Пената с куп любопитни истории

Пената с куп любопитни истории

Topsport.bg

05-12-2022, 14:00

В разгара на Световното първенство в Катар Димитър Пеневбеше специален гост в "Шоуто на Николаос Цитиридис" по bTV чрез предварително записано видео интервю, заснето в музея на ЦСКА. 

"Виждате ме в момента на живо. Излъчвам доброта и мисля навън да бъде добро слънце и хората вече да се усмихват, но мисля, че ще се забави времето да се усмихнем. Винаги съм бил усмихнат, защото съм дал много на футбола като състезател и като треньор. Днес винаги казвам, че няма ЦСКА, няма "Левски"... Е, ЦСКА винаги е на първо място в темите. Локомотивец знаете, че съм от малък, и винаги имам обожатели, приятели, близки и роднини на всеки метър, когато се покажа някъде. Хайде, метър е малко, но на десет метра...", каза той. 

Стратега от Мировяне призна, че не спазва стриктно карантината и често идва на стадиона в Борисовата градина.

"Минавам, за да видя хората от ръководството, да видя дали алеята е права, да не са я изкривили - посочи с усмивка Пенев. - Дълги години ни обещават. Този стадион е от 50-а година. Някой ден може да падне и да затрие историята. После не може да открием и купите, и наградите на поколения не само футболисти, а и големите баскетболисти, волейболисти... Всичко има тук в този музей - 15 до 20 вида спорт. Всички тези награди са и международни, и вътрешни. И ако падне едно малко земетресение... То минава първо през Гърция, така че като там се залюлка леко, да се обадиш да предпазим музея."

Подканен от водещия да продължи темата за българо-гръцките отношения на спортния терен, Пенев си спомни за мача между двата тима на световното първенство в САЩ 94. И не само:

"Една държава срещу друга да победиш от Балканския полуостров, това е голям успех. Спомням си и с ЦСКА срещу "Панатинайкос", когато играхме и преигравахме мача, а преди нашето класиране те победиха "Цървена звезда" в Белград. Трябва да знаете, че от тук в автобуса бяхме натоварили пържоли, яйца, защото в Югославия се говореше, че имало приспивателно и еди какво си и така "Панатинайкос" е победил "Цървена звезда". Иначе с гръцките отбори много срещи сме имали. Още си спомням, когато чиниите още се чупеха и ни канеха долу на танците. Не признавахме боси ли сме, с маратонки ли, директно отивахме. Не стигаха само гипсовите, но пускаха и от порцелановите чинии."

Легендарният селекционер на националите беше помолен да коментира и прочутата радост на Илиян Киряков след победата над Мексико с дузпи, когато в купчината от радващи се футболисти посегна на Красимир Балъков.

"За пръста на малкия ли? Той няма разрешение и не го прави начисто, защото има гащета и бандажи отдолу. И на Кирячето колкото е нисък, толкова му е малко пръстчето, той няма да го заболи. Това не е изискване на треньора. Има си задачи на център-халфа, на метача по италианските стандарти - аз също съм играл на този пост. Това е просто една радост, той ако влезе отдолу, ще го смачкат, а той е отгоре. Може някой отдолу да се е обадил и да му е казал: "Киряче, пипни го по дупето да порасне", пошегува се Пенев.

Следващата тема бе за отношенията между играчите и техните съпруги в по време на Мондиал `94.

"Официално беше наредбата семейните да са в друг хотел - разказа бившият наставник. - Не говорим за Германия, за Италия, а говорим за нашия отбор. Имаше моменти, когато в парка се целуваха, прегръщаха. Дай Боже, някой да е направил наследство в Америка, да бъде американче, там на пейката. Но няма такъв случай. Нашите момчета се ръководеха от групата на Наско Сираков. 50 килограма кайма закараха в Америка на багаж в куфарите. И когато победихме в първата среща, в парка пред хотела един майстор от Варна направи една скара, запуши. В почивка този ден ги бях пуснал, по пейките приятели идваха... И в един момент след половин час виждам с д-р Гевренов и Христо Запрянов как и американци се редят на опашка при скарата с готови кюфтета. Нашите отиват и си взимат да си носят по пейките. Свободно, в този ден сме свободно."

Преди победата над Германия на 1/4-финалите пък лагерът на нашите е бил посетен от легендата на Бундестима Франц Бекенбауер.

"Лично имам от него много автографи, обувки, анцузи - спомни си Пената. - Тогава два дни беше при нас. Точно тогава беше шумът какво става в българския отбор. Това ни даде едно самочувствие, че германците са точно сега уязвими заради проблема с Ефенберг, който не игра в нашия мач, а си тръгна без позволение от неговия щаб, че жена му трябвало да роди в Германия след два дни."

Специалистът разкри, че е имало шанс да бъде сменен след загубата от Нигерия на старта на първенството: "Пената в главата понася целия багаж. След първата среща ме бяха сменили, мисля, че имаше такива задания. Пристигна Панов или не помня кой, да ме замести по време на световното първенство, но това го научих след години."

Пенев разказа и други забавни истории от времето си начело на А тима:

"Всички бяха шегаджии, когато побеждавахме. Най-голямата шега беше, когато Стоичков се обадил на Киряков в Гърция и му казал: "Старшията те вика на лагер, а ти не идваш". Преценявах в приятелските срещи Стоичков, Пенев, Сираков, Костадинов да не ги претоварвам. И Стоичков го беше изпратил със закъснение с един ден, а ние сме на лагер преди приятелски мач на "Васил Левски". Киряков казва: "Извинявам се, закъснях", а аз му отговарям: "Какво си закъснял, аз не съм те викал". А той отговори: "Осми номер пет пъти ме напсува по телефона защо не съм на лагер". Такива майтапи имаше."

За самия Христо Стоичков легендата разказа:

"Аз го познавам още от "Марица", когато беше дечко. Тогава "Ботев" (Пд) и "Локо" (Пд) не го харесваха и той отиде в Харманли. И съвпадение, 77-а ме освободиха като помощник треньор в ЦСКА и отидох в Димитровград. И още първата седмица правим контролна среща с Харманли и там го виждам на живо като футболист. След един месец Стоян Йорданов, големият вратар на ЦСКА, отиде и го докара по времето на Манол Манолов треньор, който го доведе. Подписаха договор половин година по-рано, доигра сезона в Харманли и дойде тук."

Пенев разказа и за идването на Димитър Бербатов на "Армията":

"Бербатов - история голяма. Живо македонче. Бил съм треньор и на баща му, играеше дясно крило. Когато го взеха от Благоевград, бе тихичък. Стоя един месец на базата в Панчарево. Тогава бяха младите Пелета - Стилиян, Любо Пенев, Емо Костадинов. Той се извисяваше над тях на ръст. В един етап от Кюстендил го натовариха от Панчарево в една кола, тогава знаете кой беше президент там, но го върнаха, де..."

Димитър Пенев взе отношение и по темата за нов президент на БФС. Според него все още не е дошло времето на поколението на Стилиян Петров, Мартин Петров и Димитър Бербатов да ръководи българския футбол: "Те трябва малко да улегнат."

Източник: Topsport.bg

Последни новини