Новата звезда на Левски доказа – парите не играят!

Новата звезда на Левски доказа – парите не играят!

Topsport.bg

09-04-2022, 15:38

Странно, но и логично нещо е футболът. През зимата трите ни водещи отбора - Левски, ЦСКА и Лудогорец - прибегнаха до бразилския пазар и привлякоха по едно крило (6.а. - тук не говорим за останалите взети от Бразилия - Цунами на "Герена" и Игор Тиаго в Разград). "Сините", като клуба в най-тежко финансово положение от трите големи, взеха футболист от третото ниво - Серия Ц. Става дума за Уелтън. Той дойде в София за около 50 000 евро, а стойността му според Transfermarkt.de е 400 000 евро. ЦСКА взе Маурисио Гарсес от Серия Б, от тима на Бруске. Наемът му за 1,5 година е точно 174 718 евро, като това бе разкрито от шефа на клуба, който държи 60% от правата му. Настоящата му стойност е 100 000 евро. Рик Джонатан пък пристигна в Лудогорсц от Сеара, от Серия А. Според бразилските медии цената му е 750 000 евро, а стойността му според Transfermarkt.de е 600 000 евро.

Мина месец и половина от началото на пролетния полусезон, тоест дойде времето за сравнения. Защото този период е достатъчен, за да имаме някакви по-сериозни впечатления.

С ръка на сърцето от Уелтън, Гарсес и Рик можем да кажем, че най-добър през 2022 г. е левскарят. Той много бързо успя да се наложи в титулярния състав на Станимир Стоилов и е с основен принос за "синия" възход през пролетта. Уелтън, привлечен от Ботафого Парайба, има вече 7 срещи за Левски, в които вкара два гола и даде една асистенция. Става дума за удара му, след който топката рикошира в Илиян Стефанов и влетя в мрежата на Пирин за трети път. Иначе преди ова Уелтън отбеляза страховит гол във вратата на Янко Георгиев, при това със слабия си крак. Но не само статистиката говори, че крилото на Левски се представя по-добре от Гарсес и Рик. А и влиянието му върху отбора е много важно.

Гарсес е най-възрастен от тримата - на 25 години, докато Уелтън е на 24. Но представянето му е доста под очакванията. Той вкара само веднъж - на Ботев Bp при успеха с 4:0. Ясно е, че е бърз футболист, няма обаче типичната бразилска техника. Напоследък е измъчван от различни проблеми, заради което не може да влезе във форма. Не беше ползван и за секунда от Стойчо Младенов в мача с Берое от последния кръг. Пред него беше предпочетен Йоан Баи, който преди това бе извън групата. Факт е, че до края на сезона има още около 2 месеца, в които Гларуса, както наричат футболиста, да покаже какво може. Но поне началото му не е много впечатляващо. Или поне не колкото на Уелтън.

Рик Джонатан е най-млад от бразилските крила, дошли в българската Първа лига през зимата. Той е само на 22 години и направи впечатление с представянето си в контролите в Турция. След като обаче започнаха официалните мачове, треньорът на "орлите" Анте Шимунджа предпочиташе да залага на други две крила - Кирил Десподов и Спас Дедев. Така Рик получаваше епизодични роли. Беше титуляр срещу Монтана за Купата на България, като в този мач даде 2 асистенции. Тъй като Лудогорец имаше доста национали, срещу Ботев Пд в миналия кръг Шимунджа даде почивка на някои от титулярите и даде шанс от първата минута на Рик Джонатан. В интерес на истината бразилецът игра добре, блесна със скорост и импровизация, но голът пак му убегна, удряйки греда срещу "канарчетата".

Какво показва нашето сравнение между новопривлечените бразилци. Че поне за момента най-бързо своите качества демонстрира Уелтън. Дали заради неговата класа, дали заради работата на Станимир Стоилов, или заради нещо друго, е факт, че той се очертава като една от звездите на Левски. Докато не можем да кажем същото нито за Маурисио Гарсес, нито за Рик Джонатан. Явно е, че парите не играят, защото най-евтиният от тримата се представя най-добре. Уелтън накара левскарите да си спомнят за други големи бразилски крила, минали през "Герена", като Жоазиньо и Зе Соарес. Дали обаче той ще постите техните успехи, остава да видим.

Източник: Topsport.bg

Последни новини