Левски 2021 – промяна във всички направления

Левски 2021 – промяна във всички направления

Novsport

04-02-2021, 10:32

В сряда Левски се прибра от Хърватска, където премина основната част от подготовката му. 

До подновяването на първенството има само още един спаринг - на 7 февруари срещу втородивизионния Спортист Своге на „Герена". 

Той обаче едва ли ще преобърне представите за това как сините ще играят през пролетта. Със сигурност Славиша Стоянович има колебания по малки детайли за това как да изглежда тимът му на 14 февруари, събота, в 17:00 часа, когато Левски приема Монтана. 

Но контурите вече бяха начертани. 

"Свършихме всичко, което бяхме планирали. Колко е качествено, ще видим през пролетта в официалните двубои. Имам схема в главата си, очаквайте ротации в отбора - контузии, жълти картони, нови играчи. Конструкцията генерално сме я изчистили", заяви треньорът.

Всъщност зимната подготовка доведе до промяна във всички направления в отбора. Дълго време Стоянович напипваше точната система на игра. Започна с 3-4-3, завъртя я на 3-5-2, премина през любимото си 4-2-3-1, за да се спре в крайна сметка на друга класика - 4-4-2. Тя бе възможна с оставането на Найджъл Роберта в състава. На нидерландеца се възлагат най-големи надежди за по-силно представяне през пролетния полусезон. Наред с това спирането върху тази система прикрива и някои сериозни недостатъци по окомплектоването на състава - в тима към настоящия момент няма типичен плеймейкър. Тази роля могат да я изпълняват близнаците Радослав и Борислав Цоневи, но те няма да се върнат на терена преди плейофите.

Засега новите попълнения са четири, а промените ще са големи и във всички линии. Засега най-люта изглежда битката за титулярния вратарски пост. За конкуренция на Николай Михайлов бе взет хърватинът Звонимир Микулич и това даде резултат. Капитанът е свалил около 10-ина килограма, а в спарингите бе повече от стабилен, като спаси и дузпа. Микулич започна колебливо - пусна два вратарски гола в дебюта си с Домжале (1:2), но след това показа качества за титуляр.

Защитата бе въртяна, Славиша Стоянович искаше двама крайни бранители, но получи двама централни - Ребин Сулака и Начо Монсалве. Заради несигурността на бековете през есента той залагаше на 3-4-3, но сега загърби тази система, въпреки че Левски не бе подсилен в тези зони. В началото пак ще се разчита на Найденов и Стаматов, поне докато Файсал Рерас не се аклиматизира. Иракският национал Ребин Сулака е и единственият от новите, който има гарантирано място в единайсеторката. С него на терена Левски е доста стабилен в задни позиции. В първите пролетни кръгове негов партньор в центъра се очертава Живко Атанасов, който вчера навърши 30 години. В края на 2020-а на него му бяха вдигнали мерника, но в спарингите бе на висота, освен това е имал и отлични физически показатели. Това означава, че поне в началото Начо Монсалве ще е резерва.

Испанецът пропусна по-голямата част от лагера, появи се на терена едва в заключителната контрола срещу Сараево (0:1). В последната година и половина той често е бил преследван от контузии (б.а. - в този период има 12 официални мача за бившия си тим НАК Вреда) и Славиша Стоянович вече обяви, че не иска да го пришпорва. На юношата на Атлетико Мадрид се възлагат големи надежди - да бъде лидер не само на ариергарда, но и на целия тим.

В предни позиции само Роберта ще е "старо лице". В контролите крилата Здравко Димитров и Насиру Мохамед си извоюваха титулярни позиции поне за началото, след като през есента рядко хващаха ръка от Станислав Иванов и Паулиньо, които вече не са в състава. Партньор на Роберта се очертава Стивън Петков, който през 2020-а бе сред най-големите разочарования.

В контролите Левски демонстрира доста агресивна игра, но често тя бе небалансирана. В опит да поправи това нещо Стоянович залага на разбивани в центъра - Райнов и Даске са с гърди пред конкуренцията, като техни алтернативи са Илия Юруков и Симеон Славчев. Последният си минава за ново попълнение, тъй като през 2020-а постоянно бе в лазарета...

10 дни - толкова му остават за размишления, настройки и последни корекции на Славиша Стоянович. Той е наясно, че с още нови или без прогресът на Левски през пролетта трябва да е осезаем. А това ще е доста трудно.

Янаки Димитров, в-к „Тема спорт“

Източник: Novsport

Последни новини