Манолев: С Бодуров сме в ролята на учители

Манолев: С Бодуров сме в ролята на учители

Novsport

07-08-2020, 11:36

Тече 64-aтa минута на контролата между Пирин Бл и Арда. Страничният съдия вдига табелката с номера на французина Айна и този с №11 на Станислав Манолев. Дикторът на стадион "Христо Ботев" започва въодушевено да представя новото старо орле, което след дълги години се е завърнало в Благоевград, пуснат е дори химнът на Пирин. Спарингът е при закрити врата, но това не спира около 60-ина фенове да го наблюдават от хълма над стадиона, наречен от местните "сектор Бадеми" заради бадемовата горичка. Те надават одобрителен рев, а Манолев им се покланя - отлично посрещане.

Станислав говори пред "Тема Спорт" за завръщането си и новия сезон във Втора лига.

Станиславе, как се почувства, след като отново игра с фланелката на Пирин?

- Невероятно. След толкова много години отново съм у дома. Да играе на стадион "Христо Ботев" е привилегия за всеки футболист от нашия край. Затова и съм безкрайно щастлив.

От Пирин до Пирин - каква е равносметката ти за изминалите 16 години?

- Времето лети... За мое щастие играх доста време в чужбина, минах през силни отбори. Надявам се сега да помогна и на Пирин. Да съм полезен на момчетата с опит и рутина. Имаме доста млади и кадърни футболисти, които трябва да тръгнат по нашите стъпки. Колкото дo целта - ще се борим за влизане, това е ясно. Друга опция пред Пирин освен влизане в елита няма.

В Благоевград дълги години не бе пипано по база, стадион. Сега има много подобрения в инфраструктурата, а изглежда, че се гради не само солиден тим, а и клуб. Така ли е?

- Всичко е благодарение на шефовете, които заслужават едно голямо "Браво"! Надявам се хората да го усетят и да се върнат на стадиона. Знаете, че Пирин е най-големият отбор на Югозапад, феновете отново трябва да го заобичат. А след това и да станем силата, която неведнъж сме били. Вижда се, че се прави нещо, шефовете се мъчат. Без тях сигурно Пирин щеше да е в още по-долна дивизия. За една година цялостният напредък е огромен.

Сега за първи път сякаш в Пирин има средства и отборът ще може да се развива. А не както е от 90-те години насам - излязат футболисти и след това биват изпускани без трансфери заради безпаричие...

- Наистина е така. През годините на няколко пъти Пирин събираше силен отбор, играеше финали за купата. Ще видим ние докъде ще стигнем. В тима има доста попълнения, не сме напълно сработени. Но трябва бързо да влезем в час защото засега всичко е перфектно. Щом има организация, ще има и резултати. Ние трябва да ги постигнем.

Как ти се вижда отборът? В последната проверка действахте доста стегнато срещу Арда (2:0) и категорично надиграхте елитния тим.

- Въпреки много горещото време направихме силен мач. Съперникът цял мач нямаше чисто положение, можеше да спечелим и с по-голяма разлика. Арда е от добрите състави, което ни дава надежди.

Видяхме те в нова роля на терена, беше използван зад нападателя. Как се виждаш в нея?

- Чувствам се добре. Това е нова позиция за мен, ще ми трябва малко време, за да свикна. Щом треньорът иска да ме ползва на нея, аз съм ОК с това.

В един момент миналата година Пирин бе залитнал към чужденците, но сега се очертава да играе само с един-двама...

- Имаме трима-четирима, надявам се те да помогнат. Не бива да забравяме, че школата ни е добра. Тепърва ще излизат млади момчета - с нас тренират доста 19-годишни. Срещу Арда Иван Тасев се включи отлично по фланга, изкара и дузпа. Добър е, има и други такива. Просто им трябва игрова практика и опит.

Каква ще е ролята ти, както и тази на Бодуров - да бутате малките?

- Ще даваме личен пример. Ето имат пред себе си футболисти, излезли от този клуб, играли в чужбина и националния отбор. Точно затова сме тук - да помагаме. Ние не сме забравили откъде сме тръгнали, милеем си за Пирин. Затова искрено ще се радваме да помогнем, както да се развият играчи, така и да си изпълним целите с влизане в елита. И като влезем там, не тепърва да стягаме отбор, а да имаме състав, с който да се утвърдим в групата.

Тоест вие сте и един вид учители?

- (Смее се.) И така може да се каже - ще помагаме. Младоците просто трябва да слушат повече и да взимат пример. Имаме кадърни юноши, на които ще се разчита. Трябва да се възползват от този шанс - да играят в подреден и добре организиран клуб. Открива им се златна възможност.

Източник: Novsport

Последни новини