Локо Пд пред историческо класиране

Локо Пд пред историческо класиране

Novsport

23-04-2021, 09:14

Локомотив Пловдив записа четвърта поредна победа в Първа лига, след като надигра Левски с 1:0 на "Лаута" в междинния кръг.

Железничарите продължават да нямат нито едно поражение за първенство от 2 декември насам и напълно заслужено се доближават до историческо класиране.

Играчите на Александър Тунчев имат солиден аванс от 5 точки на второто място. Ако успеят да го запазят, това ще бъде голямо постижение на фона на традицията Локомотив да не е завършвал като вицешампион от далечната 1973 година насам.

По-високо от второто място Локо финишира само при спечелването на титлата с президент Георги Илиев през паметния за клуба сезон 2003/04.

Сега отборът едва ли ще успее да настигне лидера Лудогорец, но има голям шанс за първи път от близо половин век да финишира втори.

В миналото това е било по силите само на поколението на Христо Бонев. Водени от головете на Зума, смърфовете през 1972/73 дори зимуват на върха, но още в първия пролетен кръг са свалени от първото място за сметка на ЦСКА.

Тогава прът в колелото на черно-белите слага градският враг Ботев. Локо губи дербито с 0:1, а по ирония на съдбата звездата Бонев изпуска дузпа.

Печеливш се оказва ЦСКА, който излиза на върха, а до края на шампионата Локо все пак успява да запази втората позиция.

Сега Локо Пд е само на 6 мача от шанса да се закичи със званието вицешампион едва за втори път в историята си, изравнявайки постижението на Бонев и компания от 1973-а.

Задачата не е никак лека, тъй като в плейофите идват срещи с всички преки съперници.

Но така или иначе, с играта си този сезон железничарите показаха многократно, че заслужават да бъдат на престижната позиция, на която са в момента.

Освен титлата през 2004 г. и второто място през 1973-та, те имат и 4 трети места – през 1968/69, 1973/74, 1991/92 и 2004/05.

Междувременно стана ясно, че перуанецът Паоло Уртадо се е прибрал спешно в родината си заради сериозен проблем от лично естество.

От клуба обявиха, че става въпрос за кончината на майка му. С оглед на това, че договорът на халфа е до лятото, а оставащите кръгове този сезон са само 6, най-вероятно Уртадо изобщо няма да се връща обратно в Пловдив и ще се раздели със смърфовете.

Въпреки солидната визитка, в която личи участие на Мондиал 2018 и сериозни отбори като Пенярол, Рединг, Витория Гимараеш и Коняспор, Паоло така и не успя да се наложи в Локо. Той бе взет през зимата със статут на звезда и дебютира през март при 1:1 с Берое.

Като цяло обаче не впечатли с нищо и логично ще се раздели с клуба.

Парвиз Умарбаев пък за пореден път бе номиниран в класацията за азиатски Играч №1 на седмицата (15-21 април). До вчера таджикът дори бе втори в гласуването на феновете след иранеца Мехди Тареми (Порто).

Източник: Novsport

Последни новини