Кой е Курьор и защо има повече голове от Мбапе и Бензема?!

Кой е Курьор и защо има повече голове от Мбапе и Бензема?!

Novsport

18-12-2020, 10:13

Неизвестен за широката публика във Франция, Матиас Курьор все пак направи име в Европа този сезон.

Нападателят на Черно море е голмайстор на българското първенство и в момента е най-резултатният французин на континента. 32-годишният Курьор е пред Мбапе и Бензема. И това е истинско признание за футболиста с изключително интересна кариера.

Той си дава сметка за постижението, благодарение на съобщение в социалните мрежи преди няколко седмици. Един негов последовател го информира, че той е най-ефективният футболист в началото на сезона. Пред Роберт Левандовски, Кристиано Роналдо, Килиан Мбапе и Лионел Меси. 

“Един пич ме тагна, казвайки, че съм най-добрият голмайстор в Европа. Аз дори и не подозирах. Бях доволен, но съзнавах, че това няма да продължи вечно. Ретуитнах съобщението, защото ми достави удоволствие, и го изпратих на семейството ми. След това се превърна в малка игра. Оттогава хората следят всеки уикенд какво правя”, разказва Курьор пред радио “Монте Карло”. 

Френската авторитетна медия посвети голям материал на звездата на Черно море, озаглавен „Кой е Курьор и защо има повече голове от Мбапе и Бензема?!“

„Всеки уикенд или почти всеки той опъва противниковите мрежи. За 15 мача французинът вече вкара 15 гола или по един всяка среща. Постижение, което го поставя на първо място далече пред другите в България. Шампионската лига наскоро го измести като най-ефективния стрелец в Европа, след като Левандовски и Холанд го изпревариха. Но ако става дума само за националните първенства, той е наравно със стрелеца на Байерн Мюнхен, който вкара 2 срещу Волфсбург в сряда.

Най-същественото е, че той е най-резултатният французин, справяйки се по-добре от Килиан Мбапе (13 гола с ПСЖ), Карим Бензема (10 гола с Реап Мадрид), Жан-Филип Матета (10 гола с Майнц), Висам бен Йедер (7 гола с Монако), Флориан Товен (5 гола с Марсилия). За негово съжаление славата му е условна, тъй като българският футбол ще влезе в зимна ваканция.

След като загуби при гостуване на лидера Лудогорец с 0:1, Черно море няма да играе повече до средата на месец февруари. “Знам, че Мбапе или Бензема ще ме изпреварят още в следващите седмици, но го приемам много добре. Направих скрийншот на класирането, за да си го пазя като спомен”, усмихва се широко Матиас.

В черноморския град Варна Курьор реши да се върне в началото на годината. Там той е истински герой след финала за Купата на България срещу Левски през 2015 година. Тогава, благодарение на самостоятелен пробив в 119-ата минута, той донесе първи трофей на Черно море от 30-те години на миналия век. След това вкара и единствения гол срещу Динамо Минск в баражите за Лига Европа. И това изгради несломима връзка между дрибльора от Вал-дьо-Марн с местната публика. Това беше и истинският реванш за таланта от школата на Льо Авър, който после отива в Нант, Бове и Геньон. А след това заминава за чужбина да търси щастието си.

Матиас се връща много отдалеч. Началото на кариерата му е повече от трудно и той почти е на прага да приключи всичко преди десетина години. Трябваше дори той да се върне в Мартиника, за да си върне удоволствието от играта. Дори облича фланелката на Матинино, където вкарва 2 гола в 7 мача и играе редом до Фредерик Пикион и Жулиен Флобер.

От трета дивизия на Испания през Грузия, преминавайки през Казахстан и Южна Корея, основателят на благотворителната асоциация „Юнамите“ не е спрял да пътува. Но в България се чувства наистина като у дома си и по-специално във Варна, макар да е играл и в Локомотив (Горна Оряховица) за 6 месеца в края на 2016-а.

След завръщането си на стадион “Тича”, Курьор изживява най-хубавия се период като футболист. “Наслаждавам се, защото това е най-успешният ми период във футбола като статистика. Може би не играя най-добрия си футбол, но никога не съм вкарвал толкова. Направо ми е кеф. Остават ми още 2-3 години във футбола. Нямам намерение да се отказвам сега”, казва Матиас. Треньорът му Илиан Илиев го използва като ляво крило в схемата 4-3-3, но Курьор има определена свобода на терена. Той не се колебае да влиза в наказателното поле, когато може. 

“С годините играя повече с главата си. По-внимателен съм”, обяснява той. “В последните 30 метра пред вратата основно е въпрос на концентрация. Тук не говорим само за талант. При всяко центриране е нужно да изскочиш пред защитника и да си представиш всеки път, че той може да пропусне топката. Трябва да вярваш до последния момент. Вече почти не дриблирам. Много изчистих играта си. Чувствително по-ефикасен съм”, казва той.

Местните медии не пропускат и трохите за него, твърди радио „Монте Карло“. 

“Споменават ме често в пресата. Бях на първа страница на един вестник, феновете на отбора дори ми го пратиха”, доволен е звездата на Черно море. 

“Но аз избягвам да говоря твърде често. Защото всичко може да се обърне много бързо. И това слага ненужно напрежение. Дори треньорът ми напомни след един мач, в който не вкарах, че отборът не може да е толкова зависим от мен”, разказва Курьор.

Отличните му игри му носят и друга известност, която той едва ли е търсил. За някои специалисти по спортни залагания той се превръща в любимец. За най-доброто, но и за най-лошото. 

“В Туитър се забавлявах с един отбор по залози. Един пич посъветва приятелите си да заложат на мен. Те го направиха и спечелиха пари от това. Шегувахме се умерено с успеха. Но в момента, в който не вкарвах повече, получих стотици обиди. Имах и лични съобщения, в които се говореше за семейството ми, за дома ми. Стана много неприятно. Предпочитах да се смея в онзи момент. Но се чудя какво и колко получават като съобщения Меси или Роналдо през годината”, завършва Курьор пред радио „Монте Карло“.

Източник: Novsport

Последни новини