Кабаков в дербито – стремеж към еднакъв критерий, но с много грешни отсъждания

Кабаков в дербито – стремеж към еднакъв критерий, но с много грешни отсъждания

Topsport.bg

23-05-2023, 20:55

За трети път Георги Кабаков на Лудогорец - ЦСКА през сезона, за пореден претенции от двете страни към рефера. За мача в Разград, който можеше да се окаже ключов в битката за титлата, пловдивският арбитър бе решил изцяло да вземе нещата в свои ръце. Точно това и направи и нито един път не се допита до ВАР за свое решение. Подходът на рефера бе изключително смел за разлика от този на болшинството му колеги. Поел ли е ангажимент, не е ли - не можем да знаем. Но в нито един момент не чакаше, а и не търсеше помощ от видеонаблюдението. Това много рядко се вижда у нас. Тук главните съдии престанаха да взимат решения във важни ситуации и чакат единствено преглед, след който да отсъдят. В това отношение Кабаков явно бе решил да се прави на поляка Шимон Марчиняк, който авторитетно изсвири финала на световното първенство, без да иска помощ от стаичката.

Да, но пловдивчанинът е далеч от споменатия арбитър, въпреки че е №1 у нас. А мачът на "Хювефарма Арена" бе много по-труден за ръководене от този на "Армията" (0:1). Затова и логично направи куп грешки - не отсъди дузпи за двата отбора, можеше да не им зачете по едно попадение за нарушения преди това, ако бе прибягнал до преглед с ВАР.

Поне се опита критерият му при тези положения да бъде еднакъв. Такъв бе и при показването на жълти картони за настъпване. Първо извади такъв на Десподов, а след това набързо и на Линдсет и Шопов, въпреки че при действието на последния нямаше дори нарушение. Само реферът си знае обаче защо не предупреди Русо за блъскане на Сакалиев на пейката, при което страстите се нажежиха и можеха да излязат извън контрол.

Като цяло Кабаков опита подхода му към мача да е като на голям рефер, но... доста решения, при това ключови, бяха изключително неточни. И претенциите към него са повече от основателни. Постави себе си в центъра на събитията и често именно той се набиваше на очи, което показва, че не си е свършил работата.

Източник: Topsport.bg

Последни новини