Несебър и Бдин си спечелиха промоция за Втора лига

Несебър и Бдин си спечелиха промоция за Втора лига

Topsport.bg

28-05-2023, 09:08

Отборите на Несебър и Бдин (Видин) са новите членове на Втора лига от сезон 2023/24, след като спечелиха кръг преди края шампионатите в своите групи на Трета лига.

Несебър срази днес Левски (Карлово) с 5:0 на свой терен и събра 83 точки след 37 кръга в Югоизточната Трета лига. По същото време преследвачите от Гигант (Съединение) направиха 1:1 с Ямбол на свой терен и имат 78.

Валентин Сливов и плеймейкърът Хидайет Хюсеин вкараха преди почивката, а през втората част точни бяха Кристиян Парашкевов, Генчо Далев и капитанът Трайо Грозев, който е и голмайстор на групата с 26 попадения. За последно ОФК Несебър игра във Втора лига през сезон 2018/19 и сега се завръща след четири години при аматьорите.

Несебърлии бяха водачи в класирането и на полусезона, но през пролетта допуснаха серия от неудачи и в един момент сдадоха върха на "гигантите". Симпатичният тим от Съединение, който стана известен в цялата страна с бойката си игра срещу ЦСКА за Купата на България, може да се гордее, че има положителен баланс срещу всички отбори от челото, в това число и срещу Несебър. За тях и амбициозният им треньор Георги Мечечиев остава възможността да влязат догодина, тъй като организацията в клуба им се подобрява, а от лятото ще бъдат подкрепени от още спонсори.

Бдин (Видин) също доминираше през по-голямата част от първенството в Северозападната Трета лига и днес узакони промоцията си с успех с 3:2 над Боруна (Царева ливада) като гост. Така видинчани събират 73 точки и кръг преди края са недостижими за преследвача Локомотив (Горна Оряховица), който има 69.

По този начин бдинци ще играят в професионалния футбол за първи път от 13 години насам. Последното им участие е през 2009/2010 в Западната Б група, където завършват 15-и и изпадат. Следват фалит, изваждане в областните дивизии и трудни сезони в Трета лига, за да се стигне до сегашната промоция.

Другите два отбора, които от есента ще играят във второто ниво, са Марек (Дупница) от Югозапада и Черноморец (Балчик) от Североизточната група.

Източник: Topsport.bg

Последни новини