Ради Цонев: Оставащите двубои до края на сезона за нас ще са като финали

Ради Цонев: Оставащите двубои до края на сезона за нас ще са като финали

Topsport.bg

13-04-2023, 20:49

Навръх разпети петък Арда приема Лудогорец. Двубоят в Кърджали започва в 18:00 часа и обещава да е много интригуващ. "Тема Спорт" потърси халфа Радослав Цонев (27 г.) в навечерието на битката.

"Ще говорим само за нашия отбор и мача. Нека не се разводняваме по странични теми и по въпроси и отговори миналото", изстрелва той и с охота се съгласява да разкрие какво очаква от сблъсъка, защо той и съотборниците му започнаха силно полусезона, а в последните двубои изпуснаха парата. Ради пристигна при кърджалийци през зимата, а вече има 6 шампионатни мача с 2 гола.

Ради, предстои ви ключово домакинство на Лудогорец. Има ли Арда козове в битката срещу шампиона?

- Разбира се, че има. Това ще е много, много труден двубой. Настройката при нас е налице. Трябва да дадем всичко от себе си, за да постигнем добър резултат.

Стряскат ли 8-те гола, които съперникът вкара през изминалия уикенд в мрежата на Ботев Враца?

- Чак да стряскат - не. Но със сигурност показват колко силен съперник е Лудогорец. При тях има положителна промяна. Те са с нов треньор, имат възход, борят се за първото място. Това говори достатъчно.

При разградчани има ясно изразена тенденция - много силни са в атака, особено, когато всичките им звезди са здрави, но под ръководството на Ивайло Петев не са успели да запазят суха мрежа. Може ли да използвате точно това и да ги притиснете?

- Само от нас си зависи дали ще направим така, че тази тенденция за допуснатите им голове да се превърне в предимство за Арда. Със сигурност и те имат не толкова силни страни, както и слаби моменти в играта си. Надявам се да се възползваме точно от тях.

Кое ще е ключово за успех в този мач - да спрете най-силните им играчи, или да подчертаете силните си страни?

- Целият отбор трябва да играе на върха на възможностите си. Това е единствената алтернатива. Длъжни сме да се раздадем докрай. Направим ли го, разбира се, че имаме шанс за нещо. Необходимо е просто да покажем какво можем.

Арда започна много силно пролетния полусезон, а доказателство за това е и разгромът над Локомотив (Пловдив) 5:0. В момента обаче сте в лоша серия - три поражения и едно равенство. Как си обясняваш тази метаморфоза?

- Със сигурност се намираме в лоша серия, откъм резултати. Но не мисля, че играта ни отговаря на тях. В последните двубои играем добре, но все нещо не ни достига. Така беше срещу ЦСКА 1948 за купата, както и онзи ден в Благоевград срещу Пирин (1:1). В тях стояхме по-добре от противниците, но в определени моменти се пропуквахме следствие на наши грешки. Точно те ни костваха печеленето на точки или продължаването напред за купата. Според мен при нас има криза на резултатите, но не и на играта.

Тоест, малка загуба на концентрация води до големи вреди...

- Точно, може и така да се каже.

Срещу Локо (Пловдив) вкарахте 5 гола, но в следващите 6 срещи отбелязаните попадения са само 3. Има ли проблем Арда в този аспект, или по-скоро се дължи на психологическа основа и както каза - има криза на резултатите, а не на играта?

- Когато не вкараш в няколко последователни мача със сигурност увереността пред гола не е същата. Но се надявам в следващите двубои да покажем на какво сме способни и нашите офанзивни играчи да разгърнат своя потенциал. И да допринесат за това Арда да печели.

Отборът наистина разполага с голям потенциал. В състава сте все българи, които са били национали или проекто такива и знаете как се играят завързани мачове. Може ли точно срещу Лудогорец да запалите искра, която да ви отведе далеч?

- Ще дадем всичко от себе си. Оставащите двубои до края на сезона за нас ще са като финали. Битката за по-предна позиция със сигурност ще е трудна. Дано се справим добре и да постигнем целите си.

След отпадането от купата ръководството на Арда избухна с декларация срещу съдийството. Забелязал ли си тенденция?

- Мисля, че тогава бяхме ощетени. Но като цяло избягвам тази тема, а предпочитам да си изчиствам играта, да намалявам грешките и да се развивам. Това важи и за съотборниците ми. Защото върху това можем да влияем, а не върху другите неща.

Има ли Арда сили за бараж за Лигата на конференциите и спечелването на евроквота?

- Да. Но трябва да го покажем. Защото още не сме го демонстрирали. Надявам се в края на сезона да сме на такава позиция.

Източник: Topsport.bg

Последни новини