Нова двойка баща и син в националния отбор

Нова двойка баща и син в националния отбор

Topsport.bg

02-11-2021, 17:24

В контролата с Украйна или в световната квалификация с Швейцария може да се появи поредната двойка баща и син, играли за националния отбор, тъй като повиквателна получи Алекс Петков, пише "Мач Телеграф". Синът на Милен Петков заслужи поканата на Ясен Петров след добрите си игри за Арда. А баща му има 41 мача за България.

Интересното е, че в предишния ни мач срещу страната на часовниците и шоколадите, също се оформи нова двойка баща и син, играли за държавния тим. Тогава за "трикольорите" своя дебют за България направи Илиан Илиев-младши. Пред наследника на сегашния треньор на Черно море тепърва предстои голяма част от кариерата и е рано да кажем дали ще настигне знаменития си баща. Същото важи и за Алекс Петков, който наскоро стана баща.

Що се отнася до останалите двойки, при тях често имаме голяма разлика в класите на отделните поколения. Имаме и две знаменити тройки. Във фамилия Михайлови най-силен беше Борислав, който е с най-голям принос за България. Втори е Николай, а с най-малко мачове е дядо му Бисер. И двамата синове на легендарния десен бек на ЦСКА - Иван Зафиров - Адалберт и Мартин, стигнаха до държавния тим, но като цяло можем да кажем, че отстъпват по класа на баща си. Това важи за почти всички останали двойки. Може би единственият син доста по-силен от баща си е Георги Иванов-Гонзо. Той има 33 мача и 4 гола за националния отбор, а баща му Александър е с 9 срещи и 1 попадение. Най-голям е балансът и най-равностойни като класа изглеждат двойките Илия Вълов-Валентин Илиев, както и Георги и Апостол Соколови. Тук е мястото да отбележим, че в състава на Ясен Петров доскоро имаше двама внуци на бивши национали. Това са Георги Йомов, чийто дядо е "синята" легенда Тодор Барзов, както и Андрей Гълъбинов, който е внук на легендарния "червен" вратар Йордан Филипов. Напоследък обаче голмайсторът на Реджина не се ползва с доверието на Пловдивския Джанини.

Източник: Topsport.bg

Последни новини