Министър Лечева с коментар за стадиона на ЦСКА

Министър Лечева с коментар за стадиона на ЦСКА

Topsport.bg

30-04-2023, 21:06

"Много неистини се изговориха по мой адрес. На бюрото ми са двете решения на КПКНОПИ. Те гласят, че не съм в конфликт на интереси". Така отговори служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева в предаването "Защо, господин министър" на БТВ на въпроса на водещата Мария Цънцарова, дали е разпитвана по сигналите на своя предшественик Радостин Василев.

"Ще помоля бившия министър да се извини", каза още Весела Лечева и добави, че е получила документите в края на седмицата.

"Решенията по двата сигнала вече са факт, получих ги в петък. Не исках да ги правя медийно достояние, но нека истината излезе наяве", добави тя.

В интервюто Лечева говори за ситуацията във федерацията по вдигане на тежести, стадиона на ЦСКА, както и възможно ли е да има нови лифтове на Витоша.

"Българските щанги минаха дълъг път, изпълнен с вътрешни напрежения. Отделихме специално внимание на федерацията от загриженост към състезатели, треньори и специалисти, защото те бяха най-големите губещи", коментира Лечева.

"Новото ръководството беше вписано наскоро и очакваме техните отчети и документи, така както изисква законът. Поздравяваме ги за успехите, които постигнаха. Въпрос на процедура е федерацията да подпише нов договор с ММС и да бъдат изчистени всички задължения", каза още тя и добави, че се надява до края на май състезателите да получат и всички забавени заплати.

Министър Весела Лечева коментира и кога в България ще има повече нови стадиони.

"Бавно се случват добрите неща. Вчера видяхме новия стадион на "Ботев". Имаме и нови зали като "Арена София", залата в Русе, а скоро ще бъде открита и тази в Бургас. Идва ред и на стадионите. Надявам се, че и клубовете вече узряха как трябва да се управлява една такава модерна инвестиция. Защото не е само въпрос да го изградиш, а след това трябва и да го стопанисваш, така че да се самоиздържа. Футболните клубове са наясно, че трябва да направят работещи модели за подобни мащабни инвестиции", каза Лечева.

Министърът на младежта и спорта смята, че ЦСКА ще има нов стадион независимо от това кой ще управлява.

"За новия стадион на ЦСКА бяха направени всички необходими стъпки - създаване на дружество, на идеен проект за съоръжението, така че очаквам в кратки срокове и останалите институции да свършат своята работа, за да имаме и първа копка", коментира Весела Лечева и добави, че Столичната община и главният архитект съдействат. Тя се надява, че стъпките, които е направил екипът на министерството, са направили проекта необратим.

Весела Лечева е убедена, че ще бъде запазен държавният интерес в съвместното дружество с ЦСКА: "Имаме устав на дружеството, който не позволява държавата да има по-малко от 50 процента, независимо дали вноската на другия съучредител, която прави посредством строителството, надхвърля сумата на апортната вноска".

Според Лечева в миналото е имало редица порочни модели, които не са дали възможност да се развият успешни публично-частни партньорства. Министърът на младежта и спорта коментира и другият водещ столичен отбор - "Левски".

"Надявам се и "Левски" да намери устойчив модел за развитието на клуба, който да даде възможност да бъде направен привлекателен и модерен стадион, който да радва феновете. Въпросът е дали футболният клуб има желание и възможност в момента да реализира една такава концесия. Няма заявено ново намерение", съобщи министърът на младежта и спорта.

Весела Лечева коментира и ситуацията със спортните съоръжения на Витоша.

"За съжаление над 20 години Витоша е в това незавидно състояние. А в последната година само в Европа са изградени 100 съоръжения, а на Балканите - 10", констатира тя.

"Експертната група, която създадохме, и която трябва да изработи законови предложения, е натоварена със задачата да направи такива, така че да ограничи безразборното строителство, но да се даде път за строителство на спортни съоръжения. Витоша е не само спорт, тя е здраве. Нашите деца могат да са до обяд на училище, а след това да са в планината, която е на километри от София. И не само те - а всички ние, които живеем в столицата", коментира Весела Лечева.

Източник: Topsport.bg

Последни новини