Кметът на Монтана: На Левски му остана само името

Кметът на Монтана: На Левски му остана само името

Novsport

29-08-2020, 11:59

Кметът на Монтана Златко Живков винаги е бил прям и открит. Никога не е криел фенските си пристрастия към предстоящия съперник на тима - Левски. Днес обаче за 90 минути градоначалникът ще трябва да забрави това. Защото, както самият той казва: "Няма нищо по-високо от Монтана". За сблъсъка със сините, завръщането в елита и амбициите на тима Живков отговори на въпросите на "Тема Спорт".

Г-н Живков, 5 точки от 3 кръга - малко или много е това за Монтана и доволен ли сте от началото на сезона?

- Може да звучи превъзходително, но са и много, и малко. Можеше да бъдат и повече. Започнахме със зрелищен хикс с Арда и съжаление за пропусната победа, но тя можеше да отиде и при другия отбор. Що се касае до двубоя с Царско село, темата не ми се коментира. Силно се надявах, че можем да спечелим в София, но с оглед на това как тръгна и се разви мачът и как го завършихме - с 9 човека, точката е ценна. Макар и трудна, победата над Етър в последния кръг беше очаквана. Петте точки можеше и да са седем, но като се има предвид ситуацията, в която завърши миналият сезон и започна този, без достатъчно време за подготовка, сме доволни. Запазихме гръбнака на отбора от Втора лига, като двама от най-добрите ни тогава сега са титуляри в други тимове - вратарят Симеонов в Арда, а Наско Илиев в Ботев Пловдив. Това е атестат за добре свършена работа до момента. Така че началото е обещаващо.

Ще вземете ли мерки срещу поредицата червени картони за вашия тим?

- Така е, малко в повече идват. Като гледах класацията по спортсменство, излиза, че ние сме най-грубият отбор, а това далеч не е така. Единият червен картон беше за разкарване, а при другите просто емоциите и влиянието вътре в играта доведоха до тях. Да, проблем е, защото се случва в пореден мач, и ще се вземат мерки в тази посока. Има върху какво да се работи. Особено при изгонването на Минков срещу Царско село за разкарването на топката. Надявам се това много бързо да го преодолеем.

Показахте добър нюх с избора на треньора - Никола Спасов, каква е оценката ви за работата му в началото?

- Мисля, че за пореден път не сбъркахме с наставника. Интелигентен и коректен човек. Най-интересното беше, че сякаш бе подготвен за нашето обаждане и бе запознат в детайли с нещата. Бързо влезе. Търсихме авторитетен човек, колкото и малко да са те в момента в треньорските среди. Хареса ми, че не бяга от отговорност. Имахме пропуски, особено в първия мач с Арда, който можеше да приключим по друг начин. Спасов е разбран човек и мисля, че случихме с наставника. 

Предстои ново сериозно изпитание - домакинство на Левски. Ще успее ли най-после Монтана да победи сините, към които не е тайна, че имате фенски симпатии?

- Преди няколко години бихме за купата и Левски, и ЦСКА, но с миналото не се живее. Сергей Георгиев, който продължава да е в отбора, вкара и на едните, и на другите. Сега обаче всякакви емоции остават зад гърба ни. Нищо не е по-високо и по-силно от Монтана и каквато и емоция да има в тази фенска част, тя по-скоро е за друго време и място. Но не и сега. По никакъв начин това няма да повлияе на мобилизацията за мача със сините. Левски си е Левски, независимо че от онзи Левски е останало само името. Имайки предвид не доброто състояние в момента на Терена". Но това, от друга страна, е винаги много опасно. Нож с две остриета. Може пък да избухнат. Все пак имат нападатели, които струват доста повече пари от нашите играчи. По-висок бюджет, независимо от всички други проблеми. Така че ще сме изключително внимателни. Всички знаем каква фигура е Наско Сираков. Да ви кажа, аз предпочитам да ми дават Левски за фаворит, въпреки че ми е трудно да го приема и се чудя какъв фаворит могат да бъдат в това състояние. Но това, което най-много ме интересува, са трите точки на "Огоста".

Като стана дума за бюджет, вдигнахте ли този на Монтана спрямо предишното участие 6 елита преди три години, когато бе 1.5 милиона лева? Все пак имате още два елитни клуба - женски баскетбол и мъжки волейбол.

- Да, малко е нагоре. Не е лесно, но се справяме. Сега чакаме да вземем двама нови футболисти - централен нападател и защитник. Ще направим всичко възможно. От дълго време следим такива играчи, но няма да е на всяка цена. Поради тази причина някои бяха отпратени. Много по-внимателно и премерено действаме сега. Понаучихме си уроците. Да, всички имат проблеми на старта и това се видя. В момента Първа лига е доста интересно първенство - Левски и Славия са на дъното. Но те няма да останат дълго там, предполагам. Освен Етър, който е без точка и без вкаран гол, всички останали са в едно състояние, при което всеки може да изненада всеки.

Реално ли е да се говори, че Монтана може да се бори за място в групата между 7 и 10 позиция?

- Като гледам бюджета, амбициите, подготовката, защо не. Обикновено класиранията ни са тук между 8 и 11 място. Отборът уцели ваксата в един много сложен период в СО/Ю-19 епидемията, и то с всички предизвикателства - отсъствие на шампионатни мачове през пролетта - два месеца, бараж. Но резултатите ни показват, че момчетата се стараят, добре подготвени са. Направихме силен колектив, обигран тим и всичко това дава плодове. Видя се в серия от добри мачове и игри, че тези, които ни подценяват, берат ядове с нас. Без значение на какви нива са и къде са. Затова говорим - утвърждаване в елитната група, което се надявам да дойде след добра и смислена игра. Стягаме всичко в йерархията. Базата ни никога не е била толкова добра както е сега. Сега ще правим още един нов терен по европейски проект. Една изключително широка основа е в момента школата - имаме представители в трите елитни дивизии - до 19, до 17 и до 15 години, и още много подготвителни групи. Опитваме се да разгърнем всичко, а не нещата да са свързани единствено и само с мъжкия отбор. Към футбола в града има голям интерес, но знаете, че ние сме спортен град, но това вече е друга тема.

През пролетта предстои вековен юбилей за Монтана, какво да очакват феновете в града?

- Работим вече в тази насока и предвиждаме доста инициативи, но засега ще запазя всичко в тайна. Най-важното е, че посрещаме юбилея в елита. Ние сме отбор с големи традиции, сред тези с най-много мачове във второто ниво на футбола у нас. Това беше преди 89-а година. Всички резултати и класирания в елита дойдоха с демокрацията. Но 100 години са си 100 години. Това означава традиция. Надявам се да отбележим юбилея по един подобаващ начин.

Източник: Novsport

Последни новини