Левски излиза за подвиг на "Герена" в последния мач на Живко Миланов

Левски излиза за подвиг на

Novsport

23-06-2020, 07:37

 Тази вечер от 20:30 часа на "Герена" Левски приема Локомотив Пловдив в полуфинал-реванш от купата на България. Целта пред сините е ясна - атаки от първата минута, с които да бъде заличен пасивът от поражението с 0:2 на "Лаута" преди седмица. Те ще имат и малък морален допинг - в редиците им се завръща капитанът Живко Миланов, който не е играл след въвеждането на извънредното положение у нас на 13 март. Това обаче ще се окаже и последният двубой на 35-годишния десен бек. След него той ще сложи край на кариерата си. Това обявиха официално вчера на клубния сайт. "Капитанът на Левски Живко Миланов взе решение да сложи край на активната си състезателна кариера. Юношата на сините ще изведе тима с лентата за последен път в полуфиналната среща-реванш за купата с Локомотив на "Герена". Железният бранител посвещава на любимия си клуб цели 11 сезона, в които изиграва 230 мача и бележи 12 гола. Шампион е на България през 2006, 2007 и 2009, вицешампион през 2003, 2004, 2005 и 2008 г. Носител на купата на страната през 2003, 2005 и 2007 г., а в евротурнирите има 39 мача.

В началото на 2010 г. Миланов преминава в румънския Васлуй, за който се превръща в основен футболист през следващите три години и половина. На 25 юни 2013 г. подписва договор за 2 сезона с Том Томск в Русия. В последните дни на август 2015 г. Миланов се завръща в родния си клуб и на 2 септември подписва договор до края на 2015-а година. На 30 декември Живко официално е представен като играч на кипърския АПОЕЛ Никозия, с който печели четири титли. През сезон 2018/2019 бранителят се завръща отново в Левски и за пореден път се превръща в основна фигура за тима.

През всички тези години Миланов се утвърждава като играч с огромен хъс и непримиримост. Левски изказва своята благодарност за всеотдайността и професионализма, които бранителят демонстрира с екипа на Левски и му пожелава много здраве, лични успехи и бъдещи щастливи мигове, които да му носи синият тим. Благодарим ти, Живко", написаха от клуба.

Защитникът имаше контракт с клуба и за следващия сезон. Той обаче има здравословни проблеми, бе опериран по време на паузата заради коронавируса и е решил да сложи край.

Ще донесе ли тази новина хъс сред съотборниците на Миланов? Така се надяват от треньорския щаб. "Живко е от хората, които придават желание, характер и агресия. Мисля, че ще бъде от голяма помощ", заяви Георги Тодоров. Пред наставника няма варианти в защитата освен бековете Миланов и Горанов, на инжекции ще излязат централните бранители Ейолфсон и Каргас. Те ще трябва да се пазят, защото при жълти картони ще пропуснат 2 мача и ще са аут дори за евентуален финал за купата. В халфовата линия ще започне Славчев, който се включи силно срещу ЦСКА и вкара един от головете. Той ще си партнира с Тиам, а пред тях най-вероятно ще започне Спиерингс. Дилемата е за върха на атаката, но се очаква да стартира Роберта.

Локо Пд ще бъде без контузения централен защитник Малембана.  Затова  и едва ли треньорът Бруно Акрапович ще прави промени в сравнение с първия мач. На вратата ще е Луков, а пред него ще действат Петрович, Масоеро и Алмейда. В халфовата линия ще играят Крагарен, Витанов, Умарбаев, Салинис и Томашевич, а в атака ще са Димитър Илиев и Аралица. Акрапович се колебае дали на мястото на последния да не пусне Малонга. Но най-вероятно ще започне хърватинът.

В историята Левски три пъти е елиминирал Локо Пд на полуфинали (1946, 2004/05 и 2006/07 г.). За да го направят и днес, сините ще трябва да се надскочат. Черно-белите засега уверено гледат към финала, в който да защитават спечеления през миналата година трофей.

Източник: Novsport

Последни новини