От БФС: Расизъм трудно се доказва, разчитаме на коректност

От БФС: Расизъм трудно се доказва, разчитаме на коректност

Novsport

25-04-2021, 20:36

Наказание от минимум 5 мача извън терена грози вратаря на "Славия" Светослав Вуцов, ако от Комисията по етика и феърплей към Българския футболен съюз приемат, че е обиждал на расова основа Гаетан Миси Мезу от "Етър".

Това гласи чл. 37, ал. 2 на Дисциплинарния правилник за сезон 2020/2021 г. в българския футбол.

Санкцията обаче може да бъде наложена само след разглеждане от съответната комисия. Тя на свой ред ще се запознае с доклада на главния съдия и делегата и вероятно ще изслуша засегнатите футболисти на редовното си заседание след края на кръга в Първа и Втора лига.

Вчера (24 април) Мезу написа в социалните мрежи, че е бил наречен "маймуна" от вратаря на "белите". Самият Вуцов отрече и заяви, че е против расизма и е нарекъл нападателя "симулант".

"Ще разгледаме инцидента, станал на мача "Етър" - "Славия". Възможно е да извикаме и двамата състезатели, участвали в инцидента, за да ги изслушаме и да вземем решение, което да предложим на Дисциплинарната комисия за наказание. Дори да не получим сигнал от "Етър", пак щяхме да разгледаме на заседанието случая, защото БФС не толерира расизъм. Ще се запознаем с доклада на главния съдя и на делегата", заяви пред bTV председателят на комисията Лазар Шахпазов, който беше категоричен, че подобни казуси са трудни за решаване.

"Такава вина трудно се доказва. Разчитаме на коректност от страна на длъжностните лица", категоричен е Шахпазов, който през 2020 г. замени на поста ген. Васил Василев.

При доказване на расизъм санкция има не само за футболиста, а и за клуба. Нейният минимален размер е 37 500 лв.

Последните няколко случаи с расизъм в родния футбол бяха свързани със скандирания на публиката. ЦСКА плати 37 500 лв. глоба заради расистки обиди от страна на публиката по време на мача срещу "Царско село" през март 2020 г. "Арда" се раздели със същата сума заради подвиквания от трибуните по време на домакинството срещу "червените" през 2019 г.

Източник: Novsport

Последни новини