Левски изчака края на софийската жега и вкара пет гола на Етър

Левски изчака края на софийската жега и вкара пет гола на Етър

Topsport.bg

05-07-2022, 21:00

Левски постигна победа в генералната си репетиция преди старта на efbet Лига. Селекцията на Станимир Стоилов надви с 5:0 втородивизионния Етър и набра допълнително самочувствие преди тежкото шампионатно гостуване на ФК ЦСКА 1948 в неделя. Контролата този следобед се игра при доста висока температура в столицата, заради което всичко по-важно сякаш логично се случи след паузата.

Главна роля в голеадата след паузата имаха бразилците Уелтън и Роналдо. Първият даде аванс малко след подновяването на играта, докато новото попълнение вкара за 2:0 и 3:0. Девет минути преди края дежурния си гол по време на летните проверки вкара и Билал Бари. И когато всички мислеха, че това ще бъде всичко по-интересно, нов индивидуален рейд на Уелтън, завърши с асистенция за второто попадение на Бари за крайното 5:0.

Дебют за първия тим на Левски направи и последното ново попълнение Нейтън Олдър от Кюрасао.

Въпреки пренасочването с час по-късно, двата отбора не съумяха да избегнат тежката жега, която лимитира до минимум интересните събития в началото на спаринга. Сред по-запомнящите се бе включване на Билал Бари от фланга, което завърши с пас към Марин Петков. В точния момент на пътя на топката застана бранител на Етър, който изчисти.

Левски можеше да открие резултата в 6-ата минута на спаринга. Марин Петков получи извеждащо подаване от дълбочина и се озова сам срещу Станислав Нисторов. Младокът реши да преодоля стража само с едно технично докосване, ала кълбото премина леко встрани от дясната греда на "болярите".

Втората добра ситуация за левскарите беше пропиляна от Филип Кръстев. Халфът направи залъгващо движение на границата на наказателното поле, но нагласил си топката на своя ляв крак в 9-ата, националът на България не успя да отправи достатъчно добър изстрел.

В последвалите игрови мигове работа в своята зона имаше младият Патрик-Габриел Галчев. Юношата на Левски обаче игра с достатъчно самочувствие и срещу Живко Петков, и срещу Евгений Илиев, с което за пореден път даде сериозна заявка за титулярното място на "Герена". Още повече, когато новото попълнение Анте Блажевич вече се спряга за освобождаване.

Веднага след кратката пауза за вода, Етър изненадващо можеше да поведе в резултата. Дискутираният по-горе Анте Блажевич отново изпъкна с несигурни действия в отбрана. Бившият юношески национал на Хърватия изчисти слабо с глава, като подари кълбото точно за волето на дебнещия Живко Петков. Таранът не чакаше втора покана и отигра директно от въздуха, за да види как страхотно спасяване прави Николай Михайлов.

Индивидуалният спор "Петков vs Михайлов" продължи и в 35-ата, когато бургаският голаджия реши да изпробва качествата на "синия" капитан с директен удар от фаул, "подпалил" ръкавиците на стража, ала това стигна само до спечелването на корнер.

Анте Блажевич можеше да набере точки пред треньорския щаб с нова асистенция на своята сметка от началото на летните контроли. В 41-ата минута фланговият състезател центрира достатъчно добра топка в зоната на малкото вратарско поле. Илиян Стефанов обаче видя летящото кълбо прекалено късно и от няма и два метра не сполучи с глава.

Включването на Уелтън след паузата моментално даде импулс в представянето на Левски. В 54-ата минута бразилецът можеше и да открие резултата, но леко закъсняло подаване на Филип Кръстев завърши с негов силен шут над горната греда.

120 секунди след гореспоменатото положение, логичното се случи. Нов пробив на Уелтън този път завърши с топка в мрежата. Общо взето, фланговият нападател отново направи познатото си действие с влизане от крилото към центъра. Този път обаче ударът му рикошира фатално в защитника на Етър - Олег Димитров и подлъга Нисторов за 1:0.

Етър "затанцува" в ритъма на самбата, след като "болярската" отбрана не удържа второ бразилско нашествие в 63-ата. Уелтън отново беше в епицентъра на събитията, след като доста лесно преодоля Моран и пусна за непокрития Илиян Стефанов. №14 се размина с възможността да отправи голов шут, но това не важеше за Роналдо. Новата звезда на вековниците се разписа от непосредствена близост.

Двадесет минути преди последния съдийски сигнал, Роналдо отново се оказа в прегръдките на своите колеги. Юношата на Сао Каетано достигна до отбита топка след удар на Уелтън и с диагонален шут матира Нисторов. Малко след това бразилецът беше близо и до своя хеттрик, но вратарят на Етър майсторски отрази с една ръка.

Проверката спокойно вървеше към своя край, но Билал Бари все още не се бе разписал, а това беше отчетено и от "сините" фенове, които започнаха да скандират новия си любим рефрен за нападателя. Това сякаш предсказа развоя на събитията и в 81-ата мароканецът вкара за 4:0. Всичко стартира с добър рейд на Антоан Стоянов, който продължи вдясно за Илиян Стефанов. Последва остро негово подаване по земя, който беше превърнато в попадение от Бари.

На Уелтън определено му се играеше тази вечер и макар всичко да беше отдавна решено, звездата на "сините" направи всичко възможно, за да асистира за второ попадение и на Билал Бари. №19 нямаше почти никакъв принос към случилото се, след като колегата му пробяга огромно пространство, за да открадне топката, финтира двама от Етър, а след това да му я поднесе на тепсия пред голлинията за крайното 5:0.

Оттук насетне двата тима се подготвят за първите си официални мачове през новия сезон. В efbet Лига Левски гостува на ФК ЦСКА 1948. Във Втора лига Етър ще премери сили с директен конкурент за промоция - Монтана.

Източник: Topsport.bg

Последни новини