Няма футболен властелин на София

Няма футболен властелин на София

Topsport.bg

10-01-2022, 13:09

"Бъди най-добър сред софийските отбори и непременно ще станеш шампион", тази стара максима в българския футбол отдавна не важи в пълна сила, особено след появата в последната декада на разградското "цунами", като столичният модел през годините бе за кратко разколебаван от пловдивските Ботев, Локомотив и Спартак, както и от Берое, Етър и ловешкия Литекс.

Историята между София и футболния елит на България е почти любовна, като едва в един от досегашните 73 пълни сезона от 1948 г. насам в календара на мачовете е имало само едно софийско дерби - през 2015/16 г., когато оцеля единствено противоборството между Левски и Славия. За София все още е лъвският пай от шампионските титли - общо 54 срещу едва 19 за провинцията. За доминираната от столицата доскорошна Първа лига  в продължение на десетилетия самото понятие "дерби" дълго време бе асоциирано с двубоите на софийските отбори помежду им. Дори първата среща в новосформираната А група на 9 октомври 1948 г. бе между софийските Левски и Локомотив. С течение на времето обаче понятието девалвира, защото как може да определим за дерби само според географския принцип мач между, примерно, Витоша и Царско село?

Детайлен поглед в статистиката сочи - в историята няма клуб, който с основания да се кичи с определението "властелинът на София". Представянето на грандовете ЦСКА и Левски срещу своите съграждани показва удивителни паралели. Сините, с един сезон повече в елита от червените,  имат 6 мача повече от вечния си съперник срещу столични отбори и са стигнали до 261 победи срещу тях, с една повече от червените, а процентът на успеваемост на армейците е пренебрежимо малко по-висок - 48,4 на сто срещу 48,1%. Двата тима са записали абсолютно равен брой загуби срещу останалите тимове от столицата - по 126 и са вкарали един и същ брой голове в градските дербита - по 872, а ЦСКА е допуснал с едно попадение по-малко - 564 срещу 565.

Източник: Topsport.bg

Последни новини