Левски вдига капитала си и привлича акционери

Левски вдига капитала си и привлича акционери

Topsport.bg

06-03-2023, 16:40

Финансистът Венцислав Димитров е член на Надзорния съвет на ПФК "Левски" АД, който наблюдава финансовите потоци на клуба. Заедно с Наско Сираков той бе на последните две срещи в НАП, на които се постигна споразумението за контрол над банковата сметка на клуба от страна на приходната агенция. По силата на договореното, НАП ще прибира 30% от приходите на клуба, с които ще се изплащат задълженията на "Левски" към Агенцията.

- Г-н Димитров, защо се стигна до решението на НАП?

- До това решение се стигна, защото клубът не обслужва редовно текущите си, както и просрочените стари задължения към НАП. Поради това, както и заради лихвите за забавяне, тези задължения се увеличават и както знаете вече са 11,5 млн. лв.

- Вие наблюдавате финансовата картина в клуба и сте наясно с възможностите на клуба да обслужва задълженията си към НАП. Какво е Вашето мнение относно тези възможности?

- Важно е да се отбележи, че финансовата картина през последната година значително се подобри. Постъпленията са по договори за реклама, от спонсори, от продажби на билети и артикули в магазина на клуба, от дарения, от ФИФА/УЕФА, от ТВ права и др.

През 2022 г. обаче изплащането на задълженията към НАП не бе с най-висок приоритет за изпълнителното ръководство. Изплатиха се стари задължения към футболисти и треньори от над 3 млн. лв., както и други, които вече са изчистени. Изплащането на тези задължения беше жизнено важно за осигуряване на лиценз за 2022 г.

Сега, от този момент нататък, трябва да се покрива предимно дълга към НАП. Входящият паричен поток на клуба е над 15 млн. годишно. От тях НАП ще прибира 30%, което е над 5 млн. лв. Така ще се покриват текущите задължения към НАП по ДДС, както и осигурителните вноски по заплатите.

Ще има възможност да се изплатят частично и старите задължения, но по този въпрос предстои да бъде договорен цялостен погасителен план. Това ще стане след детайлна финансова ревизия от НАП, която предстои да се направи в следващите месеци.

- В медиите се коментира, че това споразумение не е добро за клуба и ще ограничи развитието му. Смятате ли, че подобни твърдения имат основание?

- Според мен това е възможно най-доброто решение в този момент. Текущите задължения към НАП, както и обслужването на старите дългове, трябва да стане основен приоритет на ръководството. Засега това не е така. Считам, че трябва сериозна промяна в политиката и мисленето на изпълнителното ръководство, за да се поставят занапред финансите на клуба на здрава основа и в рамките на следващите 3 години да се изчистят тези стари задължения към НАП. Това е възможно обаче при стриктна финансова дисциплина.

- Видно е, че има различия между мажоритарния акционер Наско Сираков и изпълнителното ръководство. Как бихте коментирал ситуацията като член на Надзорния съвет на клуба? Защо се поражда това напрежение?

- Бих искал да уточня, че г-н Сираков, както и целият Надзорен съвет искаме екипна работа в рамките на ръководството на клуба. За съжаление, има много изявления в медиите, в които се често се споменава "диктатура" и "еднолично управление", а това не съответства на принципите на екипната работа.

В последното си интервю г-н Ивайло Ивков каза, че има криза в управлението на дружеството. Мога да потвърдя, че това действително е така. Тази криза се изразява предимно в различия по отношение на приоритетите и стратегията за развитие на клуба.

Визията на г-н Сираков е да се търси стратегически инвеститор, като междувременно се предприемат действия за оздравяване на клуба и подобряване на финансовата ситуация.

Именно поради тази причина се предприемат и стъпки за увеличение на капитала на дружеството чрез емисия от нови акции, което предстои да се случи след Общото събрание през април. Стратегическият инвеститор, който се очакваше да поеме клуба, се отказа от сделката. Тук не искам да влизам в темата, но бих посочил като определящ фактор и глобалната икономическа обстановка в света, която се промени значително през 2022 година, инфлацията, вдигането на лихвените проценти, войната.

За съжаление всичко това прави инвестицията в клуб като "Левски" неатрактивна в момента, а вероятно и в следващите 2-3 години.

Затова е стратегически важно да се работи в посока клуба да оцелее, да изчисти дълга си към НАП, да предоговори другите си задължения, да подпише концесията за стадиона и да вдигне търговската си репутация вече като добре организиран и добре ръководен бизнес.

Тогава "Левски" ще стане привлекателен и за стратегически инвеститор.

Това е напълно възможно, но трябва друг тип мислене и ръководство, което да управлява клуба като корпорация, а не като ЕООД.

- Какво мислите за предстоящата кампания за увеличаване на капитала и новата емисия акции?

- Тази стъпка е добра и дава възможност да се привлекат нови средства в "Левски" от привържениците, които и в момента имат сериозен принос към клуба под формата на дарения, чрез закупуване на артикули от магазина, билети, карти и др.

Разликата е, че сега срещу дадените средства ще имат възможност да получат акции в клуба. Какво биха им дали акциите? От една страна те ще имат възможност да участват в Общите събрания на клуба, да дават предложения и да гласуват. От друга страна, при правилно управление - тези акции запазват цената си и дори тя може да се вдигне. Това може да стане след като в следващите години се постигнат няколко стратегически стъпки по отношение на оздравяване на клуба.

Това е свързано с изчистване на дълга към НАП, подписване на концесионно споразумение за стадиона, както и добра спортно-техническа работа - на терена и с детско-юношеската школа. Целта е да се появят нови млади талантливи футболисти израснали в "Левски", или дошли чрез трансфер отвън, но сполучливо адаптирани в клуба и на терена.

Всеки такъв футболист е актив, който може да се оцени на милиони евро. "Левски" и в момента има няколко такива играчи, за които подходящият момент за изходящ трансфер скоро може да настъпи.

Така можем дори да си представим, че след 3 години "Левски" ще е без дълг към НАП, с подписана концесия за стадиона и с няколко добри футболисти на стойност над 15-20 млн. евро. За такъв европейски клуб ще има не малък интерес от инвеститори.

През последните година-две има сериозен интерес за такива инвестиции от страни като Катар, ОАЕ, Саудитска Арабия. В такава ситуация не е нереално да се оцени целият клуб на стойност над 70-80 млн., дори и 100 млн. евро. Това са суми, които не плашат тези инвеститори, ако виждат добро бъдеще в клуба.

Затова аз съм оптимист и считам, че всички, които подкрепят клуба сега и станат акционери, ще имат и финансов интерес в един хоризонт от 5 години напред.

- Коментира се също, че акции могат да се купят само от настоящите акционери и до 150 души нови акционери. Каква е всъщност истината?

- Да, "Левски" е акционерно дружество, което не е публично. Законът ограничава възможността клубът да обяви публично предлагане на акции, без спазване на изискванията на ЗППЦК и европейските регламенти, т.е без публикуване на проспект. В стратегически план и в рамките на следващите 4-5 години дружеството може да изготви проспект, когато е готово. Това ще позволи клубът да стане публично дружество, без значение дали ще се търгува на борсата или не. Такива клубове има в Европа. Като пример мога да посоча "Манчестер Юнайтед", който се търгува на борсата в Ню Йорк от 2012 година. Това обаче в момента не е на дневен ред.

В публикуваната покана за общото събрание на клуба е регламентирано, че акции от увеличението на капитала на дружеството могат да бъдат закупувани само от акционери на клуба към датата на Общото събрание. Към днешна дата обаче е възможно акционерите до деня на Общото събрание да прехвърлят част от акциите си на трети лица, (но не повече от 150 физически или юридически лица) и така да разширят кръга от лица, които да се включат в увеличаването на капитала на клуба.

Едно от тези лица е Фондация "Спорт в България" - организация изцяло в обществена полза, която бе учредена преди около година от г-н Мило Борисов и неговата сестра Роси МакКий. Както знаете, те са и мажоритарни акционери в дружеството Телематик Интерактив България АД, което е генерален спонсор на ПФК "Левски" чрез бранда си Palms Bet. Компанията е на Българската фондова борса, а пазарната й капитализация е над 200 млн. лв.

Ще се търсят начини да бъдат поканени всички привърженици на "Левски", независимо от техния бизнес - малък, среден или голям, свободни професии като архитекти, дизайнери, адвокати и др., да се включат в кампанията и да закупят акции, при спазване на изискванията и ограниченията на закона.

Ръководството на фондацията също планира да подкрепи кампанията като стане акционер в "Левски" като така съдейства и в същото време координира усилията на всички в една посока. А посоката е да се помогне на клуба да оцелее и да се върне отново в елита на българския и европейския футбол.

- Станахме свидетели, че в друг голям български клуб акционер стана фондация. Как ще коментирате това?

- Не бих искал да коментирам други клубове, но мога да кажа, че фондация "Спорт в България" е изцяло в обществена полза и всички средства, които се съберат, ще бъдат предоставяни за развитие на спорта в България.

Средствата, акумулирани от конкретната кампания на Фондацията, ще бъдат изцяло насочени към ПФК "Левски". В този смисъл Фондацията има огромен потенциал да работи за клуба и да подпомага неговата дейност.

Източник: Topsport.bg

Последни новини