Мирно пред Канцлера!

Мирно пред Канцлера!

Topsport.bg

21-05-2021, 15:54

Тече 85-ата минута на финала за Купата на България Арда - ЦСКА. На таблото светят две нули. Червените фенове са нервни - ще се повтори ли кошмарът от миналия сезон, когато финалът срещу Локо Пд бе загубен с дузпи? Амос Юга пробва дълъг пас, който като по конец отива зад гърба на защитника на кърджалийци Алекс Петков. Последва прекрасно овладяване на гърди от 19-годишен младок, който с това си движение вече е оставил бранителя далеч зад гърба си. Следва елегантен удар в горния ляв ъгъл, при който стадионът е затаил дъх, а секунда по-късно топката е в мрежата. Голът отприщва луда армейска радост. Момчето с червена фланелка с №17 изпада в делириум и неукротимо сочи емблемата на екипа. Той е Бисмарк Чарлс Куарема Сие, който на 26 май ще празнува 20-годишен юбилей!

Чарлс е роден в Гана, град Берекум. Започва да играе в местния Челси. Лепват му прякора Канцлера, защото носи името на легендарния пруски политик и канцлер на Германия Ото фон Бисмарк. Роден е в бедно семейство, има 5 братя и футболът е единственият път към по-добър живот. Неведоми пътища ще го отведат до... Косово, където се пробва в нискоразредния Вущрия. Не след дълго обаче треньорът на елитния Трепча Шпетим Идризи, който е известен като откривател на таланти, го взима. Това става преди началото на сезон 2020/21. На 25 октомври 2020-а Бисмарк е в заглавията на всички местни сайтове! Причината - вкарва хеттрик и помага на отбора си да постигне феноменален обрат над Балкани - Трепча губи с 0:3, но в крайна сметка печели с 4:3. Местните веднага пускат клип с изпълненията му и го наричат Новия Дрогба.

В клуба доволно потриват ръце, защото знаят, че ганаецът скоро ще вкара пари в касата. Точно така и става. В началото на 2021 година Чарлс пристига на проби в ЦСКА, а тогавашният треньор Бруно Акрапович не спира да го хвали. Ганаецът хваща окото и на феновете още с първите си изяви. В контролата с Пирин Бл (0:0) впечатлява с голямата си крачка, скоростта си, както и с уменията да измъква топката от наглед невъзможни ситуации - бранителите току да му я отнемат, но нападателят все намира начин да я "прибере", или да направи финт и да се освободи. В крайна сметка подписва договор, а Акрапович отсича: "Още нищо не сте видели от него, ще стане страхотен играч". За половин сезон в Трепча вкарва 7 гола. А президентът на клуба Абедин Зека обявява: "Сумата, която получихме за Бисмарк, не е голяма, но ще вземем 20 процента от негов бъдещ трансфер". Парите по сделката остават необявени (б.р. - може да се предполага, че е около 50 хиляди долара, защото големите звезди в отбора са продадени за по 70 000 долара).

Още в първия си официален двубой като титуляр - на 2 март срещу Черно море (3:1) в осминафинал за купата на "Армията", Бисмарк открива головата си сметка. И показва, че знае как да се "вре" и да тормози съперниците. В 9-ата минута пресира вратаря, отнема му топката, технично го преодолява и я пуска в мрежата. На четвъртфинала - 4:0 срещу Ботев Вр, също бележи. В първенството демонстрира, че умее да играе с глава - точен е срещу Царско село. Така се стига до домакинството на Лудогорец, в което вкарва магичен гол - пак в горния ляв ъгъл. Бележи с акробатичен удар, след като преди това е изскочил зад гърба на защитата. Отиграване, с което показва, че има отлично движение между линиите. А във финала за купата на 19 май става ясно, че ЦСКА е уцелил в десетката с привличането му. Пътят пред Бисмарк е дълъг, той тепърва ще стане на 20. Ако продължи възходящата линия на развитие, може да вкара солидни средства в клубната каса.

"Докажи се пред себе си, а не пред другите! Само ЦСКА! Щастлив съм с първия си трофей, още повече, че го постигнах с този невероятен клуб! Славата ще бъде за Бог", написа вчера Бисмарк в профила си в една от социалните мрежи.

Тепърва противниковите защити ще се равняват по него и ще стоят "мирно пред Канцлера".

Източник: Topsport.bg

Последни новини