Левскарският омлет е сервиран, тепърва ще впечатлява с вкусовите си качества

Левскарският омлет е сервиран, тепърва ще впечатлява с вкусовите си качества

Topsport.bg

14-03-2022, 13:18

Левски спечели само точка от дербитата с ЦСКА и Лудогорец. На първо четене това е нещо, с което "сините" не трябва да се гордеят. Такива "успехи" се постигаха с далеч по-слаби футболисти и треньори, но тогава играта беше под всякаква критика.

Сега обаче е различно!

Макар и само с точица в джоба, левскарите научиха ценни уроци. Затвърдиха своя възход и вече едва ли има запалянко в страната, който да не смята, че оттук насетне Левски отново ще бъде фактор в шампионата.

За 180 минути "сините" си набавиха прилична доза самочувствие, а импулсът в редиците на Станимир Стоилов със сигурност ще помогне за качествения завършек на кампанията.

Колкото и да изглеждаше невъзможна, мисия "Европа" може и да се изведе до успешен край. Просто трябва да се направи следващата крачка. Към момента левскарите имат класата да доминират в 45 минути от своите мачове. Натиснат ли още малко, затваряйки кръга с още едно качествено полувреме, целите ще бъдат изпълнени.

И най-хубавото е, че пътят на Левски е само напред и нагоре. "Сините" разполагат с добър отбор, качествен треньор и обединена публика. Три неразривно свързани компонента, които са сигурен гарант за бъдещи успехи. 

Но да обърнем малко повече внимание на изминалите двубои с ЦСКА и Лудогорец. Докато в първия "сините" демонстрираха непримиримост, във втория разкриха и своят класа.

Вечното дерби можеше да завърши и по друг начин, ако не беше обилният снеговалеж в столицата. В момента Левски е по-техничният отбор от "армейците" и чисто футболно беше готов да надиграе селекцията на Стойчо Младенов. Бялата пелена затрупа мощното начало на вековниците и даде предимство на биткаджиите в "червено". Далеч по-подготвени за подобни условия, от ЦСКА определено трябваше да съжаляват, че не постигнаха победата. Дори и заради това, че бяха с човек повече почти цяло второ полувреме. И тук някъде се прояви непримиримостта на новия Левски. Доколкото позволяваше, отборът действаше организирано в отбрана, като не спираше да търси и шансовете за победа. С малко повече късмет, някой измежду Кръстев, Сонко Сундберг или Уелтън, можеха да се превърнат в герои.

Вчера в Разград беше различно. Левскарите получиха възможност да се надиграват с най-добрия отбор у нас. И това ги подтикна да разкрият своята класа. Явно Стоилов умее да прави омлет, защото макар и не с яйца от "златна" кокошка, столичани бяха доминант през първите 45 минути на "Хювефарма Арена".

Тимът беше изключително вариативен. Освен като схема на игра, така и като движение по терена. Изненадващите титуляри се оказаха и най-добрите на терена. Илиян Стефанов доказа защо беше толкова горещо желан от треньорския щаб. Без страх грабна диригентската палка в зоната между халфовата линия и нападението. От него произлизаше всичко по-интересно, случило се пред вратата на Серджио Падт. Няма как да не бъде отличен и Патрик-Габриел Галчев. И за минута не даде възможност да се сетим, че той е алтернатива на изгонения Цунами. Младежкият национал оперираше по фланга със самочувствие и макар да имаше дребни проблеми с опазването на Спас Делев, свърши доста работа в двете фази на играта. Патрик завършваше акциите си в атака с акуратни центрирания, които на няколко пъти създадоха и доста напрежение за защитата на Лудогорец.

Хосе Кордоба също бе познатата константна величина, като панамецът беше получил свобода за действие от Стоилов и на няколко пъти пресираше далеч от зоната си на действие. Активността на Билал Бари пък бе възнаградена с гол. За разлика от други мачове, мароканецът беше почти 100-процентов с оглед на това, че водеше здрава битка с поставения за негов персонален пазач Оливие Вердон.

Но продължителността на един футболен двубой не е 45 минути. За това, по-трудния начин, се сетиха и левскарите. Лудогорец наложи волята си през второто полувреме и донякъде заслужено стигна до пълния обрат. Видя се, че "сините" има доста какво да учат, когато са поставени под напрежение. Досадните индивидуални грешки отново излязоха на преден план, а прекомерното желание за положителен резултат, в крайна сметка изигра лоша шега.

Левски все още изостава от Лудогорец и ЦСКА, но значително увеличи скоростта си, за да може скоро да настигне конкурентите на своеобразната футболната магистрала. "Сините" имат и достатъчно "гориво" в резервоара, за да не спрат във възможно най-неподходящия момент.

Предпоставките за титли и купи вече не са в сферата само на добрите пожелания. А продължат ли със здравата работа на "Герена", скоро факторът "късмет" ще ги споходи, за да се постигнат и отдавна позабравени триумфални мигове срещу "зелени" и "червени".

Левскарският омлет е сервиран, тепърва ще впечатлява с вкусовите си качества!

Източник: Topsport.bg

Последни новини