Мишо Вълчев: Левски е фаворит във финала, "сините" са длъжни да спечелят

Мишо Вълчев: Левски е фаворит във финала,

Topsport.bg

13-05-2022, 19:26

Бившият футболист и треньор на Левски Михаил Вълчев даде интервю пред "Тема спорт", преди финала за Купата на България. Славният нападател на "сините" посочи кои са силните страни на тима, воден от Станимир Стоилов, и отбеляза, че единствената опасност, която може да дойде от ЦСКА, е в лицето на Жодри Кайседо. Той се върна назад в годините и си припомни предишните финали в турнира с негово участие.

Г-н Вълчев, в неделя ще се изиграе дългоочакваният финал за Купата на България между Левски у ЦСКА. Какви са очакванията ви за този сблъсък?

- Предвид представянето в последните двубои и моментното състояние на отборите Левски влиза като фаворит в мача. Но трябва отново да заложим на клишето, че в тези дербита това няма значение и сме ставали свидетели на победа за по-слабия отбор. Това са два противника, на чиито мачове зарядът е друг. Всичко може да се очаква. Предполагам, че тимовете ще играят по-предпазливо, но все пак мисля, че ще станем свидетели на попадения, а не както в предишните две нулеви равенства. Левски ще разчита на остри атаки по фланговете, особено по левия, където действа Уелтън. Бразилецът се намира в добра форма. Дай Боже, и Билал Бари да бъде по-ефективен в този мач, защото се бори много и отнема топки, но е нужна повече комбинативност в атаката. За мен офанзивните футболисти на ЦСКА ще имат трудности в предни позиции, тъй като защитниците на сините стоят стабилно. Същото се отнася и за крайните бранители. Единствено не се знае на каква схема ще заложи Мъри Стоилов, защото видяхме, че отборът играе еднакво добре и в 3-5- 2. Левски влиза като фаворит, но нищо не се знае.

Ще успее ли Станимир Стоилов да предпази играчите през седмицата от т.нар. прегряване?

- За мен феновете ще изиграят голяма роля в предстоящия финал. Сините са задължени да покажат добра игра и да спечелят, за да се отблагодарят на привържениците. Дано не прегорят играчите, за да се получи качествен двубой. Да не се влиза само в битка по терена, с изритани топки и действия без мисъл.

От какво трябва да се пази Левски срещу ЦСКА. Къде виждате силните страни на червените?

- Може би централният им нападател Жорди Кайседо. Еквадорецът играе добре с глава и се бори много в предни позиции. Трябва да му се обърне внимание. В момента ЦСКА не разполага с други подобни футболисти, с които сините да се съобразяват и да вложат допълнителни усилия при опазването им. Забелязвам, че имат пропуски в защитата и средата на терена. Нямат много силни страни.

Как виждате и сблъсъка на треньорските скамейки между Станимир Стоилов и Алън Пардю? Колко голяма ще е ролята на двамата по време на финала?

-Да, треньорите имат важна роля, но до момента, когато футболистите излязат на терена. Трябва да ги мотивират или успокоят преди финала. Стоилов и Пардю са опитни специалисти и предполагам добре са се разузнали. Вече от тях си зависи в каква тактическа постройка ще излязат тимовете им. До този момент е ролята на треньора, а мачовете ги печелят футболистите на терена.

Участвали сте във финали за Купата на България като футболист, а след това и в ролята на треньор. Кой е най-яркият ви спомен от тези двубои?

- Като треньор, разбира се, веднага се сещам за победата с 5:0 през 1998 година. Тогава ЦСКА имаше 50-годишнина и ние ги разгромихме на стадион "Васил Левски". Изиграхме много силен двубой. Като футболист сме ги побеждавали с 2:1, а аз вкарах двете попадения. Също така се сещам и за един успех с 4:1, но това е много назад в миналото и трудно мога да се сетя за някакъв по-специален момент от дадения мач. Най-важното е сега Левски да победи. Очакванията ни са големи и дано сините ни зарадват, печелейки купата.

Източник: Topsport.bg

Последни новини