Левски превзе третото място в efbet Лига, неочакван герой реши дербито с Черно море

Левски превзе третото място в efbet Лига, неочакван герой реши дербито с Черно море

Topsport.bg

06-05-2022, 19:36

Възходът на Левски продължава. "Сините" вече се намират на третото място във временното класиране след стратегически успех над Черно море във Варна - 1:0. По този начин вековниците се изравниха по точки със заемащия позицията до този момент Ботев (Пд), който през този следобед отстъпи на Лудогорец с 1:2. Заради по-добрия баланс в директните срещи обаче столичани вече са на почетната стълбичка.

Традиционно за дербито, Черно море и Левски изиграха стойностен сблъсък, изпълнен с много битка и тактическо надиграване. По-интересното се случи през втората част, когато "моряците" изпуснаха няколко изгодни възможности да поведат. Всичко обаче се промени пет минути преди последния съдийски сигнал, когато "сините" изковаха своята победа благодарение гол с глава на Цунами при центриране от корнер.

До края срещата можеше да завърши и при равенство, но Николай Михайлов сътвори отлично спасяване след изстрел от фаул.

С оглед на резултата от двубоя на Ботев (Пд) по-рано днес, трите точки ставаха повече от задължителни за двата състава. Всичко това амбицира допълнително опонентите, които стартираха с много плам и офанзивни действия на "Тича". А трибуните на варненския стадион бяха изпълнени почти до краен предел.

С оглед наказанията на Уелтън и Марин Петков, Станимир Стоилов отново реши да заложи на игрова схема 3-5-2. В нея на върха на атаката действаха Билал Бари и Илиян Стефанов. В сърцето на отбраната си партнираха Сонко Сундберг, Хосе Кордоба и новото име сред стартовите 11 - Келиан ван дер Каап.

Не бяха изминали и 10 минути, а публиката на "Тича" вече имаше своите претенции към съдията Станимир Тренчев. Въпросният пусна свободна игра при няколко поредни единоборства, като това не се хареса никак на домакинските фенове.

В 20-ата минута Евгений Сердюк се строполи на тревата, след като Сонко Сундберг посегна без топка срещу украинеца. Нападателят започна да се превива и дори получи медицинска помощ. Реферът Станимир Тренчев обаче изобщо не пожела да преразгледа ситуацията с ВАР.

Мръсните номера между двата състава продължиха и в 25-ата минута. Велислав Василев падна на терена, но задържа топката повече от необходимото. Цунами от Левски пък опита да вземе кълбото и леко го настъпи, отново обаче всичко се размина без картони.

Черно море застраши левскарската врата в 29-ата минута, когато Пабло Гарсия изпълни качествено пряк свободен удар, ала кълбото прелетя малко над горната греда на Михайлов.

Гостите от София създадоха първото си голово положение в 30-ата минута. Билал Бари получи кълбото около дузпата, но нямаше възможността да шутира и поради този факт върна назад за Келиан ван дер Каап. Нидерландецът стреля силно по земя, но видя как Дюлгеров се протяга максимално и спасява по категоричен начин.

Черно море регистрира своя първи точен удар в 37-ата минута. Пабло Гарсия пробва нещо нестандартно и с волен от над 20 метра сюрпризира Михайлов, но все пак вратарят внимаваше и улови с лекота.

Драган Михайлович и Матиас Курьор имаха тежък физически сблъсък в "синьото" наказателно поле в 44-ата минута. И двамата паднаха в динамичната зона като единият претендираше за фаул в атака, а другият за дузпа. Реферът Тренчев обаче просто даде знак играта да продължи.

Левски можеше да нанесе своя удар в края на първата част. Билал Бари отигра с глава топка до аутлинията, комбинирайки с връхлитащия Миланов. Бившият играч на ЦСКА (Москва) отправи силен шут по земя, който не порази далечния ъгъл на "моряците".

Гостуващата агитка, а и футболистите на Левски, поискаха дузпа в своя полза с настъпването на 48-ата минута. Филип Кръстев сътвори един от обичайните си слаломи измежду вражеската отбрана, но падна в "жертва" на перфектния шпагат на Цветомир Панов. Всичко това бе видяно отлично и от главния съдия.

Черно море само можеше да съжалява, че не успя да поведе в резултата точно след 51 минути футбол на "Тича". Евгений Сердюк се пребори за топката със Сундберг, а след това елегантно мина между Кордоба и Ван дер Каап. Оставаше му само да насочи кълбото в мрежата, но в този миг с ключово спасяване блесна "синият" капитан Николай Михайлов.

Опитният страж продължи да спасява Левски и в 61-ата, след като показа, че е концентриран и при шут от средна дистанция на Мазир Сула.

Георги Миланов за пореден път беше човекът, пред който се откри добра възможност за попадение. Билал Бари отново игра с гръб към вратата и осигури коридор за стрелба на №7. но ударът му попадна в обсега на Дюлгеров.

Хосе Кордоба отправи удар с глава в 73-ата минута, след като се оказа най-съобразителен при центриране от корнер. И това обаче не даде аванс на "сините" във Варна.

Изглеждаше, че двата тима няма да бъдат недоволни, ако срещата завърши при равенство. Опасните ситуации също намаляха, за да се стигне до 85-ата минута. Тогава ключовият момент в сблъсъка дойде след корнер за Левски. Филип Кръстев центрира перфектно за Цунами, а бразилецът надскочи своя персонален пазач, за да забие неспасяемо с глава в мрежата на Иван Дюлгеров.

До края "сините" можеха и да изпуснат своята преднина, ако не бе блестящото спасяване на Николай Михайлов в даденото от съдията продължение.

В следващия кръг на Левски предстои столично дерби със Славия. Черно море ще се изправи срещу Лудогорец на 14 май.

Източник: Topsport.bg

Последни новини