Подценяваният голмайстор, който води Лудогорец към титлата

Подценяваният голмайстор, който води Лудогорец към титлата

Topsport.bg

15-03-2022, 20:53

Той не изглежда деен в играта. Няма скорост, нито пък добър пас. Често е подценяван. Но е голям голмайстор. Винаги е на точното място в точното време.

Естестваено, че става дума за Пиерос Сотириу. Кипърският нападател, който реши последните 2 мача на Лудогорец с попадения след 90-ата минута - 2:1 с Ботев Bp в калта, както и 2:1 срещу Левски в дербито.

С тези си два гола Сотириу успя да направи така, че "орлите" да хванат титлата с едната ръка, защото вече водят с 8 точки след двете поредни издънки на ЦСКА. "Не видях топката, но се радвам, че вкарах", каза нападателят след двубоя със "сините".

Сотириу е в Разград малко повече от година, като бе привлечен след тежки преговори от Астана. Когато пристигна, мнозина казаха: "Кипърец ли ще сменя голмайстор номер 1 Клаудиу Кешерю?". Но ето, че това е факт. Сотириу не започна впечатляващо своя престой в България, но от началото на този сезон буквално няма спирка. Във всички турнири статистиката му е следната: 33 мача, 2466 минути, 21 гола. Тоест той бележи на всеки 117 минути. В мачовете от Първа лига обаче Сотириу е още по-категоричен - 18 срещи, 1301 минути и забележете - отбелязани 16 гола. Това прави по попадение на всеки 81 минути. Кипърецът завърши 2021 г. с 11 гола в първенството, докато основният му съперник Жорди Кайседо имаше 12. Пиерос не игра в дербито на "Армията" (0:1), защото бе контузен. Към днешна дата ситуацията е следната: Сотириу има 16 попадения, а Кайседо е с 14. Тоест само през пролетта той вече е нанизал 5 попадения - едно на Арда, две на Славия и по едно на Ботев Bp и Левски. Докато Кайседо е вкарал само две попадения в елита до момента през 2022 г. - срещу Славия и срещу Ботев Bp.

Факт е, че конкретно в мача с Левски Сотириу почти се беше изолирал от играта. Той се ядоса от две по-твърди единоборство с Келиан ван дер Каап и само ръкомахаше и спореше със съдията и съперниковите играчи. След като Георги Кабаков му показа жълт картон кипърецът се кротна и през втората част донякъде се активизира. И на шега, както самият той отбеляза, вкара победния гол.

След привличането на двамата му конкуренти - Матиас Тисера, дебютирал като титуляр с два гола срещу Монтана, и Тиаго, който все още чака своя първи мач за Лудогорец, Сотириу се разигра. Конкуренцията го събуди още повече, направи го по-яростен. "Нервен съм винаги, защото искам победата", заяви той след мача. Сотириу е доста подценяван, защото е от Кипър, страна, която не се слави с раждането на големи футболисти. Но кариерата му е много добра, като вече е играл за отбори като Копенхаген и Астана, където е бил водещ голмайстор. Само този сезон вече е вкарал на Олимпиакос, Мура, Малмьо, Брага, веднъж на ЦСКА и два пъти на Левски. Тоест той в никакъв случай не се крие в големите мачове и винаги излиза на фронта. Ще бъде интересно обаче нещо друго - какво ще се случи когато и Матиас Т-сера, и Тиаго, са готови за игра. И как ще успява Анте Шимунджа да дава игрово време на всичките си нападатели. Но както биха казали повечето треньори в елита: "Да му имаме проблемите"...

Източник: Topsport.bg

Последни новини