби Тел Авив). Тогава двамата ми полузащитници реализираха близо половината от попаденията - 48. Като футболист Саша Илич беше перфектен. Невероятен човек с голямо сърце и душа. Като треньор - все още не мога да кажа много за него. За кратко беше помощник на младежкия национален отбор на Сърбия и след това взе Чукарички, на който помогна много за третото място. Виждам обаче потенциал в него и се надявам да го развие, защото знам, че може. Борбен е и не се отказва. Да си изиграл над 600 мача за Партизан и в болшинството от тях да си бил капитан казва всичко за човека Илич.

Значи е наясно в какъв клуб е дошъл?

-Така е - в ЦСКА винаги се гони титлата и купата, както в Партизан. А той стана шампион и с Галатасарай като футболист. Знае каква е цената на трофей за клуб като ЦСКА.

Тогава да очакваме ли, че след Миодраг Йешич още една сръбска легенда на Партизан ще стане шампион с ЦСКА?

- Пожелавам му го от цялото си сърце и вярвам, че ще го направи. Той няма да е само сърбин от Партизан, а ще е едва вторият чужденец в историята на ЦСКА, който ще е станал шампион. Аз съм единственият досега. И моята титла беше юбилейната 30-а. Пожелавам му от все сърце да ме подобри и да стане вторият чужденец, който печели титлата с ЦСКА.

Значи виждате край на доминацията на Лудогорец?

- Стига толкова. 11 години са адски много, вече тежат. Миналия сезон имах надежда, защото ЦСКА започна добре, но после зимата и пролетта нещо се обърка.

Това сякаш се превръща в проблем и тенденция при ЦСКА, какъвто изпитахте и вие още през сезон 2005/06...

- И аз не мога да си го обясня. Трябва да се направи сериозен анализ, за да не се повтаря повече това.

Освен Илич, в новия треньорски щаб на ЦСКА има и други познати за вас имена...

- Така е. Милорад Пекович, който е помощник на Илич, също е мой възпитаник. Първо го тренирах в ОФК Белград, а после го привлякох в Партизан (1999/2000). Заедно играеха със Саша Илич. После дълги години беше в Германия, стана национал на Черна гора. Кондиционният треньор Дарко Обрадович беше с мен в ЦСКА при втория ми престой (2013 година). Той дълги години бе до мен в различни отбори.

Европейската одисея за ЦСКА този сезон започва срещу северномакедонския Македония Гьорче Петров. Възможна ли е изненада?

- Моите уважения към Македония ГП, но този съперник не трябва да буди никакви притеснения у ЦСКА. Армейците са абсолютен фаворит в този дуел. Не очаквам нищо друго, освен убедително отстраняване на северномакедонците. А и нищо друго не би трябвало да се случва. Не трябва да бъде трудно, а убедително.

В Левски се завърна познат за вас тандем - Станимир Стоилов - Наско Сираков, с който водихте сериозни битки при първия ви престой в ЦСКА.

- Това е много добър, страхотен тандем в синия лагер и се е доказал. Те отлично знаят какво правят и какво градят. Не е лесно да се бориш срещу тях. Нужно е да си максимално концентриран и много силен, за да се изправиш срещу тях. Те са и много хитри. Като тандем - треньор и директор, вършеха страхотна работа за синия лагер. Сега единият вече е президент и нещата са още по-сериозни. Въпреки че са вечен съперник на ЦСКА, това, което вършат двамата, трябва да се признае.

Тази конкуренция ще е от полза ли на ЦСКА в битката с Лудогорец?

- Това е точно така. Защото досега ЦСКА се бореше сам срещу Лудогорец, а сега опасността за отбора от Разград вече ще идва от две места. Ботев Пловдив впрочем не е за подценяване също.

Познавате доста добре Гриша Ганчев, с когото сте работили в Литекс. Ще даде ли нужното време на Саша Илич, защото напоследък ЦСКА смени много треньори без особен успех?

-Два пъти работих с Ганчев в Литекс и два пъти изпълних всичко, което трябваше. Първия път поех отбора на осмо място и трябваше да го класирам за евротурнирите, като тогава спечелихме и купата. Втория отново дойдох с мисия "Европа", която изпълнихме. Защо да не се даде шанс на Илич? Не разбирам някои хора, като чета какво казват за сътрудничеството си със собственика. Аз работих много добре и лесно с Гриша Ганчев. Два пъти бях в Литекс и два пъти изпълних целите. Работих с него с голямо задоволство. Не разбирам и претенциите относно селекцията. Аз два пъти идвах и два пъти ми се изпълняваше това, което желаех, и се разбирахме. Първия път дойдох след 11-ия кръг, а втория в плейофите. Първия, когато спечелихме купата срещу Черно море на финала, поставих условия кои играчи трябва да си тръгнат зимата преди лагера в Анталия. Това бяха Сичеро, Бударен и Роберт Попов, който бе капитан. Всички те бяха големи фигури в отбора, но напуснаха. Същото важеше и за новите попълнения. Имах страхотни отношения с Гриша Ганчев без нито един проблем. Всичко, за което бяхме говорили, се случваше. Даже не беше нужно да се прави договор. Такъв подписвах, без да го чета.

Значи феновете трябва да са обнадеждени за строежа на новия стадион на ЦСКА?

- Гриша Ганчев е човек, който си държи на думата. Ще се радвам един ден да дойда да гледам ЦСКА на новия стадион.

Източник: Topsport.bg

Последни новини